A.C.Ryan je Nizozemska tvrtka osnovana davne 1992. godine. Trenutni fokus im je na Full HD mrežnim media playerima i snimačima. Proizvodna se linija sastoji od dvije vrste proizvoda – Playon! i FLUXX. Nama su na test poslali jednog od pripadnika Playon! serije – verziju HD. U toj seriji još imaju i verzije HD Mini, HD Essential, HD3 i HD 2 Mini. HD verzija koju danas testiramo nosi naziv ACR-PV73100P+, a dolazi upakirana u kutiji na čijim se vanjskim stranicama mogu saznati svi podaci potrebni krajnjem korisniku. Unutar kutije je uređaj smješten u meke obloge od stiro-pjene, kako bi njegova konstrukcija, ali i ugrađeni tvrdi disk preživjeli transport.

Osim samog uređaja, uz zasebnoj kutiji dolazi i bundle koji se sastoji od daljinskog upravljača, dvije AAA baretije za isti, upletenog HDMI 1.8m kabela sa pozlaćenim konektorima, USB A-to-B kabela, jednog A/V kabela (žuto-bijeli chinchevi), jednog Y/Pb/Pr kabela (zeleno-plavo-crveni chinchevi) i AC/DC adaptera za napajanje električnom energijom. Sve što je potrebno za rad i spajanje na druge uređaje je dakle tu i više se ne može poželjeti.

Sam je Playon!HD potpuno crne boje, a oklop je kombinacija metala i plastike. Plastična je prednja stranica koja je glossy crna, s A.C.Ryan logom i Power On/Off tipkom u sredini, te svjetlećim Playon!HD logom na dnu. Power On/Off tipka svijetli u crvenoj boji kada je uređaj ugašen, te u plavoj kada je u funkciji. Dizajnerski zahvati su prestali zakrivljavanjem gornjeg dijela bočnih stranica te utisnućem Playon!HD logoa na gornji plastični pokrov kućišta. Ipak, crna ga boja čini elegantnim, te će se svojom pojavom lako uklopiti u bilo koji dnevni boravak. HD svojim dimenzijama (227 x 165 x 60 mm, 1.6kg) spada među veće i teže uređaje na tržištu, no on ionako nije namijenjen prenošanju pa su dimenzije manje bitne. Glavne karakteristike ovoga Full HD playera su podrška za 1080p signal preko
HDMI-a, podrška za H.264, MKV i RM/RMVB Full HD formate,
UPnP Media Streaming, mogućnost spajanja na mrežu putem LAN-a i opcionalno WLAN-a, mogućnost spremanje svih media datoteka na centralno mjesto, tj. ugrađenu tvrdi disk, NAS mogućnosti, podrška za BitTorrent, Internet Radio i Internetske feedove (Picassa, Flickr, News Feeds).

Stražnja je strana rezervirana za utore i konektore, a na lijevoj se strani nalaze i prorezi iza kojih se nalazi ventilator za hlađenje elektronike i tvrdog diska. Ventilator je promjera 40 milimetara i u radu je dovoljno tih. Nije nečujan, no dovoljno je tih da ne remeti uživanje u reprodukciji sadržaja. Podržani izlazi su HDMI (do 1080p), kompozitni audio/video izlazi,
Y/Pb/Pr video izlazi,
SPDIF koaksijalni (za digitalni audio) i
SPDIF optički TOSLink (za digitalni audio). Formati video izlaza koje ovaj uređaj podržava su PAL, NTSC, 480p, 576p, 720p, 1080i 50Hz, 1080i 60Hz, 1080p 50Hz, 1080p 60Hz i 1080p 24FPS. Audio podrška je Stereo, Dolby Digital AC3 5.1 (passthrough & downmix to stereo), Dolby Digital Plus (passthrough), DTS (passthrough & downmix to stereo), Dolby TrueHD (passthrough & downmix to stereo), AAC 7.1 (passthrough & downmix to stereo) te FLAC Uz audio/video izlaze nalazi se LAN Ethernet 10/100Mbps port s Auto-negotiation
Built-in DHCP funkcijom (mogućnost automatskog ili ručnog podešavanja IP adrese uređaja). Na samoj se desnoj strani nalazi i konektor za AC/DC adapter. Na desnome se boku (gledano sprijeda) nalazi utor za multimedijalne kartice s podrškom za SD, SDHC,
MMC,
MS i
MSPro. Do utora se na sredini nalaze dva USB 2.0 utora A tipa, te jedan slave USB 2.0 port B tipa.

S donje se strane uređaja nalazi poklopac skidanjem kojeg je moguć pristup unutrašnjosti. Na sam je poklopac pričvršćen Samsungov Spinpoint F2 EcoGreen tvrdi disk oznake HD103SI, formata 3.5" i kapaciteta 1000MB (1TB). EcoGreen oznaku zaslužuje zbog niske potrošnje električne energije čemu je zaslužno i to što se ploče ovoga diska vrte na 5.400 okretaja u minuti. Uz SATA II sučelje i buffer od 32MB ovaj disk ima i više nego dostatne performanse za korištenje u ovakvom Media Playeru. A.C.Ryan uz ovaj uređaj osim 1TB modela isporučuje i 500GB, 1.5TB te 2TB tvrde diskove, što naravno utječe i na cijenu uređaja. Srce uređaja je pasivno hlađen Realtekov RTD1073DD SoC (MIPS CPU i hardverski audio/video dekoder) koji (uz pomoć Nanyine memorije) donosi podršku za AVI, MKV, TS, TP, TRP, M2TS, MPG, MP4, MOV, M4V, VOB, ISO, IFO, DAT, WMV, ASF, RM, RMVB i FLV video formate rezolucija 720p, 1080i, 1080p i BD-ISO, te MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 SP/ASP/AVC (H.264 | x264), XviD, DivX, WMV9 (VC-1) i RealVideo 8/9/10 (do 720P) video kodeke. Podržani audio formati su pak MP3, MP2, WMA, AAC, FLAC, WAV, OGG Vorbis, PCM, LPCM, MS-ADPCM, LC-AAC, HE-AAC, COOK i RA-Lossless. Što se tiče formata fotografija podržani su JPEG, HD JPEG, BMP, GIF, TIF i PNG, a podržani formati podnaslova su SRT, SMI, SSA, IDX/SUB i SUB. Podržani skupovi znakova za podnaslove su pak Unicode (UTF8), BIG5 (tradicionalni Kineski), Zapadni, Turski, Centralo Europski, Grčki, Ćirilični, Jugo-istočno Europski te Hebrejski. Šarolik je to izbor koji neće nikoga razočarati.

Za sve Playon! uređaje s WLAN podrškom dodatno je moguće kupiti i Wireless N 300Mbps USB adapter. Adapter radi na WLAN 802.11b/g/n standardu, a dolazi sa svojim dockom i USB 2.0 kabelom dužine 1.8 metra kako bi ga bilo moguće postaviti na pogodnije mjesto s boljim prijemom signala.

Adapter donosi podršku za WEP/WPA WLAN sigurnost i WLAN Peer-to-Peer (spajanje bez routera). Podizanje bežične mreže je jednostavno, no problem se javlja sa sakrivenim SSID-om. Ukoliko ste na routeru sakrili SSID prije uključenja uređaja na mrežu morati će te ga otkriti. Tek nakon uspješnog spajanja uređaje na mrežu možete ga spojiti nazad. Adapter funksionira vrlo dobro i u radu se previše ne zagrijava, a brzine transfera će ponajprije ovisiti o kvaliteti signala te odabranom načinu rada. Nama je u G načinu rada prosječna brzina prijenosa iznosila između 3 i 4 MB/s, dok je prijenos preko LAN veze išao do maksimalnih 8MB/s. U trenucima prebacivanja velikih datoteka mrežom smo poželjeli Gigabitni LAN.

Sučelje Playon!HD softvera je jednostavno i pregledno (Linuxoid). Na glavnoj se stranici nalaze izbornici za pregled datoteka na uređaju, Media Library, Movie Jukebox, pregled Internetskih radio kanala i feedova, zatim izbornik za kopiranje sadržaja sa jednog medija na drugi i izbornik sistemskih postavaka. Softver radi relativno brzo i stabilno te tu većih zamjeraka nije bilo. Prijenos podataka sa USB uređaja na tvrdi disk i obrnuto teče glatko i u brzinama koje dopušta USB 2.0 sučelje, što znači da će te se za prebacivanje većih datoteka morati malo strpiti. Učitavanje kanala Internetskog radija i feedova ponajprije ovisi o brzini veze, a nama je na 4Mbps sve radilo vrlo glatko. Zamjerke imamo na izbor kanala Internetskog radija, tj. na izgled sučelja gdje ne piše koju će te skladbu ili program učitati. Što se tiče reprodukcije video i audio materijala nemamo apsolutno nikakvih zamjerki jer se video kvalitete 1080p besprijekorno vrti. 1080p reprodukciju smo isprobali na kompjuterskom monitoru preko HDMI kabela, a sva ostala audio/video testiranja smo izveli preko Panasonicove 720p plazme spojene preko HDMI kabela. Koje god smo od podržanih formata isprobali, problema u reprodukciji nije bilo.

U sistemskim postavkama nalaze se Audio, Video, Network, System i Misc odjeljci u kojima podešavamo sve ono bitno za rad ovakvog uređaja. Posebno zanimljivo je da kod slideshowa slika možete podesti različite efekte prijelaza, koristiti poznati Ken Burns efekt (zumiranje fotografije) te podesiti da svira pozadinska glazba. Među ovim opcijama podesiti možete i želite li ili ne koristiti čuvar zaslona, te želite li ili ne koristiti Movie Preview funkciju u brzom pregledniku. Pristup WebServeru, tj. BitTorrent klijentu vršimo putem internetskog preglednika unošenjem IP adrese uređaja. Prije no što možemo koristiti BitTorrent, (btpd), File Sharing (Samba) i Web Server (unicgi) potrebno ih je instalirati putem Upgrade opcije. Daljinski upravljač koji dolazi uz ovaj uređaj i nema najlogičniji smještaj tipaka, no tipke za brzi izbor i brz rad sučelja popravljaju situaciju. Zasmetalo nas je i nepostojanje Delete tipke na upravljaču, a da je potrebna i da dobro dođe uvjerili smo se već kod Xtreamer modela. Sve u svemu, Playon!HD je odličan uređaj, s tek ponekom nelogičnosti ili manjkavosti u sučelju i daljinskom upravljaču. Uz to ponekada se i podnaslovi nisu htjeli prikazati, a do danas nismo uspjeli odgonetnuti zašto. Sve ostalo radi vrlo dobro, glatko a i vrlo je jednostavan za korištenje. Za sve koje zanima, nedavno je A.C.Ryan ponudio i novu verziju softvera za Essential verziju playera kod koje je navodno popravljeno dosta stvari, a ista će uskoro biti dostupna i za ostale Playon! modele. Playon!HD se u Hrvatskoj još ne prodaje, no na njemačkom mu je tržištu cijena vrlo prihvatljivih 170 – 180 € za ovu 1TB verziju. 500GB verzija košta oko 120 – 130 €, dok skuplje 1.5TB i 2TB verzije koštaju između 200 i 230 €. Solidne cijene za vrlo dobre i kompletne uređaje.