Acer Aspire S7 – kvaliteta i elegancija

Datum objave 19.03.2013 - Krešimir Matanović

Opis

S7 je na svjetsko tržište stigao negdje u listopadu/studenom prošle godine, a ušao je u premium segment tržišta s cijenom od oko 1.500 USD. Jasno je kako se ovakva cijena mora opravdati kvalitetom, performansama i upptrebljivošću. Već na prvi dodir jasno je kako je Acer odradio odličan posao jer se pod prstima osjeća samo kvaliteta, kako materijala tako i obrade. No, krenimo od početka. S7 dolazi u većoj kartonskoj kutiji jednostavnog, ali premium dizajna. Na kutiji nećete naći na marketinške slogane ili tehničke informacije pa već po tome podsjeća na Appleove proizvode.

Unutar kutije naći će te na još jednu kartonsku kutiju uredno posloženih odjeljaka, a svaki od njih se otvara platnenom vezicom i u svakome vas čeka "iznenađenje". U gornjem (poklopcu) se nalazi torbica za prijenosnik napravljena od brušene kože, s mekom unutarnjom postavom i magnetskom kopčom. U torbicu stane samo prijenosnik, pa će te za dodatke u obliku miša i adaptera morati pronaći drugu transportnu prtljagu. Spomenuti miš putnih je dimenzija, izgleda i radi vrlo dobro, ali oni veće šake će za dugotrajniji rad morati potražiti drugo rješenje. Uz miša dolaze i dva adaptera bijele boje, jedan USB to LAN konektor i jedan miniHDMI to VGA adapter (za projektore). Možda će nekome i zvučati neobično, no Acer nije ugradio RJ45 konektor na prijenosnik zbog uštede prostora, ali i zbog toga što se očekuje kako će S7 većinu svog radnog vijeka provesti na mrežu spojen preko WiFi-a.

U drugi dio bundlea ulazi potpuno bijeli AC/DC adapter i kabeli. Adapter je LiteOn-ov, 65 vatni (19V, 3.42A) i kao takav je sasvim adekvatan za punjenje 35Wh baterije. U posebnom kartonskom folderu nalaze se i jamstveni listić, te osnovne upute za pokretanje i upotrebu. Instalacijskih diskova nema, a sve potrebno za tvornički recovery nalazi se na disku ultrabooka.

Atraktivan izgled S7-ce određen je potpuno bijelom gornjom površinom prekrivenom Gorilla staklom koje je ugrađeno u tanki aluminijski okvir. Uz kombinaciju indikacijskih LED-ica na aluminijskom tijelu i Acer logoa koji svijetli kada je prijenosnik upaljen S7 djeluje vrlo primamljivo. Nadalje, aluminij se nastavlja "širiti" i ostatkom kućišta gdje je tek s donje strane poklopac napravljen od kvalitetne plastike. Stražnja aluminijska strana kućišta služi kao usis i ispuh rashladnog sistema, a na svojim krajevima ima ukomponirane držače ekrana koji isti vrlo čvrsto drže uz tijelo prijenosnika. Dovoljan je jedan pogled na preklopljeni prijenosnik i nitko ne ostaje ravnodušan njegovom tankoćom od samo 12.7 mm. Tanji 13.3" prijenosnik nismo imali u rukama, ali ujedno ni čvršći. S donje strane na plastičnom poklopcu za ostatak prijenosnika vezanu sa desetak zvjezdastih vijaka nalaze se bijele gumene nožice koje osiguravaju dobar grip, perforacija rashladnog sistema te dva solidna stereo zvučnika. Jedina mana bijelih gumenih nožica je što se brzo prljaju pa ih je za besprijekoran izgled prijenosnika potrebno češće očistiti. S7 će te svakako htjeti držati besprijekornim jer ovakav dizajn to traži, a isto tako će te ga i vrlo rado pokazivati drugima pa je dobro držati ga čistim.

Specifikacije S7:

 • Model: S7-391
 • Boja: Bijela
 • Ekran: Multi-touch FHD Acer CineCrystal IPS LCD 13.3" (33.8 cm) WLED (1920x1080)
 • Procesor i Čipset: Intel i5-3317U (1.7GHz, Turbo do 2.6GHz, 3MB L3), Panther Point HM77 (S7-391)
 • Grafička kartica: Intel HD Graphics 4000 (16 izvršnih jedinica, Turbo do 1150MHz)
 • Radna Memorija: 4 GB DDR3-1400 DDR3 SDRAM (Dual channel, 9-9-9-24 @ 667 MHz)
 • Tvrdi disk: 2x128GB Lite On CMT-128L3M SSD-a u RAID 0 polju
 • LAN, WLAN: Gigabit Ethernet Controller, Qualcomm Atheros AR5BMD222 Wireless Network Adapter
 • Bluetooth: Bluetooth 4.0
 • Eksterni portovi: HDMI, LAN RJ-45, Power, headphone/ headset /speaker out, 2x USB 3.0 , 1 x USB 3.0 with Power Share, 8-in-1 Card Reader (MS, MS PRO, MMC, SD, xD-Picture, MMC plus, SDHC, SDXC)
 • Baterija: 4 ćelijska Litij Ionska 4000mA, 35Wh
 • OS: Microsoft Windows 8
 • Oprema: Integrirana web kamera 1Mpix
 • Masa: 1.3 kg
 • Dimenzije (mm): 323mm x 224mm x 12.2 mm
 • Garancija: 12 mjeseci

U prijenosniku se nalazi ploča kodnog imena S7-391, bazirana na poznatom nam Panther Point HM77 čipsetu i Intelovom i5-3317U procesoru. Kao što smo već pisali 3317U je ULV procesor, sa TDP-om od samo 17W. Dvojezgreni je to procesor s podrškom za HyperThreading, pa ima četiri logičke jezgre koje rade na osnovnom taktu od 1.7GHz, a uz Turbo i do 2.6GHz. Procesor je napravljen u 22nm proizvodnom procesu, dolazi u rPGA988B pakiranju, te ima 3MB L3 priručne memorije. Uz CPU jezgre ima integriranu i HD4000 grafiku koja radi na 350MHz (do 1.15GHz uz pomoć Turba) i podržava QuickSync. S7 ima 4GB DDR3 memorije brzine 1400MHz u dual channel konfiguraciji. Tvrdi disk je u SSD postavljen u RAID 0 polje (na jednoj tiskanoj pločici su dva kontrolera), a kapacitet je 128GB. Ostatak je hardvera sastavljen od Realtekovog ALC269 audio kontrolera, Atheros WLAN-a, Bluetootha, a tu su i dva USB konektora konektora po USB 3.0 standardu (jedan puni i dok je računalo u sleep modu) i mini HDMI port.

Kako bi ekran lakše otklopili na sredini se nalazi u aluminij urezan nosić za podizanje, a šarke pri tome pružaju solidan otpor pa je ponekad otvarati potrebno i s dvije ruke. Ekran je moguće otvoriti za 180° čime je laptop potpuno ravan uz površinu stola. Prvo što u oči upada (nakon brzog boota OS-a), je odlični 1080p IPS ekran osjetljiv na dodir (prepoznaje do 10 dodirnih točaka simultano) i njegov izvrstan prikaz slike. Boje su vrlo vjerne, slika oštra a pozadinsko osvjetljenje (LED) ravnomjerno raspoređeno po površini. Ništa drugo osim odličnog prikaza niti nismo očekivali na ovome high-end ultrabooku i Acer ovdje svakako nije razočarao. Uz Windowse 8 naravno ide ekran osjetljiv na dodir, a ovaj ima vrlo brz odziv i unatoč visokoj rezoluciji na relativno maloj površini pogađanje i najsitnijih ikona na ekranu je izvrsno. Tijelo ekrana je aluminijsko što se vidi po tankom okviru, no okvir oko ekrana je napravljen od kvalitetne plastike a u njemu su iznad ekrana svoje mjesto našli senzor osvjetljenja, mikrofon i web kamera. Ispod ekrana se smjestio jedino Acerov logo.

Radna je površina aluminijska sa Chicklet tipkovnicom solidnih tipaka, te touchpadom smještenim na samoj sredini. Tipkovnica ima 67 tipaka koje imaju pozadinsko osvjetljenje te Hrvatske znakove. Funkcijskim se tipkama pristupa preko Fn tipke koja je na uobičajenom mjestu, između Control i Windows tipaka. I u drugom redu se uz standardne nalaze funkcijske kojima upravljamo bežičnom mrežom, video izlazima, jačinom osvjetljenja tipkovnice itd. Tipke za svjetlinu ekrana i glasnoću zvučnika nalaze se na tipkama za pomicanje kursora. Tipke su dovoljno velike, no slično kao i na svim Chicklet tipkovnicama ne pružaju dovoljno feedbacka pri radu zbog vrlo plitkog hoda. Touchpad nema izraženih tipaka, ali standardne lijeva i desna su u dnu, pri čemu touchpad radi solidno i s dovoljno odziva kada koristimo samo jedan prst. Multitouch bi mogao biti malo brži.

Pogledom na lijevi bok vide se crte dizajna, aluminijskih okvira ekrana i tijela prijenosnika. Svi su konektori integrirani u plastični donji poklopac, a na toj strani će te naći konektor za napajanje, zatim miniHDMI, pa konektor za slušalice s mikrofonom te tipku za paljenje. Na desnom boku se nalaze dva USB 3.0 utora i čitač multimedijskih kartica s poklopcem (MMC i SD). Zadnji USB port ujedno služi i za punjenje vanjskih uređaja a funkcionalan je i kada je laptop ugašen. Acer za menadžment punjenja ima i zasebnu aplikaciju kojom korisnik samo odabire način rada.

Stražnja je strana rezervirana za rešetku rashladnog sistema koja je odvojena na dva dijela. Kroz uži se dio zrak iz vana jednim ventilatorom uvlači u sistem, a kroz širi drugim izbacuje. Samo je pri najjačim opterećenjima rashladni sistem čujan, a prijenosnik se ni na jednom dijelu previše ne zagrijava pa je ugodan za korištenje u krilu. Temperatura jezgri procesora pod laganim opterećenjem se kretala između 45 i 50°C, dok je PCH pri tome radio na oko 53°C. Pri dugotrajnim maksimalnim opterećenjima temperature su rasle ali ne drastično, no tada su se i ventilatori znatno brže vrtjeli te stvarali nešto višu buku koja ipak nije bila pretjerana.

Ekran i kvaliteta slike u svim uvjetima na njemu je kao što smo već rekli izvrsna, a visoka rezolucija na ovoj ipak manjoj dijagonali uopće nije problem čak niti kod čitanja sitnog teksta. Windowsi 8 rade glatko i uz ovakav prijenosnik njihovo Metro sučelje ima više smisla. Acer je instalirao ponešto svojih programa, no oni nisu nametljivi i ne usporavaju znatnije rad operativnog sistema. Od zanimljivosti možemo spomenuti Acerove aplikacije za menadžment kao što su ona za podešavanje funkcije Power tipke, ili pak pregleda aplikacija ili USB uređaja koji crpe snagu iz baterije u sklopu Power Managementa. Ostatak aplikacija instaliranih na ovaj ultrabook možemo vidjeti odabirom Apps taba (1 i 2). Toliko u opisu, krenimo na testove!

Rezultati testova

PCMark7

Score
Dell Inspiron 7520
3720
  
Acer Aspire S7
3396
  
Dell Inspiron 7720
2591
  
Dell Vostro 3360
2503
  
Dell Inspiron 5521
2053
  
Dell Inspiron 3521
2001
  
 
010002000300040
00
 

 

Za početak testova donosimo usporedbu rezultata u PCMarku7 koji je izvrstan benchmark za ocjenjivanje ukupnih performansi sistema. Usporedili smo ga s nekoliko drugih prijenosnika s i5-3317U procesorom (Dellovi 3360, 3521, 5521) od kojih je kao što vidimo nadmoćniji. Odličan rezultat u ovome benchmarku prvenstveno zahvaljuje brzom diskovnom podsustavu čije ćemo performanse malo detaljnije analizirati. Od klasičnih CPU testova nismo vrtjeli ništa jer su nam performanse 3317U procesora vrlo dobro poznate, a u S7-ci nisu ništa drugačije nego kod ostalih, ranije testiranih prijenosnika.

AIDA64 RAM

Read (MB/s)
Dell Inspiron 7520
16776
  
Dell Inspiron 3521/5521
15511
  
Acer Aspire S7
14687
  
Dell Vostro 3360
11839
  
 
050001000015000200
00
 
Write (MB/s)
Dell Inspiron 7520
16099
  
Dell Inspiron 3521/5521
14744
  
Acer Aspire S7
14236
  
Dell Vostro 3360
12494
  
 
050001000015000200
00
 
Copy (MB/s)
Dell Inspiron 7520
18877
  
Dell Inspiron 3521/5521
17164
  
Acer Aspire S7
15544
  
Dell Vostro 3360
11667
  
 
050001000015000200
00
 
 

Performanse radne memorije su u skladu s do sada viđenim kod dual channel konfiguracija i Ivy bridge procesora, a malo su slabije nego kod Inspirona 3521/5521 zbog činjenice da moduli rade na 200MHz nižoj frekvenciji (1400 vs. 1600MHz). 3360 je imao single channel konfiguraciju pa su njegove performanse najslabije.

AIDA64 HDD

Linear Read (MB/s)
Intel DC S3700 @ RAID0
1075,27
  
LiteOn 2 x 128GB RAID 0
987,4
  
Intel DC S3700
515
  
OCZ Vertex 4 128GB
457,16
  
Intel SSD335
377,56
  
 
0250500750100012
50
 
Random Read (MB/s)
LiteOn 2 x 128GB RAID 0
1202,1
  
Intel DC S3700 @ RAID0
1113
  
Intel DC S3700
542,5
  
OCZ Vertex 4 128GB
451,8
  
Intel SSD335
392,6
  
 
0250500750100012
50
 
Buffered Read (MB/s)
Intel DC S3700 @ RAID0
8212
  
LiteOn 2 x 128GB RAID 0
4082,9
  
Intel DC S3700
495,1
  
OCZ Vertex 4 128GB
441,8
  
Intel SSD335
378,6
  
 
021004200630084
00
 
 

LiteOn-ov SSD je zapravo kombinacija dva SSD-a na istoj tiskanoj pločici. Tako se na njoj ukupno nalazi 128GB NAND čipova i dva kontrolera konfigurirana RAID 0 polje. Korisnog je prostora pri tome 119.2GB, a performanse su kao što vidimo izvrsne. Za ovakav bi ultrabook dovoljan bio i "obični" SSD, no Acer je očito smatrao kako će ovakvim rješenjem ponuditi nešto drugačije i brže u high-endu. S obzirom da nismo testirali prijenosnike sa SSD-ima u tablice smo ubacili rezultate nekoliko desktop modela, uključujući i RAID 0 performanse enterprise modela DC S3700.

ATTO Disk Benchmark

Read 4kb (MB/s)
Intel DC S3700 @ RAID0
632,102
  
LiteOn 2 x 128GB RAID 0
268,288
  
Intel DC S3700
211,439
  
OCZ Vertex 4 128GB
124,616
  
Intel SSD335
110,041
  
 
025050075010
00
 
Write 4kb (MB/s)
Intel DC S3700 @ RAID0
315,626
  
OCZ Vertex 4 128GB
300,032
  
Intel DC S3700
239,616
  
LiteOn 2 x 128GB RAID 0
229,825
  
Intel SSD335
96,015
  
 
025050075010
00
 
Read 512kb (MB/s)
Intel DC S3700 @ RAID0
973,54
  
LiteOn 2 x 128GB RAID 0
923,163
  
OCZ Vertex 4 128GB
535,532
  
Intel DC S3700
488,846
  
Intel SSD335
399,457
  
 
025050075010
00
 
Write 512kb (MB/s)
Intel DC S3700 @ RAID0
962,502
  
Intel DC S3700
477,711
  
Intel SSD335
388,361
  
LiteOn 2 x 128GB RAID 0
368,352
  
OCZ Vertex 4 128GB
359,923
  
 
025050075010
00
 
 

Usporedba performansi DC S3700 i LiteOn-ovog rješenja nije naravno fer, no rezultati su tu čisto kako bi dobili osjećaj za brzinu SSD-a u S7-ci. Kada je riječ o ozbiljnijem multithreading poslu, LiteOn disk nije ni blizu Intelu, no za jedan ultrabook ovo su impresivne performanse.

Trajanje baterije

Vrijeme (min)
Dell Inspiron 3521
315
  
Dell Vostro 3360
308
  
Dell Inspiron 5521
301
  
Acer Aspire S7
297
  
 
08016024032
0
 
 

Za očekivati je kako 35Wh baterija u Aceru neće dugo trajati naspram moćnijih baterija u Dellovim prijenosnicima, no i tu smo se iznenadili. S7-ica je kod reprodukcije 1080p materijala izdržala solidnih 297 minuta, pri čemu u normalnom radu to može porasti za dodatnih 60-tak minuta. U Sleep modu u koji ulazi poklapanjem poklopca baterija traje danima, a buđenje iz toga stanja je iznimno brzo, pri čemu je prijenosnik odmah spreman za rad.

Zaključak

Acerov je S7 jedan od najtanjih, najljepših i najkvalitetnijih ultrabookova koje smo imali prilike koristiti. Ne vjerujemo kako će biti mnogo onih koji će mu naći zamjerke u dizajnu, prije bi moglo biti nezadovoljnih kada je u pitanju osjećaj koji pri radu pruža Chicklet tipkovnica. S druge strane, ne možemo ne pohvaliti pozadinsko osvjetljenje tipkovnice, te njegovo automatsko paljenje. Sa S7-com će od maštovitog pakiranja preko bogatog bundlea, pa do kvalitete materijala (Gorilla Glass 2, aluminij, kvalitetna plastika), velika većina kupaca biti vrlo zadovoljna. Isto se može reći i za solidne performanse, pri čemu prednjači diskovni podsustav koji omogućuje brzo podizanje operativnog sistema, gladak rad uz brzo podizanje aplikacija i dobru autonomiju. Malene dimenzije i mala masa znače lako transportiranje, a uz robusnost S7-ice i priloženu torbicu nema straha od oštećenja. Još jedan dio prijenosnika koji zaslužuje pohvale je i odlični 13.3" IPS ekran visoke rezolucije od 1920 x 1080 piksela i izvrsnog prikaza slike. Uz to, ima i odličnu multi-touch kontrolu uz koju i Metro sučelje Windowsa 8 počinje imati smisla. Uz sve ostale u tekstu nabrojane karakteristike, Aspire S7 je ultrabook kakav samo poželjeti možemo. Uz sve rečeno ni cijena od otprilike 10.000 - 11.000 kuna se ne čini previsokom, no i dalje je nažalost time nedostupan velikoj većini prosječnih Hrvatskih kupaca.