Na prvi je pogled riječ o malenom netbooku elegantnog dizajna i uglađene srebrne vanjštine. Ipak kada ga bolje pogledamo vidimo kako je od dva dijela jer je preklopni mehanizam takav da omogućuje odvajanje ekrana, tj. tableta. Dizajn je kao što smo rekli vrlo uspješan, a ono što je donja strana tableta sadrži Acerov logo te 8MP kameru i LED bljeskalicu. S donje strane tipkovnice nalaze se tek dvije gumene trake koje osiguravaju stabilnost na svakoj podlozi. Prije nego krenemo s detaljanijim opisom uređaja napomenimo samo kako je ovo inženjerski primjerak i kako ne predstavlja u potpunosti gotov proizvod, pa ćemo ga kao takvoga i tretirati.

Kada jednom krenete otklapati tablet od tipkovnice osjetiti će te kako je mehanizam vrlo rigidan i potrebno je dosta sile kako bi ga pomaknuli – to ujedno znali i kako će tablet ostati čvrsto u poziciji u kojoj ga ostavite, ali i da se mehanizam neće brzo razlohati. Tablet možete rotirati za 360° pa ga tako možete koristiti i u "tent" formi (šator). Tipkovnica je klasična netbookovska s dovoljno velikim tipkama. Tablet se sa postolja uklanja povlačenjem tipke mehanizma i izvlačenjem tijela iz nosača. Materijali korišteni u izradi ovoga uređaja su vrlo kvalitetni a čak je i reljefna plastika nosača natprosječne kvalitete. Ekran je osjetljiv na dodir, dijagonale 10.1", a riječ je o IPS matrici rezolucije 1368×768 i vrlo kvalitetnog prikaza slike. Sve su boje vrlo vjerne, a odziv je vrlo brz. Malena zamjerka ide na nešto manju oštrinu koja se najviše očituje kod sitnijih slova. Na prednjoj se strani tableta ispod ekrana nalazi i Windows tipka koja služi za prebacivanje između Start Screena i Desktopa. W510 je kao što smo uvodu napisali baziran na Clovertrail platformi koju je Intel predstavio ove godine. Riječ je o Atom SoC-u (system on chip), s Atom Z2760 (Cloverview) dual-core procesorom koji radi na 1.8GHz. Atom je napravljen je u 32nm proizvodnom procesu (High-K/metal gate). Procesor ima 32kB instrukcijske i 24kB podatkovne L1 memorije i 512kB L2 memorije po jezgri. Za grafički prikaz se brine PowerVR SGX 545 koji radi pri brzinama od 346 do 533 MHz i ima 4/2 konfiguraciju jezgre. Radne je memorije 2GB koja radi na 800MHz i DDR2 je tipa. Operativni sistem i podaci se pohranjuju na NAND čipove ukupnog kapaciteta 64GB.

W510 u sebi ima bateriju od 30Wh, a u tipkovnici je još jedna takva. Proizvođač navodi podatak od oko 18 sati autonomije na obje baterije, a da li je stvarno tako provjerili smo testom. Tipkovnica je klasičnog rasporeda s Chicklet tipkama koje su ugodne i za dugotrajno pisanje. Gornji red tipaka (funkcijske od F3 do F12) imaju dvostruku ulogu uz odabir Fn tipke. Raditi na ovome uređaju (pisanje) je identično kao i na 10.1" netbooku, a jedino treba pripaziti da tablet dio ne odmaknete previše jer će zbog velike mase pretegnuti i tipkovnicu za sobom. Touchpoint je multitouch tipa, dobro reagira brzog je odziva i ugodno ga je koristiti. Za sve koji ne mogu bez miša, na desnom je boku USB utor. Tablet u ležište nasjeda na dvije metalne šipke i na konektor a jednom kada sjedne stoji vrlo čvrsto.

Na desnom se boku tipkovnice (gledano sprijeda), nalazi samo USB utor i to u dijelu koji je dovoljno debel za njegovo smještanje. Na tabletu se na toj strani nalazi tipka za glasnoću, HDMI, micro USB i Micro SD utori, te zvučnik.Na lijevom se boku tipkovnice nalazi utor za AC/DC ispravljač, dok je na tabletu samo zvučnik (utor za napajanje tableta je isti na koji nasjeda tipkovnica). Gornja strana tableta rezervirana je za tipku za paljenje, tipku za zaključavanje i izlaz za slušalice. W510 inače ima sasvim pristojne akustičke mogućnosti za jedan tablet, te je gledanje filmova i slušanje muzike je ukupno gledajući ugodno iskustvo. Mi smo testirali mogućnost reprodukcije 1080p materijala i po tome ocijenili rad zvučnika, prikaz slike na ekranu i trajanje baterije. Autonomija sa dvije baterije, konstantnom reprodukcijom 1080p materijala i maksimalno pojačanom zvuku iznosila je tek par minuta ispod 15 sati – impresivno. To daje prostora za oko 7 i pol sati autonomije samo s jednom baterijom, a kada je na docku najprije se troši baterija u njemu pa tek onda ona u tabletu. Riječ dvije i o 8MP kameri koja se nalazi na pozadini tableta – to je naime komad hardvera s kojim smo bili najmanje zadovoljni. Slike i video nisu na zadovoljavajućoj razini kvalitete i mnogo pametnih telefona ima znatno bolju kameru od Iconie. Opcije za podešenje su standardne no kako god ih postavili nismo bili zadovoljni sa krajnjim rezultatom.

Operativni sistem W510 tableta je Windows 8 koji je donio veliki zaokret u logici u odnosu na Windows 7. Više to nije operativni sistem namijenjen isključivo desktop računalima već je sa svojim Metro sučeljem, Charms Barom, Toaster notifikacijama itd., podjednako ili čak više okrenut touchscreen računalima i pametnim telefonima. Ovo se neće svima svidjeti jer je logika malo izvrnuta – start izbornik je pretvoren u Start Screen, tj. kontinuirani niz aplikacija u Metro sučelju. Trenutno otvorenom aplikacijom upravljamo pozivanjem skrivenog Charms sidebara kojim ujedno upravljamo i sistemskim opcijama, pretražujemo računalo ali i otvaramo klasični stari desktop koji ima nešto preuređeni taskbar a aplikacije se pokazuju kao ikone na desktopu.

Acer je Start Screen prilagodio svom tabletu i na njega stavio nekoliko svojih aplikacija, uključujući i Acer Desktop prečicu, Acer Explorer, Crystal Eye itd. File Explorer ima vrlo funkcionalno sučelje, baš kao i Task manager te neke druge aplikacije. Kamerama upravljamo Fotoaparat Appom koji dozvoljava izmjenu između prednje i zadnje kamere te podešavanje opcija snimanja videa i slika. Jednom kada se prilagodite shvatite kako su Windowsi 8 znatno pojednostavljeni a upravo zbog toga se neće svidjeti naprednijim korisnicima. Bilo kako bilo, na ovome tabletu rade dovoljno glatko, a nekoliko sitnijih grešaka koje smo primijetili pripisati ćemo činjenici kako je riječ o inženjerskom primjerku. Ono što nam se manje svidjelo je duže podizanje nekih zahtjevnijih aplikacija, no ukupan je dojam pozitivan. Acer je uz W510 predstavio i W710 koji donosi moćniji hardver (i5 i i7 procesori), ali i višu cijenu. Krenimo na testove!