ADATA PV100 1ADATA PV100 2

Sve se više proizvođača okreće proizvodnji prenosivih Litij ionskih ili kao u ovom slučaju Litij Polimer baterija koje postaju nužni dodatak uz moderne pametne telefone kojima se zbog moćnog hardvera i velikih ekrana sve više skraćuje autonomija na vlastitim baterijama. ADATA je kao dugogodišnji proizvođač DRAM-a, USB memorija, SSD-a, memorijskih kartica i različitih drugih proizvoda prepoznala ovaj trend i na tržište su izbacili PV100 Power Bank kapaciteta 4200 mAh što je dovoljno za poduplati kapacitet baterija i najvećih pametnih telefona, a u slučaju manjih i više od toga. PV 100 dolazi u klasičnom kartonsko-blister pakiranju sa svim informacijama o proizvodu ispisanim s prednje i stražnje strane kutije. Uz uređaj kupac dobiva i jedan kratki MicroUSB kabel za punjenje drugih uređaja, te korisničke upute.

ADATA PV100 3

PV100 dolazi u nekoliko boja kako bi se prilagodio različitim tipovima korisnika i njihovim uređajima. Dizajn ovoga  67 x 118 x 8 mm velikog i 105 grama teškog uređaja je vrlo pogođen sa plastičnim gornjim i aluminijskim donjim dijelom pa će se stoga odlično uklopiti uz nove i dizajnerski privlačnije pametne telefone. Unutar kućišta se nalazi elektronika i Li-Po baterija čiju razinu napunjenosti možemo iščitati putem četiri plave LED-ice. Svaka od LED-ica vrijedi za 25% kapaciteta. PV100 dolazi i sa Power tipkom koja omogućuje njegovo potpuno gašenje kako elektronika ne bi trošila energiju iz baterije. Tipka za paljenje i LED diode su prekriveni sa crnom poluprozirnom naljepnicom koja je malo slabije nalijepljena pa se na jednom dijelu lagano odvojila – i to je jedina mana koju smo primijetili na PV100.

ADATA PV100 4

Kapacitet baterije je 4200 mAh (15.54W), pri čemu je nazivni kapacitet 2907 mAh (14,535 Wh).  Ulazni napon je 5V istosmjerne struje 1A, a izlazni je 5V struje 2.1A što ga svrstava u kategoriju brzih punjača. Strujni krug ima šest zaštitnih karakteristika:

  • OCP – Overcharge Protection
  • OTP – Over-Temperature Protection
  • SCP – Short Circuit Protection
  • OVP – Over-Voltage Protection
  • ODP – Over-Discharge Protection
  • OCP – Over-Current Protection

ADATA PV100 5

Na gornjoj stranici uređaja nalaze se i USB konektori. A tip je za punjenje uređaja spojenih na PV100 puem kabela, a MicroUSB naravno služi za punjenje baterije preko punjača za pametni telefon.

ADATA PV100 6

Testiranje uređaja smo obavili uz pomoć našeg Nexus 4 pametnog telefona i njegovog punjača. Nexusu je sa 4.4.2 operativnim sistemom i relativno malenom baterijom od 2100 mAh izuzetno potrebna ovakva baterija jer uz normalno korištenje jedva da izdrži jedan cijeli dan.

Kao i kod testa konkurentne Arcticove Power Bank  4000 baterije, i ovu smo potpuno ispraznili pa ju spojili na punjač Nexusa 4. Za potpuno punjenje je bilo potrebno malo više od tri sata, nakon čega smo PV100 spojili na smartphone. Nexusova je baterija bila na oko 3% i za otprilike dva i pol sata je dosegla 100% napunjenosti. Nakon što smo smartphone ponovno ispraznili na 3% ponovno smo spojili PV100 na njega koji ga je uspio napuniti do oko 55%. To znači kako smo uspjeli povećati autonomiju našeg telefona za oko 150% što je sasvim solidan rezultat.

U Hrvatskoj se PV100 još uvijek nažalost ne prodaje, dok mu je cijena na europskom tržištu oko 23 – 25 € što je sasvim u skladu sa konkurencijom. Vidjeli smo kako ima čak i nešto bolje performanse od konkurentnog Arcticovog proizvoda pa samo možemo zaključiti kako je vrlo isplativ. Jamstvo je kao i kod sličnih proizvoda jednogodišnje.