adata_pv150_1 adata_pv150_2

I premda mi duže vremena nismo testirali jednu eksternu bateriju, to ne znači kako su one izgubile svoj smisao. Potreba za dodatnom strujom naših mobilnih uređaja je veća no ikada, jer ih imamo više no ikada. ADATA nam je stoga na test poslala svoju PV150 vanjsku bateriju za punjenje mobilnih uređaja kao što su telefoni, tableti i slično. Ovaj power bank je kapaciteta baterije od 10.000 mAh i kao takav će zadovoljiti potrebe uređaja s najvećim baterijama s čak dva punjenja. Uz ogoroman kapacitet nije ni velikih dimenzija, a jedino se po masi od 235 grama osjeti taj veliki kapacitet. Bijelo kućište i zanimljiv dizajn osiguratće i interes i onih modno osvještenijih.

adata_pv150_3

PV150 Power Bank dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji unutar koje je u blister pakiranju kako bi kupac odmah imao pogled na uređaj. Uz njega u kutiji se nalazi USB kabel (USB Type A to micro USB) dužine tridesetak centimetara, te korisničke upute na četrnaest svjetskih jezika. Jamstvo je jednogodišnje.

adata_pv150_4 adata_pv150_5

PV150 je zanimljivog dizajna i dosta je manji od konkurentnog FSP Runner-a istog kapaciteta kojeg smo imali prilike testirati prije par godina. Kućište je plastično, “kožne” teksture pa je i grip sasvim solidan. Dimenzije su 99 x 84 x 24 milimetra, a masa je već spomenutih 235 grama. Ulazni napon i struja su 5V/2A, što znači kako ga je puniti moguće preko drugog uređaja s USB portom (microUSB AC/DC punjač, računalo, prijenosnik itd.), a na izlazu daje 5V i 2.1 A struje. Zanimljivost PV150 je da ga je moguće puniti istovremeno kada on puni neki drugi uređaj, no tada je pražnjenje malo brže od punjenja pa čitava stvar i nema nekog smisla. U njega je ugrađena litij-ionska baterija kapaciteta 10.000 mAh (36 Wh), a nominalni je kapacitet 6.300 mAh (31.5 Wh).

adata_pv150_6

Elektronika unutar uređaja ima nekoliko tipova zaštita – OCP (overcharge protection), ODP (over-discharge), OTP (over-temperature protection), SCP (short circuit protection), OVP (over-voltage protection) i OCP (over-current protection). Na bočnoj se stranici nalazi tipka za paljenje i gašenje, MicroUSB port za punjenje baterije i USB Type A port za punjenje drugih uređaja. Iznad se nalaze i četiri plavce LED-ice koje signaliziraju napunjenost uređaja (25, 50, 75 i 100%). Za punjenje potpuno prazne baterije je potrebno oko 7 sati, ako je struja punjenja 2 A. Proizvođač navodi kako je raspon radne temperature baterije od 10 – 40°C.

 IMG_6082

Za testiranje kapaciteta nam je poslužio Samsung S6 koji ima bateriju kapaciteta 2550 mAh. Uspjeli smo ga napuniti dva puta od 5 – 100% baterije, te treći put od 5 – 60% što je negdje oko nominalnog kapaciteta baterije PV150. U trotjednom korištenju baterije nije bilo nikakvih problema, a nismo primijetili ni pad kapaciteta, što je sasvim i očekivano. S cijenom od oko 140 – 180 kuna na domaćem tržištu ovo je vrlo poželjna vanjska baterija, jer je kvalitetno napravljena, velikog je kapaciteta a i razumno je kompaktna.