adata_spectrix_gammix_1

Iz ADATA-e su nam na test stigla dva njihova DDR4 memorijska kita, jedan dvo i drugi četverokanalni. Četverokanalni Spectrix D40 kit je najnoviji u njihovoj ponudi, a karakterizira ga RGB LED osvjetljenje. Gammix D10 je s druge strane namijenjen onima koji ne trebaju osvjetljenje, ali i žele malo uštedjeti. Oba kita su brzine 3.000 MHz, te istih latencija i radnog napona. Kapacitet po modulu je isti, 8 GB, pa Gammix ima ukupan kapacitet od 16 GB, a Spectrix 32 GB.

Oba ova XPG kita dolaze u vrlo sličnom pakiranju, pri čemu oba nude i pogled na proizvod – kod Gammixa direktno, a kod Spectrixa je potrebno otklopiti gornju stranicu. Oba kita dolaze u blister pakiranju unutar kartonske kutije pa su dobro zaštićeni. Oba kita dolaze i s Lifetime jamstvom.

XPG Spectrix D40 4x 8 GB 3.000 MHz (AX4U300038G16-QRS)

adata_spectrix_gammix_2

S obzirom na to da je konkurencija počela s izradom blještavih RGB LED memorijskih kitova, ADATA si ne smije dopustiti kašnjenje za globalnim trendovima. Stoga su svoju Dazzle seriju kitova s crvenim LED-icama, unaprijedili u ovu novu Spectrix s RGB LED-icama i podrškom za Asusovu Aura Sync aplikaciju. No, da ne stane samo na tome, proširili su i ponudu dostupnih kitova i sada ih je moguće kupiti i s brzinama preko 4.000 MHz.

adata_spectrix_gammix_3

Kit koji je nama stigao na test je četverokanalni, 4x 8GB, tj. ukupnog kapaciteta 32 GB. U XMP 2.0 profilu ima zapisanu brzinu od 3.000 MHz pri latencijama CL16-18-18-36 i naponu od 1.35 V. Proizvođač tvrdi kako se na crnom deset slojnom PCB-u nalaze samo birani memorijski čipovi za postizanje veće kompatibilnosti i boljih performansi. Kitovi su kompatibilni i s AMD i s Intelovim platformama, a ovaj konkretni će bolje odgovarati Intelovim Z270/X299 jer, AMD-ove nemaju 30x množitelj, pa se podizanjem D.O.C.P Standard profila učitava brzina od 2.933 MHz. Uz to, kao što ćemo kasnije vidjeti bolje se i overclockiraju na Intel platformi.

adata_spectrix_gammix_4

Hladnjaci na modulima su aluminijski, dovoljno su masivni i dobro odvode toplinu s čipova. Između njih se na vrhu modula nalazi mliječna plastika koja propušta svjetlost RGB LED-ica.

adata_spectrix_gammix_9

Kod prvog uključivanja LED-ice rade u modu konstantnog mijenjanja boja, a za kontrolu moramo ili skinuti ADATA-in softver ili koristiti ASUS-ov Aura Sync ako imamo odgovarajuću Asus ploču.

Mi smo module testirali na nekoliko različitih ploča, te u kombinaciji s Aura softverom. Kao što iz videa možemo vidjeti efekti su identični onima koje možemo dobiti na Asusovim pločama, a sve se naravno može sinkronizirati.

XPG Gammix D10 2x 8GB 3.000 MHz (AX4U300038G16-DRG)

adata_spectrix_gammix_6

Gammix D10 je klasična, neosvijetljena serija XPG gamerske memorije, a u ovom slučaju dolazi s potpuno identičnim karakteristikama kao i ranije opisana, osim što nije riječ o četvero, nego dvokanalnom kitu. Podaci zapisani u XMP 2.0 profil su brzina od 3.000 MHz pri latencijama CL16-18-18-36 i naponu od 1.35 V.

adata_spectrix_gammix_7

Kit je nešto jednostavnije građen, s otvorenom gornjom stranom radi boljeg provjetravanja. Aluminijski su hladnjaci nešto tanji i lakši, pa će ih biti potrebno hladiti prilikom overclockinga. Dok ne overclockiramo, zagriju se pod opterećenjem, no nikada nisu jako vrući.