adata_spectrix_s40g_1

Iz ADATA-e su nam na test poslali novi SSD koji su namijenili igračima, PC entuzijastima, i profesionalcima iz područja grafike. S40G zahvaljujući kontroleru, PCIe Gen. 3 x4 sučelju i novom tipu 3D NAND memorije postiže vrlo visoke brzine čitanja i zapisa od čak 3,5 GB/s, te 2,4 GB/s. Dolazi s integriranim hladnjakom koji ima dvije RGB LED trake, čiji se efekti mogu podešavati ili putem ADATA softvera ili putem podržanih softvera proizvođača matičnih ploča te se tako može uskladiti s ostatkom osvijetljenih komponenata.

adata_spectrix_s40g_2

Uređaj dolazi u malenoj kartonskoj kutijici i blister pakiranju unutar nje. Sav popratni softver je potrebno skinuti s XPG stranica, a riječ je o SSD Toolboxu za nadzor parametara rada i ostale funkcije, Acronis True Image HD-u za migriranje podataka, XPG RGB softveru za kontrolu osvjetljenja, a pratiti redovito treba i nadogradnje firmwarea. Mi smo testirali s posljednjom VB411D41 verzijom. Jamstvo na uređaj je 5-godišnje ograničeno.

adata_spectrix_s40g_3

Spectrix S40G je kao što znamo i vidimo dio XPG obitelji, a riječ je o SSD-u M.2 2280 formata koji na sebi ima integriran hladnjak i dvije trake od mliječne plastike s RGB LED-icama. Ispod “haube” se krije Realtekov RTS5762 kontroler, predstavljen još na prošlogodišnjem Computexu. RTS5762 je osam kanalni flash kontroler s NVMe 1.3 specifikacijom koji podržava različite verzije NAND memorije (3D TLC ili 3D QLC), ima podršku za SLC keširanje, 256-bitnu AES enkripciju te LDPC bazirane ECC metode (Low-density Parity-Check Error Correction Code). S40G dolazi u tri varijante kapaciteta – 256, 512 i 1 TB. Nama je na test stigao model s 512 GB, koji ima četiri IMFT-ova 3D TLC NAND čipa (Micron), 128 MB DDR4 DRAM buffer (Nanya), te ima izdržljivost od 320 TBW (terabytes written).

adata_spectrix_s40g_4

Proizvođač navodi podatak od 3,5 GB/s za čitanje te 2,4 GB/s za zapis kod ovoga modela, dok 1 TB model zapisuje brzinom od 3 GB/s. Nasumične performanse su 300.000 IOPS-a za čitanje i 240.000 IOPS-a za zapis. Sučelje uređaja je jasno PCIe Gen. 3 x4, a komunikacija se odvija putem NVMe 1.3 protokola. Radna temperatura mu je do 70°C, MTBF je dva milijuna sati, te ima otpornost na šok od 1.500G u trajanju od 0.5 milisekundi. Kao što smo rekli, jamstvo je 5-godišnje, ograničeno, i vezano je jasno uz TBW vrijednost. Uređaj je dimenzija 22 x 80 x 8 milimetara, te mase 13,4 grama.

adata_spectrix_s40g_5

adata_spectrix_s40g_6 adata_spectrix_s40g_7

S40G je poseban po dvije trake od mliječne plastike u kojima su smještene RGB LED-ice, što je jasno u skladu s modernim trendovima. Oni kojima se to ne sviđa mogu biti zadovoljni činjenicom da je to moguće isključiti, ili pak u potpunosti ukloniti hladnjak i disk staviti pod veći kapacitetniji hladnjak. Zašto to i nije loša ideja, vidjet ćemo malo kasnije.

No, oni koji vole osvjetljenje svega i svačega, pa tako i SSD-a će uživati u činjenici da je moguće kontrolirati ga ili putem ADATA-inog XPG RGB softvera ili pak jednog od podržanih softvera proizvođača matičnih ploča – Asus Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0, MSI Mystic Light Sync i ASRock Polychrome Sync.

Uz pomoć XPG RPG aplikacije možemo mijenjati ponašanje svake od osam ugrađenih LED-ica zasebno, spremati profile, te mijenjati efekte kao što su – Static, Breathing, Strobing, Cycle, Rainbow, Breathing Rainbow, Comet, Comet Rainbow, Flash, Flash, Rainbow, Wave, Glowing Yoyo, Starry Night i Default. Sve efekte možemo vidjeti u videu iznad.

adata_spectrix_s40g_8

I za kraj dolazimo do zagrijavanja, a ono je nemalo. Čak 75°C pod opterećenjem je alarmantna brojka, pogotovo stoga što sam proizvođač navodi maksimum od 70°C, no oni su možda mislili na ambijentalnu temperaturu. Bilo kako bilo, S40G zahtijeva dobro aktivno hlađenje, dobar “propuh” u kućištu da ne bi dolazilo do smanjenja performansi, ali i trajnijeg oštećenja uređaja.