ADATA 128GB SDXC ADATA 128GB SDXC

SD, SDHC i SDXC kartice i njihove micro izvedenice su postale najkorištenija skladišta podataka jer su zavladale tržištima fotoaparata, kamera, pametnih telefona, tableta, media playera i svih sličnih uređaja. Na njih najčešće niti ne obraćamo pažnju, znamo da su tu i to je dovoljno. No, kako multimedija postaje sve “teža”, tj. fotografije i filmovi koje snimamo su u sve većim rezolucijama tako nam brzo ponestaje prostora. Uz prostor bitna je naravno i brzina zapisa, pa tako danas na tržištu imamo mnoštvo kartica (čak i kopija) koje su vrlo spore. Danas testirani primjerci nisu ni malo spori. Obje kartice spadaju u Class 10 segment, sa UHS-I gradacijom što znači kako im je minimalna brzina 10MB/s, odnosno kako su minimalno pogodne za real-time prikazivanje velikih HD zapisa.

ADATA Premier Pro SDXC 128GB USH-I 3

ADATA 128GB SDXC ADATA 128GB SDXC

Prva na redu je jača ADATA-ina UHS-I 3 kartica koja dolazi u klasičnom blister pakiranje, na kojem proizvođač kupce mami različitim značajkama kojima kartica raspolaže. Za početak je tu 4K i 2K natpis, odnosno oznaka koja se odnosi na svojstvo kartice da zapisuje i repoducira Ultra HD (4096 x 2160 piksela) video zapise. Proizvođač također navodi kako je kartica vodootporna, otporna na udarce, na magnetska polja, X zrake te kako joj je temperaturni radni raspon od -25 do 85°C. Na stražnjoj strani vidimo kako je ova 128GB verzija dovoljna za primjerice zapis 11400 24MP fotografija ili 160 minuta UHD video materijala.

ADATA 128GB SDXC ADATA 128GB SDXC

Razlog kompatibilnosti s UHD uređajima za snimanje je velike brzine transfera koje kartica podržava – 95 MB/s za čitanje i 60 MB/s za zapis. Uz ovaj 128GB model, ADATA istu ovu karticu proizvodi i u 64GB verziji, a kartice podržavaju SDA 3.0 standard. Sadržaj kartice je moguće zaštititi od brisanja mehaničkim putem, tj. povlačenjem LOCK polugice. Dimenzije su klasične 24 x 32 x 2.1 mm, masa je 2 grama, a radni napon se može kretati između 2.7V i 3.6V. Kartica dolazi sa ograničenim doživotnim jamstvom.

TakeMS SDXC 128GB UHS-I 1

ADATA 128GB SDXC ADATA 128GB SDXC

TakeMS-ovo je pakiranje manje šareno od ADATA-inog, i manje je podataka koji mogu zanimati kupce. I ovdje je riječ o klasičnom blister pakiranju spremnom za police dućana. Na stražnjoj je stranici objašnjenje čemu služi ova kartica, a između 19 svjetskih jezika je i Hrvatski. TakeMS u svojoj ponudi ima veliki izbor SD kartica a ovo je najveći i najbrži model koji proizvode.

ADATA 128GB SDXC ADATA 128GB SDXC

Kartica kao i prethodna spada u Class 10 proizvod, no sa UHS-I 1 standardnom koji označava nešto niže brzine čitanja i zapisa. U ovom slučaju proizvođač ne navodi precizne brzine transfera, samo kako je riječ o minimalno 10 MB/s. Dimenzije kartice su 32 x 24 x 2.1 mm uz masu od 2.5 grama. Radna temperatura se kreće između -15 i +55ºC, a radni napon je 3.3V. Kartica podržava exFAT, FAT32, NTFS datotečne sisteme, uz trajnost od 10,000 insertion/removal ciklusa i 900.000 sati MTBF. Kao i kod prethodnog modela, sadržaj je moguće zaštititi od brisanja mehaničkim putem, tj. povlačenjem LOCK polugice. Toliko u opisu, krenimo na testove!