Aerocool GateWatch

Datum objave 04.03.2005 - Vladimir Grgić

Uvod i oprema

Tvrtka Aerocool izdala je novi model monitoring uređaja pod nazivom GateWatch. Ovog ljepotana krasi veliki LCD display, mnoštvo novih mogućnosti te profi dizajn koji nas je na prvi pogled doista impresionirao. Sve veći interes proizvođača, a i potražnja od strane kupaca rezultirala je da proizvođači kompjuterske opreme izbacuju bolje i profesionalnije uređaje za kontroliranje veoma važnih uvjeta unutar naših kućišta. Na prvom mjestu je naravno temperatura jer u svijetu elektronike temperatura znaci život ili smrt naših uređaja dok smanjenje buke koje prave kompjuteri novog doba znači ugodniji stvaralački rad.

Monitoring uređaji imaju običaj dolaziti u veoma lijepoj i čvrstoj ambalaži pa u tom pogledu kog GateWatcha nema nikakve razlike. Kutija je doslovno svemirskog dizajna radi slike svemirske maglice koja se veoma slikovito uklapa u crnu boju te bijeli tekst.


Svijetli, a nije ni upaljeno :P

Maglica iako stvorena za proučavanje nije ono što nas u ovom članku zanima pa počinjemo odmah sa otvaranjem. Već pri prvom pogledu na unutrašnjost kutije za oko nam je zapala zaštita samog uređaja koja je za svaku pohvalu. Sintetička spužva okružuje uređaj sa svake strane i jamči da GateWatch stigne na odredište neoštećen.


Možda dostavljači uspiju i ovo strgat

Sve što je uključeno u paketu osim priručnika je još zapakirano u prozirnu tanku plastiku. Uz sam GateWatch najviše mjesta u kutiji zauzimaju dva paketa žica za ekstenziju. Setovi se sastoje od po četiri žice, prvi uključuje temperaturne sonde dok drugi ukljućuje ekstenzije za ventilatore. Svaka žica je označena sa malom trakom što će sigurno olakšati i ubrzati proces instalacije. Temperaturna sonda se veoma lako stavlja na željeno mjesto zbog dobre završne obrade materijala koji je okružuje. Uz setove žica u paket su uključeni vijci za instalaciju, termalne naljepnice za sonde, DC3V baterija i PCI audio slot. Posebni dio je mali kratki audio kabel te pločica sa In i Out portovima koja je link izmedu zvučne kartice, zvučnika i GateWatcha. Taj duo spoj omogućava GateWatch-u da kontrolira volumen zvuka te nadgledanje jačinu zvuka na LCD zaslonu. LCD zaslon zbog svoje veličine diktira i veličinu uređaja pa GateWatch nije malen i zauzima dva 5.25 otvora na prednjoj strani kućišta no to ne predstavlja velik problem jer većina današnjih kućišta ima četiri do pet 5.25 otvora. Prednja maska može biti u crnoj ili srebrnoj boji kao i sama kućišta dok je na stražnjoj strani metalni pokrov da zaštiti matičnu ploču samog uredaja i žice od kratkog spoja.


Dobro da postoji priručnik

Opis i specifikacije

Prije samog testiranja obratit ćemo pažnju na specifikacije i neke od novih mogućnosti koje GateWatch pruža pa krenimo.

• Veliki LCD display - zauzima dva 5.25 otvora
• Moderan i profi dizaj
• Monitoring i kontrola 4 različita porta te njihovih vrijednosti temperatute i brzine
• Precizna eletronska kontrola
• Master volume potenciometar
• Zvukom aktiviran sound display (mikrofon)
• Auto/manual prekidač
• Celsius/Fahrenheit promjena
• Reset na tvorničke postavke
• Alarm kod pregrijavanja i grešaka na sistemu
• Pozadinsko svijetlo u tri boje

Napon ventilatora
12V - (jakost struje po kanalu 1.7A)
Materijal
Plastika i Aluminij
Dimenzije
150(širina) x 85(visina) x 62mm(dubina)
Težina
460g

Prednja maska našeg ljepotana obrađena je za pet i izgleda profi u svakom pogledu. Veliki gumbi sa aluminiziranim pokrovom slijede oblik kružnog dizajna s obzirom na ovalni LCD. Kontakti na ploči imaju mali hod sa dosta jakom klikom konfirmacije tako neće bit problema kod stiskanja. Opis pojedinih gumbi i njihovih funkcija dan je na slici dok će o LCD biti više riječi kasnije.


Slika iz priručnika

Opis maske:

1. VGA ventilator i termalno očitanje
2. RPM i TIME set gumb
3. Povećanje brzine ventilatora i temperature alarma
4. Smanjenje brzine ventilatora i temperature alarma
5. Podešavanje alarma
6. Case ventilator i termalno očitanje
7. HDD ventilator i temalno očitanje
8. Potenciometar za volumen
9. Auto/Manual mode gumb
10. °C / °F Display gumb
11. Reset (tvorničke postavke)
12. Gumb za promjenu pozadinskog osvijetljenja
13. CPU ventilator i termalno očitanje


Red u neredu

Zadnja strana uređaja prepuna je različitih žica pa da uvedemo malo reda možemo govoriti o 4 grupe. Sa lijeve strane su spojene termalne sonde na odgovarajuće konektore a ispod njih su spojeni tri-pinski konektori za ventove. Desna strana je ostavljena za napajanje i audio zvuk. Molex konektor sa desne strane je jedini izvor električne energije za GateWatch i ima mogućnost spajanja još jednog uređaja na sebe. To je veoma korisno jer praktički znači da se kod spajanja GateWatchaa ne može dogoditi da neki drugi uređaj ostane bez struje (ukoliko vam fali Molexa). O audio portu je bilo prije govora pa ćemo za kraj opisa reći da su svi konetkori označeni tako da su pogreške kod spajanja i instalaciju svedene na minimum.


Čekaj samo dok se upalim

Mi ne bi bili PC Ekspert kada ne bi sve što nam dođe u ruke rastavili na komade pa je tako i GateWatch prošao test rastavljanja. Matična ploča je odlične izrade i premazana je sa nekoliko slojeva laka što povećava otpornost na temeperaturu, ali i štiti od divljački nastrojenih korisnika. Mikro prekidači i potenciometar su od poznatih proizvođača i jamče dugotrajan rad. LCD display je povećih dimenzija i ne bi trebalo biti problema sa njim iako bi proizvođaču savjetovali umetanje dodatnog plexi materijala ili stakla prije display-a radi još bolje zaštite. Naravno to bi staklo trebalo biti pričvršćeno za prednju stranu maske, a ne na postojeći display jer onda može opet doći do stiskanja stakla pa time i displaya.


Hot melt i dalje na prvom mjestu

Zadnja strana pločice je mjesto za sve aktivne i pasivne eletroničke komponente pa je ovo zato mjesto za kondenzatore, otpornike, male diode i naravno poveći čip koji kontrolira brzinu preko temperature, ali obavlja i ostale cool stvari, kao promjenu boje i zvukove. Možda nas je malo zasmetalo učvršćivanje već zalemljenih žica i elemenata na ploči pomoću hot melt tvari, ali očito je da se dalekoistočne firme jedostavno ne mogu odvojiti od takvh tehnologija. Uza sve te komponente na zadnjoj strani se isto tako nalazi soket za DC3V bateriju koji je dostupan i kod zatvorenog uređaja što omogućuje laganu zamjenu baterije.

Instalacija i zaključak

Instalacija je prošla bezbolno po uređaj, a i po nas. Kod big towera nije bilo nikavih problema, dok nam je trebalo malo više vremena za montiranje u Midi kućište. Kablovi nisu pravili nikakve probleme i do njih se moglo lako doći u bilo kojem kućištu. Jedino što je ostalo da PCI slot sa vijcima pričvrstimo za malu audio pločicu i spojimo audio kabel iz zvučne kartice na Audio-In GateWatch pločice dok smo audio out port spojili na naše zvučnike.

Eto!

Nakon paljenja kompa LCD je zasvijetlio plavom bojom i upoznali smo GateWatch u njegovoj pravoj ljepoti. Možemo slobodno reći da smo bili impresionirani na prvi pogled. Nakon ukucavanja raznih postavki za pojedini kanal na sva 4 kanala moglo se vidjeti raznih informacija i podataka o temperaturi, brzini te zvučnom displayu koji je zadovoljno prikazivao zvukove Blade soundtracka za što je zaslužan mali mikrofon ugrađen u matičnu ploču. Na početku su se svi ventilatori oglasili velikim brzinama, ali je to ubrzo prestalo. Rezultat je to tehnologije koja nadmašuje sve ostale u pogledu vrtnje ventilatora na malim okretajima. Naime ako je neki ventilator postavljen na jako malu vrijednost napona možda se neće pokrenuti na toj vrijednosti napona iz stanja mirovanja. GateWatch zbog toga na početku rada zavrti sve ventilatore na maximalan broj okretaja i onda ih vrati na postavljeni napon. To 100% rješava probleme koji postoje kod ostalih konkurentnih proizvoda.


Slika za bogove

Plavo svijetlo se promijenilo u crveno pa onda u ljubičasto pritiskom na COLOR tipku. Moguće su dakle tri boje ovisno o vašem raspoloženju s time da kad se dogodi neki ALERT crveno svijetlo počinje bljeskati i jaki alarm se javi da vas upozori na moguću termalnu katastrofu. Vizualni alarm je veliki plus ovom uređaju jer mnogi provode vrijeme na kompjuteru slušajući muziku ili igrajući (sa slušalicama) se pa je vizualni efekt više nego dobrodošao.


Maši, maši repom!

Uz sve te lude stvari svakako će privući pažnju kontrola volumena koja se detektira kako po slabijem ili jačem zvuku tako i po vizualnom krugu oko sata i izgleda stvarno cool. Mala maskota ovog uređaja po imenu Aerosorus isto tako ima svoju funkciju. Kod normalnog rada njegov rep se polako miče dok kod alarma lupa ko lud.

 

Zaključak


Gas do daske

U moru monitoring uređaja GateWatch je svakako dobar odabir jer daje sve tehnološke prednosti u jednom paketu. Uz riješenu tehnologiju malih okretaja i profi dizajn, LCD velikih dimenzija ide mu isto tako u prilog. Četiri kanala omogućuju kontroliranje temperature i brzine okretaja ventilatora na bilo kojem kompjuterskom kućištu dok jakost struje od 1.7 ampera po kanalu omogućuje spajanje više ventilatora na isti kanal. Da ne bi bilo sve savršeno; moramo ukazati na slabu zaštitu LCD displaya te na korištenje "famoznog" hot melta. No kad se sve zbroji i oduzme možemo reći da smo jako zadovoljni uratkom tvrtke Aerocool.