Rezultati testova

Testove smo napravili na Android platformi, a za usporedbu smo ostavili rezultate friško testirane Nokie 3 koja koristi Mediatek MT6737 čipset. Po prvom testu vidimo kako je Intelov SoC i cijeli ovaj paket nešto malo brži od Nokie. Dovoljne su to dakle performanse i za noviji Android pa 5.1 radi bez problema. Performanse su naravno adekvatne i za Windowse 10, no ipak samo za onu najosnovniju upotrebu – bez naprednijeg multitaskinga.

Grafičke perfromanse i testovi su ograničeni, pa smo tako mogli testirati samo Sling Shot koji koristi OpenGl, jer HD 400 ne podržava Vulkan. Ovdje smo iskoristili Elephone S8 koji je postigao tek malo bolji rezultat. Ipak, dok na S8 Angry Birds Evolution radi bez trzaja, na X5 ipak osjećamo usporavanje i pad frameratea. Manje zahtjevne igre će ipak raditi glatko.

U ovom testu Intelov SoC ipak pokazuje zube i nadmašuje ovdje uspoređenu Nokiu.

I u Geekbenchu je Intelov SoC nešto moćniji, što je i bilo za očekivati.

Zaključak

alfawise_x5_3

S cijenom od 80 USD na Gearbestovom webshopu, Alfawise X5 se nameće kao povoljna kupnja jer donosi Intelov hardver adekvatnih performansi i dual boot konfiguraciju s licenciranim Windowsima 10 Home. Hardver nije dovoljno moćan za zahtjevnije zadatke ili igranje, no kao maleni HTPC na kojem s vremena na vrijeme treba nešto napisati, pogledati film (a da nije x.265), ili slično će biti dobar. Pri tom moramo znati i kako su mu zvučne mogućnosti ograničene jer podržava samo stereo. Mrežne su mu sposobnosti dobre, kao i činjenica da se može proširiti skladišna memorija ili SD karticom ili eksternim diskom putem brzog USB 3.0 sučelja. Ako se koristi na stolu, sa žičanom tipkovnicom i mišem, tada će vam sigurno zatrebati i USB HUB, jer se tri utora brzo iskoriste. Sve u svemu, X5 najviše mami cijenom i zbog toga će sigurni smo biti vrlo popularan.