alienware_17_r3_1

Desilo se tako da u našoj skoro šesnaest godišnjoj povijesti nismo imali priliku poigrati se s Alienware prijenosnikom na duže vremena, tj. dovoljno dugo za jednu recenziju. Riječ je o skupim “igračkama” pa su ih u pravilu uvoznici za hrvatsku nerado davali na testove. Alienware je kao što znamo kultna američka tvrtka koja je osnovana prije točno dvadeset godina na Floridi. Proizvodili su računala, prijenosnike i radne stanice inspirirane X-Files serijom, vanzemaljcima i općenito znanstvenom fantastikom. Od 2006. su u vlasništvu Dell-a, danas imaju oko 500 zaposlenih te nekoliko vrlo uspješnih serija gamerskih prijenosnika i računala.

Nama je na test iz tvrtke Vitez d.o.o. iz Pule na test stigao jedan primjerak 17 R3 modela koji se na tržištu pojavio krajem 2015. godine osvježen sa Skylake-M procesorima DDR4 memorijom i GTX980M grafikom. Uređaj je pakiran u klasičnu smeđu kartonsku kutiju s Dell logoima, a unutar kutije je odlično zaštićen od eventualnih transportnih oštećenja. Uz prijenosnik koji se nalazi udobno smješten u debeloj stiro-pjeni, dolazi i Deltin 240 W AC/DC adapter, te kratke upute za korištenje. Prijenosnik inače dolazi s Premium jamstvom od tri godine.

 alienware_17_r3_2

Prvo što primjećujemo je glomaznost i velika masa 17 R3 modela. Jasno je kako 17″ prijenosnik ne može biti lagan, no ovaj Alienware ima gotovo 3.7 kg, ne računajući napajanje koje ima dodatnih 800 grama. Unatoč velikim dimenzijama prijenosnik izgleda vrlo kompaktno zbog dizajnerskih zahvata kao što su zaobljeni rubovi, osvjetljenje trake koje vode do glave vanzemaljca, te ispupčene sredine. U ruci, osim težine, osjetimo i kvalitetu plastike, poklopac se ne svija pod palcima, a jedino uvijanje je u rubovima ekrana kada ga otvorimo – ipak ovo je sasvim prihvatljivo zbog velike dijagonale ekrana.

 alienware_17_r3_3

S donje strane prijenosnik ima jednostavan i čist dizajn kojim dominira ploha servisnog poklopca, Klipsch subwoofer i velika rešetka rashladnog sustava. Prijenosnik leži na četiri gumene nožice koje sprječavaju klizanje po podlozi, a kao što sa gornje slike vidimo rastavljanje bi trebalo biti vrlo jednostavno jer su vijci lako dostupni i nisu previše egzotični nego imaju Philips glave. Općenito, kvaliteta plastike je na vrlo visokom nivou i svugdje gdje dotaknemo ili pogledamo imamo osjećaj premium proizvoda.

 alienware_17_r3_4

Šarke ekrana, koje su elegantno skrivene, su vrlo čvrste i potrebna je veća sila za podizanje poklopca, tj. ekrana a vjerujemo kako će čvrstoću i dugo zadržati. Radna površina je vrlo velika s velikom tipkovnicom koja ima i numerički dodatak, te velikim i osvijetljenim touch padom, a sve skupa je široko 430 mm. Ovdje ćemo se nakratko zaustaviti s opisom kako bi pogledali specifikacije ovoga Alienwarea.

Tehničke specifikacije:

 • Model: Alienware 17 R3
 • Boja: Sivo crna
 • Ekran: 17.3“, 1920×1080 , Samsung 40PW3_173HL (SDC4C48), PLS
 • Procesor: Intel Core i7-6700HQ
 • Čipset: Intel Sunrise Point HM170, Skylake-H
 • Grafička kartica:
  1. Intel HD Graphics 530,
  2. nVidia GeForce GTX 980M 4GB GDDR5
 • Radna memorija: 2x8GB DDR4 2133MHz CL15
 • Čvrsti disk:
  1. SAMSUNG PM951 NVMe 512GB
  2. HGST HTS721010A9E630 (1 TB, 7200 RPM, SATA-III)
 • Zvuk: Creative CA0132 (Klipsch audio)
 • WLAN: Killer iFi 1535 802.11ac
 • LAN: Killer E2400 Gigabit Ethernet Controller
 • Eksterni portovi: 3x USB 3.0 (1x PowerShare), 1x USB 3.1 Type-C 10Gbps (Thunderbolt), Media card reader, RJ45, HDMI 2.0, External Graphics Port, ulaz za mikrofon, izlaz za slušalice
 • Baterija: 16.6V, 96480 mWh, Li-Ion
 • OS: Windows 10
 • Dodatna oprema: Webkamera, pozadinsko osvjetljenje tipkovnice, touchpada i svjetlosni elementi na prijenosniku, Bluetooth, Klipsch audio zvučnici
 • Masa: 3.7 kg
 • Dimenzije: 430 x 292 x 34 mm
 • Jamstvo: Premium, 3 godine

 alienware_17_r3_5 alienware_17_r3_6

Prednja je strana rezervirana za rešetke lijevog i desnog zvučnika, dok vrh ekrana čini crna traka koja vizualno smanjuje prijenosnik u kombinaciji s nagnutom prednjom stranicom. Na stražnjoj se strani s krajnje lijeve i desne strane nalaze masivne ispušne rešetke rashladnog sustava, a lagano pomaknuti u lijevo na sredini se nalaze port za eksternu grafičku karticu i HDMI port. Na eksterni se grafički port priključuje Alienware Graphics Amplifier u koji je moguće ugraditi desktop grafičku karticu po želji snage do 375 W, a ima i docking mogućnosti kao USB hub.

 alienware_17_r3_7 alienware_17_r3_8

Odličan dizajnerski potez je spajanje stražnjih kuteva prijenosnika pa je i time postignut barem vizualni osjećaj kompaktnosti ovoga ipak ogromnog prijenosnika. Na lijevoj se bočnoj stranici nalazi izlaz za napajanje, Kensington Lock, dva USB 3.0 porta (prvi je PowerShare), zatim jack za mikrofon i slušalice, te još jedan zaseban izlaz za slušalice. Na desnoj je strani čitač SD kartica, USB Type C port (10Gbps, Thunderbolt 40 Gbps, DisplayPort), USB 3.0 port i RJ45 mrežni priključak.

alienware_17_r3_9 alienware_17_r3_10

Otvaranjem poklopca dolazimo do ogromne radne površine koja je plastična, no presvučena je mat bojom koja ostavlja gumirani osjećaj te pruža dobar grip. Nažalost i magnet je za ostike prstiju pa se već nakon par dana rada i igre jako zaprlja i djeluje neugledno. Na vrhu se radne površine nalaze statusne LED-ice – HDD, WiFi, Caps-lock i Num-lock. Na sredini je Power tipka u obliku glave vanzemaljca koja je napravljena od sjajne plastike. Glava inače svijetli različitom bojom kada je prijenosnik na bateriji u odnosu na to kada je na punjaču. Ispod ekrana se pak nalazi veliki Alienware logo koji je također osvijetljen kao što ćemo vidjeti kasnije.