alienware_610m_7 alienware_610m_8

Na lijevoj se strani miša nalaze dvije velike tipke koje lako dosežemo palcem, a ispod njih je i na desnoj i na lijevoj strani reljef, tj. usječene linije u plastici koje osiguravaju bolji grip. S obje se strane ovdje vidi taj gumirani rep i koliko zapravo izlazi van iz tijela miša, no on ujedno i osigurava dobar grip i lijepo ležanje dlana u palm načinu držanja. Zbog većih dimenzija (133,3 x 77,6 x 49,2 milimetra), i mase od 120 grama nije naročito ugodan za fingertip način držanja, no claw je OK za one s većom šakom. Na vrhu se miša nalaze dvije klasične tipke ispod kojih su Omronovi prekidači (50 milijuna klikova), između kojih je scroll gumirani kotačić (podesiva osjetljivost – 12 ili 24 koraka), iznad kojeg je tipka za on-the-fly promjenu DPI postavki, te LED traka koja označava trenutni DPI profil. LED traka kratko zasvijetli u boji vezanoj za određenu DPI postavku nakon čega se isključi. DPI postavke je jasno moguće mijenjati u Command Center aplikaciji. Sve tipke na mišu su programabilne.

alienware_610m_9 alienware_610m_10

S donje se strane miša nalaze teflonske nožice, prekidači za uključivanje i isključivanje, te za odabir načina rada kada smo u wireless modu. Senzor je optički, Alienwareova custom inačica PixArtovog senzora s nativnom rezolucijom od 16.000 DPI-a, i 400IPS/40G maksimalnim ubrzanjem. Senzor radi odlično, vrlo je precizan, a posjeduje i automatsku kalibraciju površine. U softveru postoji i mogućnost promjene lift-off distance vrijednosti, od 0.5 do 2 milimetra. S donje se strane nalazi i Nano primopredajnik kojeg lako vadimo pritiskom i umećemo nazad. Odziv bilo kabelom, bilo wirelessom bi trebao biti 1.000 Hz, no on je ipak primjetno sporiji u bežičnom načinu rada. Stoga je kod igre svakako preporuka koristiti ga na kabelu kada gotovo da nema ulaznog kašnjenja.

alienware_610m_11

Miš ima tri zone osvjetljenja, osim vanzemaljčeve glave, tu su i dvije trake s lijeve i desne strane repa, a sve je moguće uskladiti s ostatkom Alienware hardvera putem aplikacije ili kontrolirati miš zasebno. Putem aplikacije možemo i mijenjati DPI profile, te ostale postavke miša. AW610M se pokazao kao odličan za sve vrste igara, ali i za rad. Ok, ima svoja ograničenja zbog manjeg broja tipaka, no kao all-rounder je dobar.

AW510H

alienware_510h_1 alienware_510h_2

AW510H je također friški dodatak u Alienwareovoj periferiji i dizajnerski prati i AW510K tipkovnicu i AW610M miša. Ideja je da se standardizira ponuda i uklopi periferija uz postojeće proizvode kao što su Area-51m, m17 i m17, Aurora R9, Dell Inspironi, G serija i slični.

alienware_510h_3 alienware_510h_4

Pakiranje je vrlo slično onome u kojem dolazi miš, s poklopcem na vrhu kojeg drže ljepljive trake. U kutiji su slušalice smještene u plastično ležište i osigurane čičak trakama, što im podiže ekskluzivnost. Uz njih dolaze i tri kabela – jedan s dva 3,5-milimetarska jacka i in-line kontrolerom za zvuk, zatim adapter koji razdvaja jedan 3,5-milimetarski jack na dva (Y-splitter), te USB-A na 3,5-milimetarski jack s in-line kontrolerom za zvuk i integriranim DAC-om. Slušalice su tako cross-platform kompatibilne s različitim uređajima pa ih se ne mora nužno vezivati uz Alienware nego i uz Xbox One, PS4, Nintendo Switch te mobilne i tablet uređaje kao i PC-e.

alienware_510h_5 alienware_510h_6

Slušalice su potpuno plastične konstrukcije, no vrlo su kvalitetno napravljene. Velike su i robusne, čvrstih zglobova i vjerujemo dugotrajne, a jamstvo je dvogodišnje. Dimenzije slušalica su 202 x 216,7 x 104,2 milimetra, a masa bez kabela je čak 370 grama. Svi su spojevi vrlo precizno napravljeni, pa se gotovo i ne vidi gdje umjetna koža koja pokriva naglavni jastučić napravljen od memorijske pjene ulazi pod plastičnu konstrukciju. Naglavni dio slušalica je fiksan, s dva zgloba koji omogućavaju okretanje samih slušalica za 180°, dok se za prilagodbu veličine slušalice same pomiču po donjem dijelu nosača. Na lijevoj se slušalici nalazi i izvlačivi uni-direkcionalni boom mikrofon osjetljivosti -40dBV/PA i SNR omjera od 60 dB. Frekvencijski opseg mikrofona je 100 Hz do 1 kHz. Na istoj toj slušalici se nalazi i 3,5-milimetarski utor.

alienware_510h_7

Zvučničke kutije ili slušalice su kombinacija plastičnog kućišta u kojima su driveri (zvučnici), te over-ear jastučića. Jastučići su kombinacija memorijske pjene, “sportskog” materijala koji omogućava disanje kože i umjetne kože koja je t zbog boljeg izgleda. I stvarno, uši se ne zagrijavaju toliko kao kod potpuno kožnih jastučića, a opet ne puštaju toliko buke iz okoline. Driveri su 50-milimetarski, frekvencijskog opsega od 20 Hz do 40 kHz (Hi-Res), snažni su i preciznog zvuka. Impedancija slušalica je 32 Ohma. Uz pomoć in-line DAC-a na USB kabelu slušalice su u stanju softverski emulirati i 7.1 surround zvuk koji daje određenu prostornost, no naravno nije ni blizu onom pravom surround zvuku.

alienware_510h_8 alienware_510h_9

Slušalice se kao što smo rekli pomiču po donjem dijelu nosača pa se tako prilagođavaju različitim veličinama glave. Slušalice nisu najudobnije koje smo probali, jastučići jesu mekani i udobni, no konstrukcija je dosta kruta, a uz veliku masu utječe na komfor nošenja. Možda se s vremenom malo “razrade” pa se udobnost poveća, no to će znati samo oni koji ih i kupe. Slušalice su pristojnih performansi u klasi u koju spadaju, audiofile neće osvojiti kvalitetom reprodukcije, no gamere svakako hoće zbog dobrog mikrofona i reprodukcije srednjih tonova, uz dovoljno dobre niske i visoke.

Zaključak

alienware_periferija_2

Alienware nastavlja kročiti dobro utabanim stopama i predstavlja zanimljivu i kvalitetnu igraću periferiju. Ovi će se proizvodi najbolje uklopiti uz njihova računala i prijenosnike zbog istog dizajnerskog izričaja, no to ne znači da ih treba zanemariti ako ne posjedujete Alienware računalo. Zbog kvalitete, dobrih performansi i u konačnici konkurentnih cijena zanimljivi su svima.

AW510K tipkovnica je s cijenom od oko 1.150 kuna u srednjem rasponu cijena, a za taj iznos nudi odlične Cherry MX RGB Red low profile prekidače koji su brzi i tihi. Nudi vrlo zanimljiv dizajn, kompaktne dimenzije i izvedbu tipaka koja dozvoljava vrlo brzo privikavanje i brzo pisanje. Posjeduje i gamerske kvalitete i lijepo je zaokružen proizvod. Ako ćemo cjepidlačiti, za ovaj iznos možemo pronaći i tipkovnice koje imaju aluminijsku gornju ploču koja ih čini ekskluzivnijima, no to mnogima nije prioritet u izboru.

AW610M miš se po kvaliteti i brzini može ravnopravno može nositi s primjerice Corsairovim Dark Core mišem s kojim dijeli mogućnost žičanog i bežičnog rada. Dark Core je 50% skuplji, ali i s više mogućnosti pa otpada iz direktne usporedbe, no to ipak dovoljno govori u prilog Alienwareovom proizvodu. Po cijeni od oko 610 kuna, ovaj je miš pun pogodak i vjerujemo da će zadovoljiti većinu gamera.

I za kraj nam ostaju AW510H koje nas nisu toliko oduševile kvalitetom zvuka, koliko dizajnom , te preciznom i kvalitetnom izvedbom. Uz to, kompatibilne su i s mnoštvom platformi pa im i to podiže vrijednost. Kvaliteta zvuka je u igrama i više no dobra, no u reprodukciji muzike fali dinamičkog raspona i kvalitete što bi ih izdvojilo iz mase slušalica koje koštaju oko 600 kuna, koliko koštaju ove. Ipak, isprobali smo dovoljno izvedbom inferiornijih slušalica, da bi znali kako su ove na samom vrhu u tom cjenovnom razredu.