alienware_aw3418dw_1

I premda je Alienwareov AW3418DW monitor već neko vrijeme na tržištu, nismo ga imali prilike ni vidjeti uživo ni testirati, pa kada su nam ga iz ComTel Corpa ponudili na test nismo dvojili. Riječ je o moćnom gamerskom monitoru koji ima dijagonalu od 34 inča, zakrivljenje ekrana od 1900R, stopu osvježenja od 100 Hz (120 Hz overclocking) i rezoluciju od 3440 x 1440 piksela. Uz to, idealan je i za setupe s Nvidijinim karticama jer podržava G-Sync pa je uz nisko ulazno kašnjenje i odličan prikaz boja i igranje iznimno glatko i zabavno. Uz to sve i odlično izgleda, te donosi poznato Alienwareovo pozadinsko osvjetljenje.

alienware_aw3418dw_2

Monitor dolazi u vrlo velikoj kartonskoj kutiji širokoj preko jedan metar, pa neće stati ni u svaki prtljažnih automobila lako. Unutar nje je monitor izvrsno zaštićen u debelu stiro pjenu i to sa svih strana, a još dodatno je smješten i u meku veću, a tako je zamotan i nosač. Popratne se sve stvari, kao što su kabeli, nalaze u zasebnoj kartonskoj kutiji. Nosač je zaseban od ekrana i potrebno ga je montirati, što je vrlo lak postupak kao i uvijek kod Dell/Alienware monitora.

alienware_aw3418dw_3 alienware_aw3418dw_4

Prva stvar koju primijećujemo pa i opisujemo nakon vađenja ekrana iz zaštite je panel s priključima koji se nalaze na samom ekranu, te tipke za kretanje kroz OSD menije. S donje se strane monitora nalazi USB 3.0 hub s dva downstream porta koji su relativno lako dostupni korisniku (jedan je i Power Charging), a između njih je i audio jack za slušalice. Od priključaka ovaj monitor na stražnjoj strani još ima dva downstream USB 3.0 porta, jedan upstream za spajanje s računalom, zatim HDMI te Display Port ulaze, te naravno tropinski konektor za gradsku napojnu mrežu (ispravljač je u monitoru). Na desnoj se strani donjeg ruba monitora nalaze i tipke za kontrolu OSD menija koje su tipičnog Alienware dizajna. Najveća je tipka za uključivanje i isključivanje monitora, a šest je manjih za kontrolu.

alienware_aw3418dw_5 alienware_aw3418dw_6

Nosač je posebna priča jer je osvijetljen pa ima i kontakte za osvjetljenje lubanje Aliena koja se nalazi na vrhu u trokutu, kao i LED trake koja se proteže po dijelu stražnjeg hrpta nosača. Nosač je metalni, vrlo masivan i težak kakav i treba biti za “mrcinu” od 34 inča. Stilski je odlično posložen, s rupom za provlačanje kabela i dva široka metalna kraka koji monitor čvrsto drže na podlozi. Mehanizam za kopčanje je vrlo jednostavan, a za izbacivanje je potrebno samo stisnuti jednu tipku na opruzi koja izbacuje stalak van iz monitora. Stalak monitoru osim podešavanja po visinu hodom od oko 180 milimetara, omogućava i promjenu nagiba za 25° prema gore i 5° prema dolje, te promjenu kuta u odnosu na vertikalnu os za 40° u oba smjera.

alienware_aw3418dw_7

U zasebnoj kutiji dolaze upute za montažu, jedan DisplayPort kabel, jedan USB kabel za spajanje huba na računalo (upstream kabel), jedan MiniDisplayPort na DisplayPort kabel i jedan kabel napajanja. Tu je i poklopac za stražnje konektore monitora kako bi i stražnja strana bila uredna jer ovaj monitor zaslužuje da ga se gleda i straga zbog dizajna i osvjetljenja.

alienware_aw3418dw_8 alienware_aw3418dw_9

I sada napokon dolazimo do sklopljenog i za funkciju spremnog AW3418DW koji je impresivnih dimenzija – širine je 813,45 milimetara, dubine 319,09 milimetara, a visina je promjenjiva između 442,44 i 560,89 milimetara. Monitor u najvišoj gornjoj i najnižoj donjoj poziciji možemo vidjeti na fotografijama iznad. Masa samog monitora je 7,27 kilograma, a sa stalkom se to penje na 11,86 kilograma. O dizajnu stalka smo već pričali, a o dizajnu monitora, bar s prednje strane se nema što previše razglabati osim spomenuti da su rubovi zadovoljavajuće tanki i da je konstrukcija monitora kvalitetna.

alienware_aw3418dw_10

Straga je ovaj monitor ipak uspješniji dizajnerski i bilo bi idealno kada ga njegovi vlasnici ne bi držali stisnutog uz kakav zid, nego ga pokazali prema svijetu i hvalili se njegovim oštrim bridovima, zakrivljenim plohama te Alienware osvjetljenjem, logoom kao i osvijetljenom lubanjom vanzemaljca u gornjem desnom kutu (gledano straga).