ALPHA 8942

Datum objave 20.04.2002 - Josip Antonić

Opis

Možda se može kazati da smo pomalo pristrani nekim stvarima koje koristimo, ali zar nismo svi takvi. Već su nas optužili da smo Abitovci a sad ćemo bit i Alphovci . Alphina hladila koristimo kako smo krenuli sa projektom PCEksperta. Od starih dobrih P125 modela sa dva ventilatora koji su dušu dali za Peltiom hlađene procesore, PEP66 modela koji se još uvijek vrte i Pal modela koji su posvud (čujem da će Šilja B.P. čak montirat jednog).

Kako sam ja jedini aktivni Intelovac u zadruzi, a Alpha baš i nije imala neki cooler koji je rađen za P4, pribjegao sam modifikaciji Alphe8045. Članak je objavljen na PCEkspertu i možete ga pročitati ovdje. Najveći je problem bio učvrstiti cooler na ploču. Razmak rupa na AMD i Intel procesorskim pločama je različit, pa sam morao izraditi adapter pločice. Cooler se pokazao fantastičnim ali je zbog vibracija dolazilo do samoodpuštanja vijaka. Kako je jako mali prostor na kojem se mogla izvesti modifikacija, korišteni su mali vijci koji su se odvijali sami. Problem je riješen kontramaticama koje u se pokazale kao izrazito knap rješenje. Prošli mjesec je izašao cooler namjenjen čistem P4 procesoru i naručismo ga.

Odabrali smo model sa Delta ventilatorom protočnosti 80cfm. Kako smo trenutno u posjedu Delte od 50cfm, a u Hrvata nije moguće dobiti ništa jače, odlučili smo se na kupnju skrimera(op.p. screamer engl. bukač hrv.).

Cooler dolazi standarno u bijeloj kartonskoj kutiji sa svom dodatnom opremom osim paste. Prvo smo pomislili da su je zaboravili staviti u paket,ali pogled na specifikacije (model sa oznakomT ne dolazi sa ventilatorom i pastom) je odagnao takve sumnje. U datom trenutku zatitrala mi je desna obrva čemu nisam obračao pažnju ali u kasnijem tijeku će se pokazati jako bitnim. Sam cooler je zamotan u plastičnu foliju kako ne bi korodirao bakar na podnožju, i teži zdravih 520grama. Radi se o ploči aluminija u koju su prvo zalemljeni heksoidalni pinovi od aluminija. Odabran je takav oblik radi što veće površine koja bi mogla odvesti što veću količinu topline. Na tu ploču je onda nakraju uprešan bakar koji dolazi na procesor. Odabir kombinacije aluminij-bakar se pokazao najboljim zbog odvodnje topline. Komplet bakreni cooleri su preteški i premekani(ako tupnete negdje kakav čošak, pinovi se savijaju kao tjesto) a aluminijski pak ne odvode toliko dobro toplinu sa procesora ali su zato dobri kod prenosa topline na zrak (sve je to stvar specifične molekularne težine i elektronskih orbitala ali o tome kojom drugom prilikom).

U kompletu se nalazi i popriličan broj vijaka(koji su naravno colnog a a ne metričkog navoja). Ono šta mi je razgalilo dušu su vijci i opruge kojima se Alpha pričvrščuje na ploču. Time se izbjegavaju ikakvi adapteri koje sam prije koristio a i koriste ga neki proizvođači (Swiftech). U kompletu su još i vijci za pričvrščivanje ventilatora na cooler(u dvije dužine).

Tu dolazimo do one moje obrve. Kako su navoji za pričvrščivanje na samom dnu Alphe a Delta je falabogu visoka 38mm, u kompletu ne dolaze vijci dovoljno dugački za nešta takvog. Prvo smo se mislili odma žalit prodavaču da su nam prodali faličan produkt ali pogledom na specifikaciju smo uvidjeli da je stvar čista. Naručen je Combo, prodavač prodaje nešta šta proizvođač u izvornom obliku ne podržava. Problem je riješen tako da su dva utora na Delti izdubljeni tako da vijci stanu do njenog donjeg ruba kako bi bili dovoljno dugački za montažu. Zahvat je obavljen upotrebom skalpela i čvrste ruke. Naravno da se razmišljalo odma i o drugom rješenju. Moj TataMata je odma predložio da nam on donese vijek odgovarajuče dužine. Plan je propao opet zbog tih colnih nareza u koje Hrvatski vijci ne idu.

Motaža i Zaključak

Vijci koji se montiraju na ploču su mesingani i podloženi sa mekanim plastičnim podloškama koje sprečavaju olabavljivanje u slučaju vibracija. Nije potrebna veća sila za njihovo stezanje već su bila dovoljna mala precizna kliješta. Potrebno je samo obratiti pažnju na sitne kontakte na ploči koji se nesmiju oštetiti. Sami vijci su kasnije ujedno i matice. U glavama vijaka je urezan navoj kako bi se na njih mogali ušerafiti vijci sa heatsinka.

Kada smo montirali podnožne vijke, montaža samog heatsinka je bila nešto problematičnija. Kako bi se osigurao dovoljno jak pritisak na procesor, vijci sa oprugama su nešto kraći a opruge čvršće. Potrebno je jednom rukom ravnomjerno pritisnuti heatsink na procesor a drugom pritezati vijke u križnom rasporedu kako bi se sila ravnomjerno raspodjeljivala. U tom trenutku je potreban i treća ruka koja bi držala vijke usprano iznad navoja kako bi isti prilegli točno kako treba. P4 nije baš AMD ali ipak zlu ne trebalo treba ovom djelu posvetiti najveću pažnju kod montaže. Vijci se zavijaju dok ne dođu do kraja navoja na maticama koje su prethodno montirane na ploči.

Nakon toga je montirana i Delta koja dolazi sa standardnim 3-pin priključkom. Kako je nazivna potrošnja na 12V 1.35A, potreban je adapter kojim se ventilator spaja na Molex konektor. U kompletu smo dobili i taj adapter kojeg inače nije problem sastaviti u 5 minuta od priručnog materijala i starih konektora.

Ploča je teža za nekih 800grama i stavljena je u funkciju. Kako radi? Ko avion! Procesor sada stabilno radi na 2.7GHz(prije 2.55) i POST-a na 2.8GHz(Windowsi se uredno dignu ali pokretanje bilo kojeg programa ruši sistem). Jedini je problem nemogučnost podizanja napona na ploči za procesor iznad 1.8V, jer bi u tom slučaju 2.8GHz bilo vrlo realno i dostupno kao radna brzina.

Na MSI645Ultra ploči nije moguče neko smisleno mjerenje temperature. Izmjenjeno je nekih 4-5 procesora i oni su bez obzira na brzinu, opterečenost i napon imali temperaturu 30 ili 34C! Tako da je jedini pokazatelj učinkovitosti brzina na koju je moguče ubrzati procesor.

Zaključak

Preporučujemo svakako. Kada bi cjena bila niža i dobavljač bliže svakako bi ih imali više komada. Buka je svakako velika ali u pripremi je i izrada usporivača ventilatora koji bi trebao smanjiti nivo buke. Problemi oko montaže Delte je svakako najveći minus ovoj kombinaciji i trebali bi biti ispravljeni od strane proizvođača-prodavača.