Rezultati testova

alphacool_eiswolf_2_21

Referentni hladnjak

alphacool_eiswolf_2_22 alphacool_eiswolf_2_23

Eiswolf 2 360mm Full & Silent

Osim slikama, rezultat ćemo prikazati i grafom tako da usporedba bude jednostavnija. Kao što vidimo referentni hladnjak je pod opterećenjem GPU držao na 77°C (93°C hot spot), a Eiswolf 2 360 je to spustio za izvrsnih 22°C u Silent modu, odnosno za 24°C kada su se ventilatori vrtjeli punom brzinom. Silent, Normal i Full speed ventilatora smo podešavali putem UEFI-a na Gigabyteovoj X570S Aorus Master ploči.

I hot spot temperature su jasno drastično pale. Možemo samo zamisliti koliko bi još toplije RX 6800 XT i RX 6900 XT lakše “disale” s ovim hladnjakom. Jedina prednost koju referentni hladnjak ima je tih rad. Izmjerili smo 38 dB(A), što je niže od bilo kojeg moda rada Eiswolf 2 ventilatora:

  • Eiswolf 2 @ 2.616 RPM (Full UEFI) – 52,4 dB(A)
  • Eiswolf 2 @ 2.064 RPM (Normal UEFI) – 46,5 dB(A)
  • Eiswolf 2 @ 1.483 RPM (Silent UEFI) – 39,2 dB(A)

U punoj brzini, pa čak i normal brzini (prema UEFI podešenju) ventilatori na Eiswolfu su dosta bučni. Tek na Silentu pri oko 1.500 okretaja u minuti buka postaje niža i ugodna. Naravno, i pri Silent profilu kada GPU opteretimo okretaji narastu, no kreću se uvijek ispod 1.500 okretaja pa je buka koliko toliko prihvatljiva.

Napravili smo i mjerenje performansi no nismo primijetili bilo kakve pomake u odnosu na referentni hladnjak, što znači da je i on sasvim dovoljan za tjeranje GPU-a na visoke frekvencije. Overclocking rezultati su također bili identični, no to je više zbog ograničenja taktova koje je AMD postavio. Da toga nema, sigurni smo da bi kartica s Eiswolfom 2 postigla bolje rezultate.

Zaključak

alphacool_eiswolf_2_20

Nema sumnje da Alphacool radi odlične proizvode, pa je tako i ovaj Eiswolf 2 360mm takav. Kvaliteta izrade je odlična, materijali također, baš kao i završna obrada. Hladnjak je masivan, dobro sklopljen i što je najvažnije ima izvrsne performanse. Istina, bučniji je od referentnog hladnjaka i možda malo previše moćan za RX 6800 karticu, no za RX 6800 XT i pogotovo RX 6900 XT će biti pun pogodak. Osim kvalitete, Eiswolf 2 i izgleda odlično u prozirnom akrilu koji je osvijetljen ARGB LED-icama, baš kao i tri ventilatora na radijatoru.

Buka je kao što smo vidjeli izraženija već na oko 2.000 okretaja u minuti pa će te ili putem UEFI-a ili putem softvera morati podesiti niži rad ventilatora, no to neće umanjiti izvrsne performanse. Eiswolf 2 je i jednostavan za montažu pa će to s lakoćom obaviti i početnici. Jedino na što je potrebno paziti je da imate dovoljno mjesta u kućištu za masivan radijator s tri ventilatora. S cijenom od oko 245 € koliko košta u ovoj, ali i u Nvidia izvedbi, Eiswolf 2 nije jeftin no njegove performanse, izgled i kvaliteta to opravdavaju!