Prvi se AMD-ov APU (Accelerated Processing Unit), na tržištu pojavio još 2011. godine kada je donio višejezgreni x86 dizajn integriran sa "discrete-level" GPU-om u jednu jezgru (Llano), a karakterizirao ih je i Radeon Memory Bus i Fusion Compute Link (A-serija, E-serija i G-serija). 2012. je donijela novi generaciju sa novim x86 jezgrama (Trinity), dediciranom video encode/decode jedinicom, te novom R serijom za embedded uređaje. Prošla je pak godina donijela Richland seriju sa prvim potpuno SoC APU dizajnom (System-on-Chip), prvim tablet APU-ima, prvim sarver APU-ima itd. Nova serija za 2014. godinu donosi mnogo toga novoga. Proizvodni proces je 28nm SHP iz Globalfoundriesa, a APU optimizirani proces proizvodnje balansiran je između CPU i GPU dizajna što je rezultiralo 20% povećanja IPC performansi sa Steamroller jezgrama, ali i nešto nižim CPU taktom pri visokom TDP-u. Kaveri dolazi u tri TDP izvedbe – 15, 35 i 95W čime se proteže preko četiri tržišna segmenta – server, embedded, notebook i desktop. Ciljevi dizajniranja Kaveri APU-a bili su povećati grafičke performanse, povećati x86 IPC performanse, donijeti dijeljenu memoriju i heterogeni "queuing" (hUMA), implementirati GCN arhitekturu sa TrueAudio, Mantle i PCIe Gen3 podrškom, te optimizirati potrošnju.

Kaveri jezgra je površine 245 kvadratnih milimetara, sa 2.41 milijarde tranzistora. Podijeljena je na GPU, dva Dual-Core x86 modula, UNB, PCIe/Display, priručnu memoriju i DDR3 fizički sloj. Na CPU i GPU se AMD referira kao na Compute jezgre – četiri su CPU i osam GPU. Svaka jezgra podržava HSA arhitekturu, programabilna je i u stanju je samostalno izvršavati barem jedan proces u svom kontekstu i prostoru virtualne memorije. Dual CPU Compute jezgre su Steamroller arhitekture, dizajnirane tako da je punjenje jezgri brže, poboljšani je single-core izvršavanje a poboljšane su i performanse po utrošenom Watt-u energije.

GPU jezgre su napravljene u GCN tehnologiji i to sa najnovijim tehnologijama iz hawaii serije – TrueAudio, Eyefinity, UVD & VCE, pri čemu grafika zauzima čak 47% jezgre. Svaka se GPU jezgra (ima ih maksimalno osam), sastoji od građevnih blokova koji između ostalog uključuju 64 vektorske jedinice (shaderi), a podržavaju System Flat i Device Flat adresiranje, MQSAD sa 32b akumulacijom i saturacijom, te donosi povećanje preciznosti za nativne LOG/EXP operacije do 1 ULP-a. Geometrijski procesor je u stanju procesirati i rasterizirati do jednog primitiva po taktu. Poboljšane su geometry shader performanse, hardverska teselacija (off-chip buffering poboljšanja), a tu su i dva ROP-a (64-64b piksela po ciklusu, 256 Depth Test (Z)/stencil Ops). Sa strane Compute značajki sve je isto kao i kod R9 290/X GPU-a. Osam je asinkronih compute mehanizama (GPU jezgre), od kojih svaki ima neovisno planiranje i tzv. work item dispatch, svaki upravlja s do osam redova, ima pristup L2 memoriji i GDS-u, te podržava "fast context switching".

Kaveri podržava i HSA (Heterogeneous System Architecture), pri čemu se otključava dodatan Compute potencijal i povećava efikasnost APU-a. hUMA donosi mogućnost zajedničkog pristupa čitavom memorijskom prostoru kako CPU tako i GPU jezgrama (do 32GB). hQ ili "Heterogenus queuing" definira jednakost između CPU-a i GPU-a pri čemu oni naravno imaju jednaku fleksibilnost u stvaranju i otpremanju poslova. Uz to HSA arhitektura omogućuje korištenje procesne moći i CPU-a i GPU-a za izvršenje pojedine zadaće. Ovo će se odraziti na ubrzanje reprodukcije medijskog sadržaja, obrade slika i videa, poboljšanja iskustva igranja, te ubrzanja rada sa prirodnim korisničkim sučeljima (NUI) – prepoznavanje gesti, govora, izraza lica itd. Medijski ubrzivači uključuju TrueAudio tehnologiju poznatu iz Hawaii čipova (višestruke DSP jezgre), zatim VCE2 (Video Coding Engine) koji donosi brojna poboljšanja, kao i UVD 4 mehanizam.

Za današnji launch AMD je pripremio tri Kaveri APU-a – A10-7850K, A10-770K i A8-7600. Zajedničko svima je 4MB L2 memorije, HSA, TrueAudio i Mantle podrška. Najslabiji donosi 45 i 65W TDP konfiguracije te četiri CPU jezgre (dva modula) i šest GPU jezgri (384 shadera). U 65W TDP verziji osnovna frekvencija CPU jezgri je 3.3GHz, a maksimalna Turbo frekvencija iznosi 3.8GHz. Slabija, 45W verzija radi na osnovnih 3.1GHz uz maksimalnu Turbo frekvenciju od 3.3GHz. GPU frekvencija pri tom iznosi 720MHz. Malo jači, A10-7700K ima istu CPu/GPU konfiguraciju kao i A8 ali donosi otključan množitelj i nešto višu osnovnu frekvenciju CPU jezgri – 3.4GHz (Turbo je i dalje na 3.8GHz) pri čemu TDP raste na 95W.

Najjači model kojeg danas testiramo ima maksimalnih osam GPU jezgri (512 shadera) koji rade na 720MHz. CPU jezgre kojih je četiri (dva modula) rade na osnovnih 3.7GHz i Turbo taktu od 4.0GHz. Preporučene cijene za nove APU-e su 119, 152 i 173USD, a pozicionirani su tako da se suprotstave i3-4330, i5-4440S i i5-4670K konkurentnim procesorima. Svim gamerima će se svakako svidjeti i činjenica kako će uz kupovinu jednog od A10 APU-a dobiti i dodatnu vrijednost od oko 60 USD u obliku Battlefield 4 igre.