adrenalin_2019_1

Kraj je godine i vrijeme je za veliku nadogradnju drivera/softvera za AMD Radeon kartice. Mi smo na druženju s Andrejom Zdravkovićem, korporativnim potpredsjednikom softverske divizije AMD-a, u Beogradu prošli tjedan saznali sve o novostima za 2019. godinu i nakon toga i sami isprobali sve što novi softver nudi. Adrenalin 2019 donosi čak 23 novine ili poboljšanja mogućnosti iz prethodnih verzija, a najznačajnije su za AMD Link – Game & VR Streaming na mobilne uređaje, zatim Advisors, poboljšanja napravljena na Wattmanu, VSR-u itd.

adrenalin_2019_2

Andrej Zdravković je kao što smo napisali korporativni potpredsjednik softverske divizije AMD-a koja je smještena u Torontu tj. u Markhamu gdje je, sjetimo se, bila centrala ATI-a. U svom je pretrpanom rasporedu uspio posjetiti i Beograd te novinarima iz regije pokazati što to točno donosi novi Adrenalin softver. AMD već tri godine prati ritam izdavanja softvera sa značajnijim izmjenama krajem godine. Za 2015. je to bio Catalyst Omega, godinu nakon Crimson Edition, pa 2017. Crimson ReLive Edition i za 2018. Adrenalin Edition.

Andrej se pohvalio i da je AMD je u svibnju ove godine naručio testiranje stabilnosti svog softvera od strane QA Consultants-a koji su izmjerili 93% stabilnosti, što je bilo 11% iznad konkurencije tj. Nvidijinih drivera, a čak je 90% korisnika softver feedbackom ocijenilo pozitivnim.

adrenalin_2019_3

Prije nego krenemo u novosti i nadogradnje osvrnut ćemo se na ovaj slajd u kojem je vidljiv porast performansi sa RX570 grafičkom karticom između 17.12.1 i 18.12.2 upravljačkih programa. AMD tvrdi kako su performanse u prosjeku rasle oko 15%, tj. i do oko 39% u Battlefieldu V.

adrenalin_2019_4

Project ReSX je optimizacija gameplay iskustva u eSports naslovima u kojem su bitne tri komponente – broj sličica u sekundi, fluidnost igre (99th percentile frame time) i responzivnost odnosno click-to-response vrijeme (lag). AMD se u novom Adrenalinu pozabavio s poboljšanjem sve ove tri komponente i u odnosu na 18.3.1 verziju je novi Adrenalin 2019 bolji u tri testirana naslova – Dota 2, Fortnite i PUBG.

adrenalin_2019_5 adrenalin_2019_6

adrenalin_2019_7 adrenalin_2019_8

adrenalin_2019_9 adrenalin_2019_10

Kao što smo u uvodu spomenuli, Adrenalin softver je za 2019. godinu dobio nekoliko bitnih značajki i poboljšanja. Sučelje softvera je doživjelo manje izmjene i nadopune, a jedna od većih značajki za ovu verziju su tzv. savjetnici – Game Advisor, Settings Advisor i Upgrade Advisor. Cilj je veliku većinu krajnjih korisnika koji su manje tehnički potkovani na lakši način upoznati  s mogućnostima njihovog hardvera, predložiti im izmjene na igrama kako bi gameplay bio bolji, te eventualno nadogradnju hardvera.

Mi smo nove drivere testirali sa Sapphire Vega 56 karticom na 1920 x 1200 rezoluciji pa nije bilo potrebe za posebnim savjetima, no to će biti iznimno korisno kod slabijeg hardvera. AMD ovdje jasno “privatizira” savjete u svom softveru pa kao nadogradnje hardvera nude isključivo svoje procesore i grafičke kartice.

adrenalin_2019_11 adrenalin_2019_12

adrenalin_2019_13 adrenalin_2019_14

adrenalin_2019_15 adrenalin_2019_16

Advisors ili savjetnici su integrirani i u Radeon Overlay funkciju uz pomoć koje u igrama možemo mjeriti performanse, mijenjati postavke u Wattmanu koji je sada nešto unaprijeđen, uključiti Chill kako bi štedjeli energiju, te naravno koristiti ReLive funkcije.

Game Advisor tijekom gameplaya u trajanju od 90 sekundi mjeri performanse sistema i na temelju dobivenih rezultata predlaže izmjene koje je potrebno napraviti za fluidnije igranje.

Osim unaprijeđenog Wattmana koji sada donosi automatsko overclockiranje GPU-a i memorije , te automatsko undervoltanje GPU-a, AMD ističe i Chill funkciju koju rijetki koriste no iznimno je korisna za uštedu energije i smanjenje zagrijavanja sistema. Kod igara koje imaju visok framerate na željenim postavkama Chill automatski i besprimjetno limitira performanse kartice čime potrošnja pada i do 20%. Novi softver podržava i FreeSync 2 HDR tehnologiju za poboljšano grafičko iskustvo, a priliku smo imali isprobati ga na Samsungovom CHG90 monitoru čiji će te test čitati uskoro. I VSR (virtual super resolution) je doživio nadogradnju pa sada podržava i ultra-wide 21:9 monitore.

adrenalin_2019_17 adrenalin_2019_18 adrenalin_2019_19 adrenalin_2019_20

adrenalin_2019_20 adrenalin_2019_21 adrenalin_2019_22 adrenalin_2019_24

Za kraj smo ostavili najzanimljiviju novost ovoga softvera, a to su promjene u mobilnoj aplikaciji AMD Link te ReLive Streaming na mobilne uređaje. Link je dobio mogućnost upravljanja glasom s osnovnim naredbama kao što su “Hey Radeon! Take A screenshot.” i sličnima. Uz to tu je sada i WattMan uz pomoć kojega možemo putem mobilnog uređaja “tjunirati” grafičku karticu tj. mijenjati frekvencije, napone, pratiti temperature te spremati i učitavati custom profile. Moguće je pratiti i metriku performansi kao što je prosječni, te maksimalni i minimalni FPS. ReLive nudi in-game reply (5 do 30 sekundi gameplay-a se automatski snima), zatim snimanje gif-ova u trajanju od 5 do 30 sekundi s podrškom za upload na Gfycat servis, a novost je i podrška za servisi za streamanje i dijeljenje – Restream.io, Streamable i Live, uz ranije podržane Facebook, Youtube, Twitch, Mixer, Twitter, Youku itd.

adrenalin_2019_25 adrenalin_2019_26

adrenalin_2019_27 adrenalin_2019_28

Game Streaming je mogućnost streamanja igara na mobilne uređaje, kako pametne telefone tako i tablete s Android i iOS operativnim sustavima. Ako iz bilo kojeg razloga morate biti odsutni od računala, a želite se nastaviti igrati možete igru streamati u rezoluciji do 4K pri 60 FPS-a, s niskom latencijom i hardverskim ubrzanjem. AMD se hvali kako je njihov stream latencije 70 ms, dok je Steamov 125 ms. Postavljanje sistema je vrlo jednostavno, a za igru se može koristiti eksterni igraći kontroler ili on-screen kontrole koje se mogu podešavati prema želji te mapirati komande.

adrenalin_2019_29

Isprobali smo ovu funkciju na Android uređaju i zaključili kako je streaming jednostavno i zabavno koristiti, no kako nije bez mana. Mapiranje pojedinih komandi još uvijek ne radi kako treba na nekim igrama, a kod nekih igara aplikacija odbija poslušnost i rezultat je zeleni screen kao na prvom screenu. Na kućnoj WiFi AC mreži streaming radi bez ikakvih problema.

Osim streaminga igara moguć je i Desktop Streaming koji omogućava stream 4K playbacka s računala na mobilni uređaj uz pomoć AMD Perfect Picture ubrzanja i poboljšanja kvalitete. Osim video materijala moguće su i sve ostale primjene različitih desktop aplikacija. Zamislimo samo stream desktopa na veliki ekran TV uređaja koji ima Andorid OS ili je na njega priključen neki od Android TVBoxeva i slično.

Za kraj još jedna novost – ReLive for VR, tj. mogućnost streamanja VR igara na mobilne uređaje i HTC Vive Focus, Google Daydream, Oculus Go, Samsung Gear VR i slične VR naočale. U slučaju streaminga VR igara potrebno je doduše imati moćniji hardver i minimalna preporuka je Vega 56.