adrenaline_2020_1

AMD danas, dva dana prije lansiranja novih RX 5500 XT grafičkih kartica, svojim korisnicima donosi nove, osvježene Adrenalin drivere za 2020. godinu. Kako smo saznali prošli tjedan u Beogradu, na prezentaciji koju je održao Andrej Zdravković, korporativni potpredsjednik u AMD-ovoj diviziji softvera, najveća je novost potpuno redizajnirano korisničko sučelje. AMD je pojednostavio i ubrzao proces instalacije, sučelje je sada jednostavnije i intuitivnije za korištenje, neki stari nazivi su preimenovani, a novosti uključuju i Integer Display Scaling, DirectML media filtere i Radeon Boost tehnologiju dinamičke rezolucije za povećanje performansi.

adrenaline_2020_2 adrenaline_2020_3

adrenaline_2020_4

Kraj godine je vrijeme za veliku nadogradnju AMD-ovog Adrenalin softvera koji je odavno prerastao status i ime drivera za grafičke kartice. On je sada puno više, a za sljedeću godinu dobiva i potpuno novo sučelje u kojem će se korisnici lakše i brže snalaziti.Softverski je to paket koji omogućava gamerima da postanu sljedeći influenceri, snimanjem i streamanjem svoje igre. Uz novo sučelje ide i potpuno novi instalacijski meni koji ima tipku Install, a uz nju možemo još izabrati i želimo li napraviti tvornički reset i tom prilikom spremiti i postojeće postavke. Instalacija je vrlo brza, a traje u ovisnosti o sistemu nakon koje je moguće odabrati želimo li s AMD-om podijeliti informacije o korištenju koje su anonimne, a pomažu im u daljnjem razvoju softvera.

adrenaline_2020_5

Inicijalno podešavanje softvera može biti brzo ili malo naprednije, a ono što odmah dobijemo kao izbor su tri profila u ovisnosti o tome čemu softver želimo prilagoditi – Gaming, eSports i Standard. Standard dolazi uključenim samo FreeSyncom (ako imate takav monitor), Gaming automatski uključuje FreeSync, Enhanced Sync, Radeon Image Sharpening, Anti-lag, i Virtual Super Resolution. eSports isključuje Enhanced Sync i VSR te uključuje 8x teselaciju. Novost kod lansiranja Radeon Softvera je pritisak na ALT + R za potpuno fullscreen iskustvo ili pak ALT + Z za sidebar.

adrenaline_2020_6 adrenaline_2020_7

Home meni je potpuno redizajniran i sastoji se od nekoliko prozora. Na vrhu je navigacijska traka, a ispod njega su Game Center, Media and Capture i System Status. Navigacijska se traka sastoji od Home, Gaming, Streaming, Performance, Search, Web Browser i Notifications tabova. AMD je neka poznata imena opcija od ranije preimenovao da se korisniku bude lakše snaći, a novost je i pravi Web browser na kojem se vrte videi za pomoć u korištenju softvera i hardvera, a možemo i otvoriti stranicu koju god želimo. Gaming dio nam omogućava pregled i menadžiranje instaliranih igara. Za svaku pojedinu igru možemo pregledati detaljne statistike, možemo ju iz menija pokrenuti, pregledati spremljene klipove, ali i podesiti grafičke opcije, te pogledati je li naš hardver dovoljno jak za pokretanje igre.

adrenaline_2020_8 adrenaline_2020_9

Pod Settings menijem imamo pristup naprednijim opcijama kao što su System, Graphics, Video, Hotkeys, Accounts, Devices i General. Graphics meni nas vraća na odabir jednog od tri preddefiniranih profila o kojima smo ranije pisali, ili pak mogućnost izrade svog vlastitog profila u kojem biramo koju od opcija želimo da bude uključena. Opcije su Anti-lag, Chill, Boost, Image Sharpening, Enhanced Sync itd.

adrenaline_2020_10

Streaming meni se sastoji od dva dijela – control i preview. Control vam omogućava brzo pokretanje i zaustavljanje streama, kontrole kamere, mikrofona i brzo prebacivanje između scena. Preview je kao što mu i ime govori prozor u kojem pregledavamo trenutni stream kakav se šalje prema gledateljima, a koji nudi i pregled koliko je gledatelja trenutno spojeno. Scene Editor nudi dva ekrana – Elements i Scene Configuration.

adrenaline_2020_11 adrenaline_2020_12

adrenaline_2020_13

Metrika je uvijek bila zanimljivi dio Adrenalina, a ona je sada redizajnirana i poboljšana. Nudi se Overview pregled kompletne metrike, s tim da klikom na svaku od njih dobivamo detaljniji pregled u prozoru do. Redizajniran je i Overdrive koji se sada zove jednostavno Tuning i koji nudi iste funkcije uz ponešto izmijenjeno sučelje. Do nekih je stvari sada potrebno malo dublje “kopati”, no sve su opcije tu i korisnik koji je do sada koristio Overdrive će se lako i brzo snaći i ovdje.

adrenaline_2020_15 adrenaline_2020_16

Novost za ovu reviziju drivera je i Integer Display Scaling koji skalira sliku na ekranu s jednog na četiri ili više piksela, čime klasičnim igrama daje retro look a bez utjecaja na performanse. Zanimljivo, ovo je bila najtraženija opcija od strane korisnika pa ih je AMD poslušao i implementirao ju. AMD je dodao i podršku za media filtre bazirane na DirectML-u koji pomažu ubrzati poboljšanja na fotografijama i videu. Po AMD-ovim tvrdnjama kvaliteta poboljšanja je znatno bolja od tradicionalnih de-noise i upscale filtera. Za sada je samo podrška tu, nema i konkretnog alata za to, i očekuje se kako će netko od partnera iskoristiti ju u budućnosti. Anti-lag opcija je i dalje tu, a sada donosi podršku i za DX9 igre te pre-RX 5000 seriju kartica, te se uključuje na globalnoj razini, tj. za sve igre. Image sharpening je proširen i na DX11 igre, donosi kontrolu razine oštrine, a moguće ga je uključivati i isključivati unutar same igre. I AMD Link je doživio poboljšanja, pa sada donosi novo sučelje, podržava 50 Mbps ultra bit-rate, x265 streaming i instant GIF podršku direktno s mobilnog uređaja. Novost je i što ga se može koristiti bilo gdje, odnosno više nije ograničen na lokalni WiFi.

adrenaline_2020_14

Za svaku se instaliranu igru nudi i detaljniji prikaz mogućnosti i opcija koje je moguće uključiti. Radeon Boost je novost koju trenutno podržavaju igre Borderlands 3, Call of Duty WWII, Destiny 2, GTA 5, Overwatch, PUBG, te Rise i Shadow of Tomb Raider (radi samo s DX11 API-em). Riječ je o kako je sam Andrej kazao, zlom bratu Chilla, koji omogućava trenutačno smanjenje renderirane rezolucije kod brzog pokreta u igri kako bi FPS bio veći i igra brža i responzivnija. Ovo je posebno korisno kod slabijeg hardvera i kod eSports naslova gdje je visoki framerate ključan. Boost radi tako što u stanju mirovanja kartica renderira zadanu rezoluciju, da bi pri brzom pokretu renderirala nižu a upscaleom nama prikazala višu. Koju će rezoluciju renderirati možemo i sami podesiti u izborniku i to između 50 i 100% prikazane (korištene) rezolucije. Čitava stvar funkcionira dobro, primjetan je porast prosječnog broja sličica u sekundi, no primjetno je i snižavanje kvalitete slike.

Izlazak Adrenalin 2020 softvera se poklapa i s izlaskom novih RX 5500 XT kartica čije će te testove moći čitati za dva dana, a tada ćemo se osvrnuti i na dojmove malo dužeg korištenja novog softvera i novih mogućnosti.