AMD Kabini AMD Kabini

AMD nas je prije dva tjedna pozvao u Beograd na službeni launch svoje nove AM1 platforme gdje smo u društvu Saše Marinkovića, Christine Brown i još nekih ljudi iz AMD-a saznali sve o ovoj novoj i za njih vrlo bitnoj platformi. Kabini APU-i, odnosno AM1 platforma direktno će parirati Intelovoj Silvermont CPU arhitekturi, i biti će u prvom redu namijenjena jeftinim sistemima vrlo niske potrošnje i ne prevelikih zahtjeva. U tu skupinu u prvom redu ulaze uredska i HTPC računala koja tipično ne trebaju veliku procesnu ili grafičku moć. To naravno ne znači kako je AM1 platforma slabašna a performanse ćemo detaljno analizirati u ovome članku.

AMD Kabini

Entry level desktop sistemi čine oko 40% svjetske prodaje pa je jasno zašto je bitno imati dobru platformu za ovaj vrlo veliki dio tržišta. Većina Low Cost PC-a na tržištu danas nije nadogradiva, ne može vrtjeti sve aplikacije i zadovoljiti sve zahtjeve modernih Windows operativnih sistema, te istovremeno ne može zadovoljiti vizualna iskustva korisnika. AMD je radio upravo ne tome tragu i korisnicima pokušao dati maksimum od onoga što je danas moguće s njihovom tehnologijom.

AMD Kabini AMD Kabini

Tako su došli do Athlon i Sempron APU-a koji nasjedaju na FS1b (AM1) sockete i koji zajedno sa jednostavnim mini-ITX AM1 matičnim pločama zatvaraju cijelu platformu. Kabini je AMD-ov prvi „System in a Socket“ jer sadržava do četiri x86 jaguar jezgre, dvije grafičke compute jedinice sa ukupno 128 shadera, memorijski kontroler za single channel DDR3 memoriju brzine do 1600 MHz, ulazno izlazne jedinice (Fusion Controller Hub), te display jedinice. Jaguar jezgre (out of order dizajn) dijele 2MB L2 memorije a čitav sklop od četiri jezgre fizički je velik kao jedna Steamroller Dual Core jedinica.

AMD Kabini

Što se grafike tiče riječ je o tipične dvije GCN compute jedinice svaka sa po 64 shadera, četiri teksturne jedinice, 16KB L1 memorije itd. Grafika podržava DX11.2, te OpenGL4.3 i OpenGL ES 3.0 API-e. Display jedinica u APU-u je dvostruka, sa 4K x 2K podrškom (HDMI i DP), a podržava i Wireless Display tehnologiju. VCE fiksne funkcije podržava hardverski multi-stream H.264 HD encoder, ima dva moda kodiranja – full fixed i hybrid, te podržava SVC odnosno Scalable Video Coding. Podržani CODEC-i su H.264, VC-1, MPEG-2, MVC, DivX i WMV MFT/native.

AMD Kabini

Kabini se obitelj za sada sastoji od četiri APU-a. Dva su Athlona – 5350 i 5150, te dva Semprona 3850 i 2650. Najjači Athlon kojeg danas testiramo ima četiri x86 jezgre brzine 2.05 GHz, a GPU sa 128 shadera radi na 600 Mhz. Kao što smo napisali maksimalna brzina memorije je 1600 MHz a radi samo u single channel konfiguraciji. Kada je riječ o FCH-u on podržava dva USB3.0 konektora, osam USB 2.0 te dva SATA III kanala a TDP je 25W. Svim APU-ima je ovo zajedničko.