AMD Kabini AMD Kabini

AM1 platforma je dobro prihvaćena od strane proizvođača i na tržištu će se počevši od danas pojaviti mnoštvo matičnih ploča u dva formata micro-ATX i mini-ITX. Proizvođači kao što su ASRock, ASUS, MSI, Gigabyte, Biostar i ECS izbacit će na tržište mnoštvo što osnovnih, što malo naprednijih modela. Oni osnovni će uključivati samo ono što dolazi uz APU, tj. podržavati će samo I/O mogućnosti koje donosi sam APU. Napredniji će naravno donijeti dodatne kontrolere za proširenje I/O mogućnosti u vidu dodatnih USB 3.0 portova, dodatnih SATA III kanala, dodatnih audio mogućnosti itd. Mi danas za ovaj test imamo ulazni ASRockov AM1B-ITX model koji donosi samo one osnovne stvari.

AMD Kabini AMD Kabini

Ploča je vrlo jednostavnog dizajna i sve je koncentrirano oko FS1b socketa koji zauzima centralno mjesto na crnom PCB-u. Mini-ITX podrazumijeva da inženjeri imaju samo 17 x 17 cm za poslagati sve vodove, komponente i elektroniku. Gledajući od stražnjeg I/O sučelja, lijevo od socketa se smjestila relativno jednostavna napojna jedinica sa digitalnom kontrolom, baterija, te dva tro-pinska konektora. Iza socketa se nalaze dva DDR3 DIMM utora s podrškom za maksimalnih 16GB memorije u single channel konfiguraciji. S one strane DIMM utora je napojna jedinica memorije, 24-pinski ATX konektor, konektor za prednji panel, te četiri SATA III porta. Dva su SATA porta kontrolirana od strane FCH-a u APU-u, a dva su kontrolirana od strane ASMedijinog ASM1061 kontrolera koji se nalazi tik iza drugog DIMM utora. Desno od socketa se nalazi Nuvotonov Super I/O kontroler, a tu je svoje mjesto pronašao i dodatni ASM1042A USB 3.0 kontroler te njegov interni konektor s podrškom za dva USB3.0 porta. Tu se nalazi i AMI BIOS sa UEFI sučeljem, te dva interna USB2.0 konektora i jedan COM konektor. Na dnu ploče je jedan PCIe x16 2.0 konektor koji radi u x4 brzini. U samom kutu se još nalaze i Audio kontroler (Realtek ALC662, 5.1), te mrežni kontroler (RTL8111GR).

 AMD Kabini AMD Kabini

Skidanjem malenog AMD-ovog stock hladnjaka uočavamo APU standardnih dimenzija. Kao što smo na prethodnoj stranici napisali danas testiramo najjači Athlon 5350 kojem CPU jezgre rade na 2.05 GHz, a 128 grafičkih shadera na 600 MHz. Maleni aluminijski hladnjak je vrlo učinkovit i tih a mjeri samo 55 x 55 x 55 mm (sa 40 mm ventilatorom). Na ploču se montira putem dvije plastične kopče, a napaja se iz tro-pinskog konektora.

AMD Kabini AMD Kabini

Stražnji I/O ploče je klasičan sa jednim PS/2 portom za tipkovnicu i miša, dva USB 2.0 porta, jednim paralelnim portom, po jednim VGA, DVI-D i HDMI portom, LAN (RJ45) portom, dva USB3.0 porta, te tri audio konektora (Line IN/Front/Microphone). Uz ovakve sisteme AMD preporučuje i svoju Entertainment seriju RAM modula. Nama je s ovim sistemom bio isporučen jedan modul od 4GB brzine 1600 MHz @ 9-9-9-28 pri naponu od 1.5V. Toliko u opisu ovoga minijaturnog sistema, krenimo na testove!