Nakon prilično duge pauze ATI je danas napokon službeno lansirao nove grafičke kartice bazirane na arhitekturi koja je kompatibilna s DirectX-om 10. Neslužbene informacije i "divlje" fotografije novih ATI-jevih kartica svi smo imali prilike viđati već nekoliko mjeseci na Internetu, mi smo ih prvi put uživo vidjelii na ovogodišnjem CeBIT-u, a krajem prošlog mjeseca imali smo prilike prisustvovati službenom predstavljanju HD serije grafičkih kartica u Tunisu. Nešto kasnije u naš je lab stigao i prvi primjerak novog hardvera, Radeon HD 2900 XT, trenutno najmoćnije komercijalno dostupno rješenje u ATI-jevoj ponudi.

Otkad je nVidia izašla u javnost sa svojim grafičkim karticama iz serije GeForce 8, mnogi su se nestrpljenjem iščekivali dan kada će ATI uzvratiti paljbu s vlastitim DX10 kompatibilnim rješenjima. Ruku na srce, većina korisnika, uključujući i nas, očekivala je da će ATI vrlo brzo odgovoriti na prijetnju pod imenom GeForce 8, no prolazili su dani, tjedni, mjeseci, a od ATI-jevog odgovora ništa…sve do danas. Ovo zapravo i nije toliko teško shvatiti ako znamo da je ATI nedavno završio pod kapom AMD-a koji je akvizicijom kanadske firme htio upotpuniti svoje tehnološke mogućnosti. Konkurencija dakako ne pita za ovakve stvari, pa je nVidia u proteklih pet mjeseci uspjela osjetno ugroziti ATI-jev tržišni udio, pogotov kad je riječ o srednjem i visokom segmentu tržišta.

Dio komične prezentacije Richarda Hudya u kojoj se ipak spominju i neke stvarne činjenice

Prvu vijest o službenom predstavljanju grafičkih kartica baziranih na novoj arhitekturi dobili smo nekoliko tjedana prije početka CeBIT-a. Event je trebao biti održan u Amsterdamu, no kao što znate, to se nije dogodilo, a cijela stvar je odgođena za travanj. Službeni razlog odgode bila je "nespremnost partnera". Zajedno s datutom promijenjena je i lokacija ATI-jeve odnosno AMD-ove konferencije, pa se Amsterdam na kraju pretvorio u Tunis. Službeni dio konferencije u Tunisu trajao je dva dana, a u ta su dva dana novinari i AMD-ovi partneri dobili detaljne informacije o mogućnostima novog ATI-jevog DX10 hardvera.

Team Fortress 2 video

Osim predavanja koja su održali AMD-ovi ljudi, na konferenciji su svoje prezentacije imali i Valve Software, Techland i Microsoft Games Studios. U sva tri slučaja je riječ o studijima koji razvijaju novu generaciju igara. Valve Software se pohvalio naprednom animacijom lica u igri Team Fortress 2, a u sklopu prezentacije imali smo prilike pogledati i zanimljiv video u kojem glavnu ulogu igra "Heavy Weapons Guy", jedan od likova igre čiji je trademark ručni top. Češki Techland otkrio je detalje o nadolazećoj DX10 verziji igre Call of Juarez. U sklopu prezentacije prikazan je i demo igre koji ima ugrađen i alat za mjerenje performansi. Na naše veliko veselje, ovaj benchmark smo nakon konferencije dobili potrebe testiranja novih kartica što ujedno znači da napokon imamo nekakve brojke koje nam daju uvid u performanse DX10 kompatibilnih grafičkih kartica u DX10 aplikacijama. Microsoft Games Studios se pak pohvalio sa svojom igrom Viva Pinata s Xboxa 360 u kojoj se rabi teselacija za postizanje veće detaljnosti grafike uz minimalan pad performansi. Vjerojatno se pitate kakve Xbox 360 ima veze s PC-em? U Xboxu 360 se nalazi Xenos, ATI-jev čip koji se može pohvaliti prvom generacijom unificirane arhitekture kao i prvom generacijom ATI-jeve dedicirane teselacijske jedinice koja je u unaprijeđenom obliku prebačena u novu generaciju grafičkih kartica.

Ruby WhiteOut demo donosi sa sobom dašak budućnosti

Dakako, ATI se i s ovom DX10 kompatibilnom generacijom grafičkog hardvera pohvalio s novom epizodom avantura heroine Ruby pod imenom Whiteout. U odnosu na posljednji Ruby demo koji se zove The Assasin, Whiteout je više od dva puta kompleksniji. Posebno dojmljive su animacije lica koje sada ima 128 točaka na koje je moguće utjecati što se najbolje vidi pri kraju demoa gdje kamera zumira u donji dio lica.