amd_freesync_0

AMD danas i službeno izdaje svoje FreeSync capable upravljačke programe i svi koji su već kupili monitore koji to podržavaju mogu uživati u ovoj tehnologiji dinamičke promjene osvježavanja slike. AMD je o FreeSyncu počeo pričati još prošle godine i spominjati ga kao alternativu Nvidijinoj G-Sync tehnologiji. Velika razlika između te dvije tehnologije je u tome što je kod Nvidie potrebno imati dedicirani hardver u samom monitoru, dok je AMD-ovu tehnologija otvorenog tipa i građena je na VESA-inoj tehnologiji Adaptive Synca uvrštenoj kao standard u Display Port 1.2a.

amd_freesync_1a

Oni koji se nisu susreli s ovom tehnologijom sigurno se pitzaju što je Freesync i zašto nam treba? Da bi odgovorili čemu služi, najprije ćemo pokušati objasniti pojmove Tearing i Stuttering koji su sveprisutni u današnjim igrama. S obzirom da se slika na modernim LCD monitorima najčešće osvježava fiksnom brzinom od 60 Hz, a grafička kartica ju obrađuje u višem ili manjem broju dolazi do tzv. trganja slike (tearing), odnosno zastajkivanja ili stutteringa, te povećanja latencije komandi koje zadajemo mišem. To naravno narušava ugodu igranja, te je općenito jako zamorno. Na ovaj je problem Nvidia odgovorila svojom G-Sync tehnologijom koja zahtjeva poseban komad hardvera ugrađen u monitor, a kako smo se u praksi i uvjerili to je radilo jako dobro. Problem je što je G-Sync zatvoreni standard i što u pravilu poskupljuje cijenu monitora. AMD je nakon njih najavio otvoreni Freesync standard, koji će biti integirran s VESA-inim Display Port Adaptive-Sync standardnom u verziji 1.2a.

amd_freesync_2

Danas je ta tehnologija postala i javno dostupna s izlaskom Catalyst 15.3.1Beta-Mar11a upravljačkih programa te naravno monitora proizvođača kao što su Acer, Benq, LG, Nixeus, Samsung i Viewsonic. Trenutno je tako 11 kompatibilnih monitora na tržištu a kupci mogu birati između TN i IPS panela dijagonala od 23.6 pa do 34″.

FreeSync tehnologija putem Display Porta 1.2a donosi dinamičke brzine osvježavanja slike koje se kreću od 9 pa do 240Hz. Dinamičkim osvježavanjem se usklađuje osvježavanje kompatibilnog monitora s framerate-om Radeon grafičkh kartica čime se maksimalno smanjuje ulazna latencija te se smanjuje ili potpuno eliminira tzv. stuttering, juddering i tearing  tijekom igranja ili reprodukcije video materijala.

amd_freesync_3

Kompatibilne grafičke kartice uključuju R7 i R9 serije (260, 260X, 285, 290, 290X i 295X2), te APU-e A6, A8 i A10 serija (7400K, 7600, 7650K, 7700K, 7800 i 7850K). Jednom kada imamo kompatibilan hardver i instalirane najnovije drivere možemo unutar CCC-a uključiti FreeSync tehnologiju i uživati u poboljšanom gamingu, a kako sam AMD tvrdi i bez ikakvih penala po performanse. Razlog tome je što FreeSync ne treba čekati na monitor kako bi poslao sljedeću sliku, nego unaprijed “dogovara” minimalne i maksimalne vrijednosti stope osvježavanja tijekom plug´n´play-a pa se smanjuje latencija u onome što bi inače bila dvosmjerna komunikacija. Kako sve skupa radi smo naravno i sami isprobali, a rezultate možete vidjeti na trećoj stranici članka, nakon opisa Acerovog monitora.