Bulldozer arhitektura je poznata već godinu dana i mnoga se koplja lome oko njene efikasnosti i performansi koje je donijela. Tržišno nije ostvarila velik uspjeh i FX procesore su većinom kupovali AMD fanovi i oni kojima je Intel preskup. No, ipak moramo priznati da nije sve tako crno jer su mnogi od tih procesora donijeli solidne desktop performanse po povoljnoj cijeni. Upareni s pločama sa solidnim 990FX čipsetima predstavljali su dovoljno modernu arhitekturu koja je zadovoljila većinu potreba prosječnog, pa čak i malo naprednijeg korisnika. Sada, godinu dana kasnije AMD poboljšava arhitekturu i sprema ju za tržišnu utakmicu u 2013. godini gdje će ih Intel dočekati potpuno spreman s proširenom paletom Ivy Bridge procesora. Novi FX (kodno ime Vishera), procesori su baš kao i stari napravljeni u 32nm SOI procesu, broje oko 1.2 milijarde tranzistora na površini od oko 315mm2. Zadržan je modularni pristup gradnje procesora gdje su dvije integer jezgre smještene u jednom modulu, i koje dijele zajednički front-end (fetch i decode jedinice), zajedno s velikom L2 cache memorijom i FPU-om.

Novosti koje dolaze s Piledriver arhitekturom su ispravljene mane Bulldozer arhitekture koje se baziraju na povećanju IPC-a i uvođenju novih mogućnosti. U front-endu je poboljšano predviđanje grananja u BTB-ima (branch target buffer), a dodane su i nove ISA ekstenzije (FMA2 i F16C). Promjene u modulima uključuju poboljšano FPU i INT planiranje, povećana je L1 memorija TLB-a (translation lookaside buffer), povećan je Load Queue, poboljšano je Store-to-Load forwarding i ubrzano je izvođenje instrukcija (INT/FP dijeljenje, SYSCALL i SYSRET, itd.). Poboljšan je hardverski prefetcher, a L2 memorija je efikasnija. Što se cache arhitekture tiče ona nije mijenjana procesor ima 16KB (4-way) podatkovne L1 memorije po jezgri (32KB po modulu), 64KB (2-way) instrukcijske L1 memorije po modulu, 2MB (16-way) L2 memorije po modulu i konačno 8MB (64-way) L3 memorije koja se dijeli među modulima.

Kao što smo ranije napisali, AMD danas lansira četiri Vishera procesora bazirana na Piledriver arhitekturi – FX8350, FX-830, FX-6300 i FX-4300. Najzanimljivije od svega je da su svima otključani množitelji, čime se AMD još više otvara entuzijastima i općenito korisnicima koji vole izvlačiti više iz onoga za što su dali svoj novac. Najjačeg, kojeg danas testiramo ćemo kasnije opisati, a sada ćemo se koncentrirati na ostale modele. Drugi 8-jezgreni model, FX-8320 radi na osnovnoj frekvenciji od 3.5GHz, uz maksimalnu Turbo frekvenciju od 4.0GHz i AMD ga tržišno pozicionira protiv i5-3450 procesora od kojega je nešto jeftiniji. Šest jezgreni model FX-6300 također radi na osnovnom taktu od 3.5GHz uz nešto viših 4.1GHz Turbo takta, te je pozicioniran protiv popularnog i5-2300 od kojeg ima 50 USD nižu preporučenu maloprodajnu cijenu. Posljednji, četverojezgreni FX-4300 radi na osnovnom taktu od 3.8GHz i Turbo taktu od 4.0GHz i uz prepolovljenu količinu L3 priručne memorije – 4MB. Njega AMD pozicionira protiv i3-2120 modela od kojeg je za 3 USD skuplji. Svi procesori kao što iz tablice vidite podržavaju AVX, AEX i FMA instrukcije.

Danas testirani i 195 USD vrijedni FX-8350, AMD pozicionira protiv i5-3570K modela, a on donosi osnovni takt od 4.0GHz i Turbo takt od 4.2GHz. TDP mu je visokih 125W, a radni mu napon varira od 0.9 do 1.4V. Radna frekvencija pak varira između 1.4GHz i 4GHz, uz mogućnost Turbo frekvencije do 4.2GHz sve dok procesor radi unutar TDP-a. Procesor je kompatibilan s AM3+ socketom što znači kako ima 942 pina, a dolazi s podrškom za DDR3 memoriju brzina do 1866MHz pri 1.5V. Kao i do sada tu je PowerNow! tehnologija koja podržava CC6 stanje u kojem su jezgre još u niže stupnju potrošnje nego u C6, te je omogućen i L2 Cache power gating preko CC6 stanja. S obzirom da dolazi s otključanim množiteljem overclockig ovoga procesora je lak, a i sam ga AMD potiče. Zbog visokog TDP-a i zagrijavanja, morate koristiti dobro hlađenje, a AMD preporučuje vodeno. Toliko u opisu, krenimo na testove!