amd_fx_8370_wraith_1

AMD kao što znamo još od kraja 2011. godine nije predstavio novu arhitekturu procesora, i od tada samo rafiniraju istu kodnog imena Bulldozer. Tako će čini se biti sve do druge polovice godine kada bi svjetlo dana trebala ugledati nova Zen arhitektura i procesori kodnih imena Summit Ridge (CPU) i Bristol Ridge (APU), koji će dolaziti s novim AM4 podnožjem, novim čipsetima, podrškom za DDR4 memoriju itd. Do tada, čeka nas malo osvježena linija postojećih procesora i APU-a za 2016. godinu koji trebaju popuniti rupu do pojave tih novih modela. Najzanimljivije u ovom predstavljanju je novo termalno rješenje, odnosno novi BOX hladnjak imena Wraith. Wratih ima po navodim proizvođača, “near silent” rad (deklariranih 39 dBA), ima bolje rashladne mogućnosti od postojećeg rješenja te osvijetljeni AMD logo. Za sada Wraith hladnjak dolazi samo uz najjači FX-8370 procesor a novo retail pakiranje ima preporučenu cijenu od 200 USD.

amd_fx_8370_wraith_2

Novo retail pakiranje izgleda atraktivno i sigurni smo da će privući interes kupaca na policama dućana. U pakiranju se odvojeni nalaze hladnjak i procesor uz kojeg još dolazi i AMD FX naljepnica. Sve skupa je odlično zaštićeno od eventualnih transportnih oštećenja – procesor se nalazi i u dodatnoj plastičnoj zaštiti. Uz sve to, u kutiji se još nalaze i upute za instalaciju i korištenje, jamstvene informacije te certifikat autentičnosti procesora.

amd_fx_8370_wraith_3

Sam FX-8370 nije ništa novoga, riječ je o procesoru iz Vishera obitelji, koji je baziran na Piledriver arhitekturi. Krajem 2014. godine smo testirali FX-8370e model koji je imao spušteni osnovni takt na 3.3 GHz i TDP od 95W. FX-8730 je punokrvni nasljednik 8350 procesora jer ima 125 W TDP. Osnovna mu frekvencija nije mijenjana, i radi na 4.0 GHz no Turbo je podignut sa 4.2 na 4.3 GHz. Arhitektura priručne memorije je ista – tu je 8x 16  kB L1 podatkovne memorije (4-way), 4x 64 kB instrukcijske (2-way), zatim 4x 2 MB L2 memorije (16-way) i 8MB L3 memorije (64-way).

amd_fx_8370_wraith_4

Vishera procesori kao što znamo imaju četiri modula ili osam jezgri kako ih AMD zove od predstavljanja Bulldozer arhitekture, pri čemu je riječ o dvije integer jezgre smještene u jednom modulu. Napravljeni su u 32nm SOI procesu, broje oko 1.2 milijardi tranzistora pri čemu im je površina jezgre oko 315 kvadratnih milimetara.

amd_fx_8370_wraith_5

Zanimljiviji dio ovoga paketa je Wraith hladnjak. Wraith je novo termalno rješenje za jače FX procesore, koje zamjenjuje dosadašnji manji i bučniji hladnjak. Ono što je zanimljivo u cijeloj priči je činjenica kako cijena paketa ostaje ista – 200 USD. Wraith je u svakom segmentu moderan hladnjak koji je uvećana i poboljšana verzija staroga. Ventilator je sada promjera 85 mm umjesto 65 mm kakav je bio na starom, te ostvaruje veći protok zraka na nižim okretajima.

amd_fx_8370_wraith_6 amd_fx_8370_wraith_7

Konstrukcijski su stari i novi hladnjak vrlo slični – oba imaju bakrenu bazu na koju se naslanjaju bakrene toplovodne cijevi iznad koje je aluminijska konstrukcija tankih limova u čijem vrhu toplovodne cijevi završavaju. Toplovodne su cijevi kod oba hladnjaka debljine 6 mm, a ukupno ih je četiri. Novi hladnjak ima znatno veću rashladnu površinu što se vidi i usporedbom mase – 455 vs. 330 grama. Ventilator na Wraithu je Deltin, s maksimalnom brzinom vrtnje od 3200 okretaja u minuti. Na starom se hladnjaku ventilator vrtio i do 5500 okretaja pri čemu je stvarao ogromnu buku.

amd_fx_8370_wraith_8 amd_fx_8370_wraith_9

Na slici iznad možemo vidjeti i direktnu usporedbu starog i novog hladnjaka gdje vidimo koliko zapravo više dobivamo za isti novac. Način montaže je kao i do sada relativno jednostavan. Iskorištavaju se nosači koji dolaze s matičnom pločom, a kopče hladnjaka imaju dovoljno dug hod pa ih nije potrebno pretjerano “navlačiti” na nosače. Jednom kada su navučene okrećemo plastičnu ručkicu koja služi kao španer i hladnjak je vrlo čvrsto stegnut na svom mjestu. Prianjanje na IHS procesora je odlično što vidimo pravilnim razmazom paste nakon skidanja.

amd_fx_8370_wraith_10

Posebnost Wratiha je svjetleći AMD logo koji ostavlja dojam rastera, a jedva je vidljiv kada nema osvjetljenja. Zanimljiv je to dodatak i sigurni smo kako će AMD-ovci ponosno pokazivati taj svjetleći detalj. Ventilator je u normalnom radu iznimno tih i rijetko kada se “zaletava” u visoke okretaje kako je to činio stari BOX hladnjak. U stanju mirovanja procesora smo izmjerili buku od oko 36 dB, koja bi pod opterećenjem porasla na maksimalnih 47 dB pri oko 2.600 okretaja u minuti. 47 dB je čujno no nije i jako nametljivo. Ipak, kada smo overclockirali broj okretaja je narastao na oko 3.000 a buka na oko 52 dB što je već bilo glasnije. No, istovremeno je to puno tiše od starog BOX hladnjaka koji je bučio i do 58 dB pri oko 5.500 okretaja.