amd_tech_day_2019_LA_8

Obje kartice, tj njihovi grafički čipovi počivaju na potpuno novoj RDNA arhitekturi. Nova arhitektura donosi veliki odmak od CGN-a. Dizajnirana je za budućnost igranja, povećanje performansi, efikasnosti, mogućnosti i skalabilnosti pa će se proizvodi na njoj protezati sve od mobilnih uređaja pa do clouda.

amd_tech_day_2019_LA_8b

RDNA donosi novi dizajn računskih jedinica, multi-level hijerarhiju priručne memorije i poboljšanja grafičkog cjevovoda. RDNA puno toga preuzima iz Zen 2 arhitekture, pa je u nju ugrađeno i predviđanje grananja, a donijela je i dva puta veći instruction rate, single cycle issue (Wave 32 na SIMD32), dual mode izvršavanje instrukcija, resource pooling, a dvije su compute jedinice koordinirane kao radna grupa procesora. Izmjene su vrlo velike pa ćemo spomenuti i poboljšani DCC tj. delta color compression algoritam koji sada efikasnije kompresira, a shaderi sada mogu čitati i zapisivati kompresirane podatke direktno iz priručne memorie, kao i što Display jedinica može čitati kompresirane podatke direktno iz priručne memorije. Ovdje ćemo za sada stati jer ćemo detaljno o RDNA arhitekturi objaviti zaseban članak za nekoliko dana.

amd_tech_day_2019_LA_9 amd_tech_day_2019_LA_10

Nakon prezentacija i dubljih tehnoloških predavanja, kako sve zajedno radi smo imali prilike vidjeti u demo prostoru, ali i samo isprobati. Performanse se novih kartica mogu kratko sažeti u jednu rečenicu. RX 5700 XT je u prosjeku brža od RTX 2070, a RX 5700 od RTX 2060. Ove su im kartice prirodna konkurencija i po pitanju performansi i po pitanju cijene. U odnosu na njih imaju i dalje nešto višu potrošnju, te naravno nemaju podršku za Ray Tracing. Poruka iz AMD-a vezana za to je da ih svakako zanima Ray Tracing i da će on evoluirati sa shader akceleracije na hardversku akceleraciju kada za to dođe vrijeme.

amd_tech_day_2019_LA_11

AMD s novim Radeonima donosi i novo izdanje Adrenalin 2019 grafičkih drivera (19.7.1.), koji donose određena poboljšanja, ali i nove tehnologije vezane samo za Navi grafičke kartice, tj. RX 5700 seriju. Novosti u Radeon Chillu uključuju tzv. display aware tuning, tj. postavljanje peak i low ograničenja prema tipu ekrana. Do sada su bili podržani samo 144 Hz monitori gdje su low i peak vrijednosti bile 71 i 144 HZ, a sada su podržani i 60 Hz monitori gdje je low na 30 Hz, a peak jasno na 60 Hz. Ovo će i kod tih monitora donijeti određene uštede na potrošnji energije pri statičnim scenama, a najizraženije će to biti kod prijenosnika.

Nova tehnologija je Anti Lag, koja donosi 31% smanjenje kašnjenja grafičke kartice prema monitoru (mjerenje vidljivo na prvoj fotografiji). Smanjenje kašnjenja znatno povećava iskustvo igranja eSports naslova jer se postiže se efekt povećanja FPS-a. Tehnologija radi tako da mjeri i usporava CPU da ne ode previše ispred GPU-a, a efekt smanjenja kašenjenja je takav da s ovom funkcijom uključenom igrač odlazi jedan frame naprijed u odnosu na druge. Ujedno, što je sistem više GPU limitiran, veći su benefiti, a to se povećava i s uključenim FreeSyncom. Tehnologija za sada ne podržava Vulkan i DX12 API-e, nego samo DX11 i DX9, i nije uključena po defaultu u sučelju drivera.

amd_tech_day_2019_LA_13

U sklopu marketinškog naziva FidelityFX se krije Radeon Image Sharpening tehnologija, tj. contrast adaptive sharpening, koja radi na pooštravanju “meke” scene s manje kontrasta uz minimalnu penalizaciju na performansama. Algoritmi kao što su TSAA i FSAA stvaraju “mekšu” sliku, pa se uz pomoć CAS-a koji je full frame post proces pooštrava scena. Tehnologija radi samo na RX 5700 karticama. Igrači imaju samo on i off opciju, dok razvojni studiji imaju puni pristup i odlučuju koliko je pooštravanja potrebno. Tehnologija je podržana na DX9 i DX12 API-jima.

amd_tech_day_2019_LA_12 amd_tech_day_2019_LA_7

Radeon RX 5700 serija kartica ima znatno unaprijeđene media i display mehanizme o kojima ćemo detaljnije u zasebnom članku, a velika novost je podrška za Display Port 1.4 DSC tehnologiju ili Display Stream Compression protokol koji je specificiran unutar VESA standarda. DSC predstavlja budućnost igraćih monitora jer omogućava visoke rezolucije i visoke stope osvježavanja i povezivost samo s jednim Display Port kabelom uz jasno podršku za FreeSync 2 HDR tehnologiju. ASUS je u partnerstvu s AMD-om izbacio prvi gaming monitor koji podržava ovaj protokol i predstavljaju ga na E3 sajmu u Los Angelesu. Riječ je o 43-inčnom monitoru 4K rezolucije s HDR 1000 podrškom i 144 Hz stopom osvježenja slike. DSC donosi znatna poboljšanja u kvaliteti slike kao što je i bilo vidljivo na demo prezentaciji koju je AMD pokazao prisutnima.

Iz Los Angelesa za sada toliko, a uskoro očekujte i deep dive članke u Zen 2 i Navi arhitekture.