AMD Radeon HD6950 – slabiji Cayman na testu

Datum objave 15.12.2010 - Krešimir Matanović

Cayman arhitektura

I AMD i Nvidia su predstavili već drugu generaciju svojih DirectX 11 grafičkih kartica, no situacija sa količinom dostupnih naslova i nije baš bajna. Po AMD-u, trenutno je na tržištu 15 DX11 naslova što i nije, priznati će te, neka brojka s obzirom da je DX11 hardver već više od godinu dana prisutan na tržištu. U svjetlu toga i završetku ove 2010. godine, nadamo se kako će iduća biti znatno bogatija DX11 igrama koje će iskorištavati pune potencijale ovih grafičkih kartica. AMD danas predstavlja dva modela za tu 2011. godinu koja ulaze u high-end segment, a zamjenjuju popularni HD5870 model. Na slici iznad vidite kako AMD pozicionira svoje proizvode nasuprot konkurenciji u ovome zadnjem tromjesečju 2010. godine. Kartica koju danas testiramo se po cijeni i performansama smješta na područje u kojem Nvidia trenutno nema čime parirati, no to bi se u nekoj točci u budućnosti trebalo promijeniti uvođenjem GTX560 modela. HD6970 koja nam je ostala negdje zametena u snijegu u bitku ulazi sa GTX570 karticom, a AMD tvrdi kako je i malo brža od nje. Što se tiče vrha ponude, u borbi sa GTX580 i dalje ostaje dvoglavi Cypress HD5970, a tako će i ostati do pojave dvoglavog Caymana početkom iduće godine. I nakon ovog miješanja karata situacija je manje više neizmjenjena. Nvidia i dalje ima najbržu single-chip karticu, a AMD generalno najbržu karticu.

S predstavljanjem ove 6900 serije AMD cilja na 86% igrača (prema anketi STEAM-a) koji još nisu prešli na DirectX 11 hardver. Kako bi im to uspjelo zacrtali su da novi modeli moraju imati učinkovitu grafičku i compute arhitekturu, velike geometrijske performanse, poboljšanja u prikazu slike i veliku efikasnost u potrošnji električne energije. Učinkovitost grafičke i compute arhitekture odlučili su postići prelaskom sa stare VLIW5 na novu VLIW4 arhitekturu. Primjenili su VLIW4 jer po njima takva arhitektura donosi 10% povećanja performansi po površini jezgre, a zbog zadržanog 40nm proizvodnog procesa jezgra se nije imala kamo previše širiti (veća za oko 16.5%). Zbog toga ukupan broj Stream procesora nije rastao u odnosu na Cypressa, nego je čak i smanjen. Caymani imaju dvostruke grafičke mehanizme od kojih svaki ima Teselator 8 generacije, imaju do 24 SIMD-a, do 96 teksturnih jedinica, poboljšane render back-endove (poboljšane su anti-aliasing performanse), dodane su nove GPU Compute značajke, a zadržana je arhitektura četiri 64-bitna GDDR5 memorijska kontrolera (ukupno 256-bitna) sa podrškom za brzine do 5.5Gbps.

VLIW4 (Very long instruction word) arhitektura donosi grupu od po 4 shadera u jednom thread procesoru, uz registre opće namjene i jedinicu grananja. Ukoliko se prisjetimo Cypressove VLIW5 arhitekture koju koriste sve njene izvedenice pa i Barts, vidjeti ćemo kako je u Caymanu sada izbačen kompleksan stream procesor (shader) specijalne namjene. Dva od postojećih shadera (treći i četvrti) sada uz ostalo služe i za specijalne namjene, a svi imaju jednake mogućnosti jer nema više T-unit-a. Pojednostavljen je i menadžment registara te planiranje, a povećana je i ponovna upotreba logike. VLIW bi tako trebao donijeti 10% veće performanse po kvadratnom milimetru jezgre. I render back-endovi (ROP jedinice) su poboljšani. Dodano je ujedinjavanje operacija zapisa, izvršavanje 16-bitnih integer operacija je dvostruko brže, a 32-bitnih floating point operacija za 2 do 4 puta brže.

Poboljšanja u GPU Compute mogućnostima odnose se na asinkronu otpremu podataka. Moguće je simultano izvršiti računanje višestrukih kernela, a svaki kernel sada ima svoj komandni red i zaštićenu domenu virtualne adrese. Dodani su dvostruki dvodirekcionalni DMA mehanizmi za brže memorijske operacije čitanja i pisanja, te ujedinjavanje shader read operacija. Dodan je i direktan dohvat u LDS-e (Locak Data Share), poboljšana je kontrola toka, a ubrzane su i operacije dvostruke preciznosti.

Dvostruki grafički mehanizam donosi obradu dva primitiva (npr. trokuta) po jednom taktu, što znači dvostruku stopu transform i back-face cullinga (korak u grafičkom cjevovodu koji određuje da li se točke u polionu pojavljuju u smjeru kazaljke na satu ili obrnuto kada se projiciraju na ekran), a dodano je i balansiranje opterećenja bazrano na pravokutnicima. Dvostruki rasterizatori sada mogu resterizirati do 32 piksela po jednom taktu. U svakom su grafičkom mehanizmu dvije teselecijske jedinice osme generacije. Prisjetimo se, u Cypresu je testelator bio šeste, a u Bartsu sedme generacije. Ovaj osme donosi daljnje poboljšanje performansi sa off-chip buffer podrškom za visoke teselacijske nivoe, a AMD tvrdi kako ima tri puta veće performanse od onoga u Cypresu (pri teselacijskom faktoru 7 do 9), te minimalno dvostruko veće pri višim faktorima.

Pod nove značajke poboljšanja kvalitete slike spadaju i iz Bartsa poznati Morfološki anti-aliasing (Post-procesna tehnika filtriranja ubrzana DirectCompute-om. Donosi AA kompletne scene, koji nije limitiran na rubove poligona ili alpha testirane površine. Brži je od super-sampling tehnike, a performanse su mu slične CFAA tehnici koja je ograničena samo na rubove.), zatim novi Enhanced Quality AA mod te poboljšanja u Aniso i teksturnom filtriranju. Enhanced Quality Anti-Aliasing (EQAA) donosi nove MSAA modove sa do 16 uzoraka za pokrivanje po pikselu. Kvaliteta prikaza je po proizvođaču povećana a uz isti memorijski footprint. EQAA je potpuno kompatibilan sa Adaptive AA, Super-Sample AA i Morfološkim AA. Kontrola EQAA je dodana u CCC i biti će dostupna za & seriju od Catalysta 10.12.

Novostima tu nikako nije kraj. AMD je sa novom serijom kartica implementirao i novu PowerTune tehnologiju nadzora potrošnje, a detaljnije o njoj možete pročitati nakon opisa testirane kartice. Uz to tu je i mini prekidač koji vam dozvoljava izbor jednoga od dva BIOS-a koji se nalaze na kartici, o čemu ćemo također detaljnije kod opisa kartice. AMD danas kao što smo rekli predstavlja dva modela - HD6970 i 6950. Nama je na test stigao slabiji, ali to ne znači kako se nećemo osvrnuti i na jači model. HD6970 donosi 24 SIMD-a, tj. 1536 ALU jedinice (stream procesora) na površini od 389 kvadratnih milimetara. Napravljen je u 40 nm proizvodnom procesu te broji 2.64 milijarde tranzistora. Brzina GPU-a je 880MHz, a računska snaga mu je 2.7 TFLOPs-a odnosno 675 GFLOPs-a. Teksturnih jedinica ima 96, render back-endova je 32, a Z/Stencil jedinica 128. Texture Fillrate iznosi 84.5 Gtex/s, a Pixel Fillrate 28.2 Gpix/s. Na karticu je ugrađeno 2GB GDDR5 memorije koja radi na brzini od 1.375MHz (efektivno 5.5Gbps). Memorijska propusnost iznosi 176 Gbps. Maksimalni PowerTune TDP limit je 250W, a tipično opterećenje pod igrama iznosi 190W. Tipična potrošnja u mirovanju je 20W. Za napajanje energijom kartica treba jedan 8-pinski i jedan 6-pinski konektor. Video izlazi su dva DVI-a, dva mini DisplayPorta i jedan HDMI. HD6950 je "skraćen" za dva SIMD-a, pa broji 1408 ALU jedinica, a detaljnije o kartici čitajte u opisu na sljedećoj stranici.

AMD Radeon HD6950

HD6900 serija je izgledom vrlo slična HD6800 seriji a razlika je jedino u dužini. Dok HD6850 mjeri 230 mm, a HD6870 250 mm, HD6950 se protegla sve do 275 mm. Tom je dužinom i za nešto manje od jednog centimetra duža od GTX570 modela. Dizajn kartice je manje više klasičan. Na crni PCB s jedne i druge strane naliježu crno obojani aluminijski hladnjaci, a gornji je dio zatvoren plastičnim poklopcem koji je plastičnim kopčama pričvršćen za aluminijski hladnjak. Sa strane koja gleda van kućišta nalazi se skraćeni otvor za izlaz toplog zraka, a ispod njega je jedan od dva DVI-I izlaza. Lijevo od njega je smješten još jedan iznad kojega su HDMI i dva DisplayPort izlaza.

Po uklanjanju plastičnog pokrova ukazuje nam se masivni aluminijski hladnjak koji leži na bakrenoj Vapor Chamber bazi koja direktno nasjeda na GPU koji je orijentiran pod kutom od 90° na svojoj tiskanoj pločici. Turbinski ventilator se brine za uvlačenje svježeg zraka i njegovo utjerivanje u aluminijski heatsink te dalje van iz kartice. U radu je tih, a brzina mu varira između 1300 i 2300 okretaja u minuti. Najviše što u automatskom rećimu ide je do 38% brzine vrtnje,a tek se pri paljenju računala zavrti do maksimuma od 5665 okretaja u minuti. Tada je vrlo glasan, pa možemo zaključiti kako je regulacija vrtnje vrlo dobra jer ni u jednom trenutku u radu ne postaje prebučan. Izmjerene temperature u tri režima rada će te moći vidjeti u tablicama na kraju naših testova. Osim hladnjaka koji sjedi na GPU-u, tu se nalazi i crni aluminijski hladnjak koji se proteže čitavom dužinom kartice a služi i kao nosač GPU hladnjaka i ventilatora. Osim toga svrha mu je odvodnja topline sa svih vitalnih elektroničkih sklopova i memorijskih modula. Na stražnjoj se strani nalazi aluminijska crna ploač koja disipira toplinu generiranu sa te strane kartice.

Cayman čip je kao što smo rekli na HD6950 kartici ponešto skresan, te za razliku od onoga na HD6970 broji dva SIMD-a manje. Ukupno je tu dakle 1408 shadera u 22 SIMD-a, koji rade na brzini od 800MHz. Računska snaga ovoga Caymana je 2.25 TFLOPs-a i 563 GFLOPs-a. Teksturnih jedinica je za 8 manje nego kod HD6970, pa ih je tako ukupno 88. Render back-endova je isti broj 32, kao i Z/Stencil jedinica - 128. Texture Fillrate iznosi 70.4 Gtex/s, a Pixel Fillrate 25.6 Gpix/s. Kartica ima ugrađeno 2GB Hynixove GDDR5 memorije koja radi na 1250MHz (efektivno 5.0Gbps). Memorijska propusnost iznosi ravno 160 Gbps. Maksimalni PowerTune limit TDP-a je 200W, a tipična potrošnja u igrama iznosi 140W. Tipična potrošnja u nirovanju je baš kao i kod ječeg modela 20W. Ovoj su kartici za dodatno napajanje strujom dovoljna dva šest-pinska PCIe Power konektora. U stanju mirovanja taktovi padaju na 250MHz za GPU, te 150MHz za memoriju.

Novost na kartici je i već spomenuti mikro prekidač kojim biramo jedan od dva dostupna BIOS-a. Jedan je BIOS tvornički i uvijek zaključan, a drugi je slobodan za upis nekog tweakanog prema našim željama (u položaju 1 je onaj otključani). AMD time tweakanje kartica diže na novu razinu i vjerujemo kako će mnogi napredniji korisnici biti iznimno zadovoljni ovom opcijom. Oba Caymana donose i Quad CFX podršku koja je sada unaprijeđena te donosi za 10 do 20% bolje skaliranje od prethodne HD5800 serije. Baš kao i kod Bartsa jedan je DL-DVI a jedan SL-DVI video izlaz, te su tu dva mini DisplayPorta po v.1.2 standardu i jedan HDMI izlaz po 1.4a standardu.Novost je dakako multi-stream podrška (preko dva izlaza je moguće prikazati sliku na šest monitora), a DisplayPort 1.2 daje mogućnost HD 6800 seriji podršku propuštanja High bit-rate audio signala kroz DisplayPort. Do sada je to bilo moguće samo preko HDMI-a. UVD 3 tehnologija je podržana, a ona podrazumjeva podršku za hardverski ubrzano dekodiranje Blu-ray 3D i Divx sadržaja. UVD3 i GPU compute (OpenCL i DirectCompute 11) podrška sada čine tehnologiju zajedničkog imena AMD Eyespeed.

AMD PowerTune tehnologija

AMD PowerTune je nadogradnja na dosadašnju PowerPlay tehnologiju koja je kako znamo imala tri radna stanja. U stanju mirovanja su taktovi bili najniži a samim time i potrošnja. Kod laganog opterećenja taktovi su bili na srednjoj vrijednosti, a kada je bila potrebna maksimalna snaga na najvišoj. U ovisnosti o aplikaciji, tj. njenim zahtjevima grafička je kartica trošila blizu ili sasvim na maksimumu dozvoljene potrošnje, tj. unutar termalnog dizajna. Ukoliko bi došlo do probijanja TDP-a, taktovi bi se automatski spustili na srednju ili najnižu razinu. TDP se uvijek računa po "worst case" scenariju. To je uvijek računica maksimalnih taktova, maksimalne voltaže, maksimalnog opterećenja od strane aplikacije, maksimalnog "curenja" struje iz tranzistora te ambijentalne temperature. PowerTune je upravljačka tehnologija koja služi za nadzor snage, te je integrirana u sam silicij GPU-a. Na taj način, po tvrdnjama proizvođača, eliminiraju sa nepredvidljive varijacije koje se mogu desiti u slučaju da je tehnologija implementirana van GPU uz pomoć analognih senzora i mehanizama za povratne informacije. Kako bi se došlo do zaključka o trenutnoj potrošnji i koliko ju treba regulirati, aktivnost se nadzire preko integriranih brojača u samom GPU-u. Ova tehnologija po AMD-u predstavlja značajan korak u poboljšanju performansi TDP-om ograničenog grafičkog procesora. Potrošnja energije se sada predviđa na razini GPU-u i time se dinamički podešavaju taktovi kako bi performanse bile maksimalne u danim termalnim limitima. Drugim riječima GPU sada može unaprijed izračunati potrošnju preko svog TDP-a i time limitirati taktove. To znači kako će TDP ostati u zacrtanim granicama i ukoliko pokrenete aplikaciju tipa Furmarka ili OCCT-a, ograničavajući ili snižavajući taktove. Sjetimo se, na drugačiji način je to i u GTX5xx seriji napravila i Nvidia. No, s druge strane PowerTune dozvoljava GPU-u taktove u najvišem power stanju za aplikacije koje inače ne dosežu TDP. Ovime je riješeno i pitanje throttlinga, tj. smanjivanja taktova na srednje ili najniže vrijednosti u slučaju aplikacije koja izlazi van TDP limita GPU-a. GPU sada unaprijed izračuna potrošnju, lagano snizi taktove toliko da ostane unutar TDP-a čime se izbjegava jači throttling.

I dok je ova tehnologija, baš kao i Nvidijina namijenjena zadržavanju kartice unutar zadanih parametara, AMD je na svu sreću korisnicima velikodušno ostavio i mogućnost ručnog podešavanja TDP-a. Ovo je naravno napravljeno do određene mjere, nije da imate neograničenu moć igre. U ovisnosti kakvu aplikaciju vrtite i koliko vam snage treba iz grafičke kartice napojnu kontrolu možete regulirati klizačem unutar CCC-a. Vrijednost se kreće od -20% pa do 20%. Po tvorničkim je postavkama vrijednost uvijek na nuli, pri čemu PowerTune radi u svom normalnom radnom režimu. Ukoliko vrtite nezahtjevnu 3D aplikaciju ili vam je framerate visok, TDP spustite za 20% pri čemu kartica troši manje struje i manje se zagrijava (tiše radi). Ukoliko zatrebate maksimum snage ili želite overclockirati tada klizač pomaknete u +20%. Kako to točno radi u praksi pogledajte na slikama ispod.

U prvom je slučaju klizač bio pomaknut na -20% a za opterećenje smo koristili OCCT. Vidimo kako se takt GPU-a sa 800MHz spustion na 500MHz, VDDC napon je na 1.0V a mjerenjem smo utvrdili kako potrošnja cjelokupnog sistema ne prelazi 235W. U drugom je slučaju klizač bio postavljen na tvorničku vrijednost 0% a pri tome je PowerTune dinamički mijenjao brzinu GPU-a između 526MHz i 688MHz. VDDC je bio nominalnih 1.1V, a potrošnja cijelog sistema nije prelazila 271W. U trećem slučaju, kada je klizač bio postavljen na +20% taktovi se nisu spuštali, VDCC je bio na 1.1V a potrošnja sistema se zadržavala ispod 311W. Međustupnjevima se nismo bavili previše, ali smo primjetili kako na-10 i -15% postavkama takt GPU-a zna pasti i na 426MHz. Još nam ostaje za vidjeti kako ovo funkcionira u igrama. Tu tablicu možete vidjeti na narednim stranicama testa.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem

Test sistem :: Hardware
Platforme

Gigabyte X58-Extreme

Procesor(i)

Intel Core i7 980X

Memorija

3x 2GB DDR3 Kingmax 1600MHz

Grafičke kartice

AMD HD6950 2GB

Driveri: Catalyst 8.79.6.2RC2

Nvidia GeForce GTX570

Driveri: Forceware 263.09

AMD Radeon HD6870;

AMD Radeon HD6850;

Gigabyte HD5870 Super Overclock

Driveri: Catalyst 10.10;

Gigabyte GTX470 SOC;

Gigabyte GTX460 OC;

Driveri: Forceware 260.89;

Zvučna kartica

On Board

Napajanje Thermaltake ToughPower 1.2kW
Hard disk(ovi)

Hitachi 500GB SATA II

DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit
Chipset datoteke

Intel 9.1.0.1007

DirectX verzija 11 (SDK Feb 2010)
Battlefield Bad Company 2 Maximum details, DX11, HBAO ON
3DMark 11

Performance

F1 2010

DX11, Maximum details

Heaven Benchmark

Unigine engine, v2.0, DX11, High, DX11

Lost Planet 2 Demo, DX11, High
Mafia II Maximum details
Metro 2033 DX11, Very High, SSAO ON
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat Demo, DX11, Very high, SSAO High
 

Način testiranja i overclocking

Karticu smo testirali na našem standardnom test stroju koji se sastoji od Gigabyteove X58-Extreme ploče, Intelovog Core i7-980X procesora te ukupno šest gigabajta Kingmaxove radne memorije u 3 x 2GB kombinaciji. Set benchmarka koji smo koristili poznat je iz ranijih testova. Ovaj puta smo u tablice odlučili ubaciti i GTX460 768MB i 1GB modele, kao i GTX570 te HD5870, HD6850 i HD6870. Veći broj kartica će nam dati jasniju sliku kako se performnase kreću od srednjeg prema višem razredu, te gdje točno u to ulazi novi HD6950. Teoretski bi trebao biti negdje oko HD5870 modela, sa boljim rezultatima u teselaciji. Kao što će te iz tablica vidjeti testirali smo i PowerTune postavke, kroz nekoliko naslova. Cilje je bio vidjeti koliko kartica slabije radi na -20%, te da li i ako išta slabije radi na 0% u odnosu na +20%. Potrošnju smo kao i uvijek mjerili onu cijelog sistema, a vršnu smo prikazali kroz tri PowerTune postavke. EQAA smo isprobali i pad u performansama stvarno nije velik, ali se morate dobrano potruditi kako bi uočili bilo kakvu razliku - barem tijekom bržeg gameplaya.

Isprva se nismo nadali postizanju dobrih OC rezultata jer su klizači u CCC-u ograničeni na 840MHz za GPU i 1325MHz za memoriju. No, tu je uskočio MSI-ev Afterburner koji je nakon malo tweakanja dozvolio i više taktove (u .cfg-u se vrijednost enableunofficialoverclocking vrijednost promijeni iz 0 u 1). Kod overclockinga smo se odlučili zadržati na na automatskoj kontroli ventilatora, ali se pokazalo kako za 900/1350 taktove ipak moramo ručno podesiti brzinu ventilatora na 48%, a kasnije se dovoljnim pokazalo i 40%. Sve do 50% je još podnošljivo i na stolu i u kućištu, a nakon toga naše uši ne bi izdržale 24/7 rad. Tako je na kraju takt GPU-a je rastao za 12.5%, a memorije za 8%, što i nisu tako loše vrijednosti.

Rezultati testova - 1.dio

Battlefield Bad Company 2

1680x1050 @ 4xAA, 16xAF
GeForce GTX570
97,328
  
Radeon HD6950
79,367
  
Radeon HD5870
79,056
  
GeForce GTX470
76,228
  
Radeon HD6870
72,2
  
Radeon HD6850
62,661
  
GeForce GTX460 1GB
62,65
  
GeForce GTX460 768MB
60,05
  
 
025507510
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
GeForce GTX570
81,272
  
Radeon HD6950
68,839
  
Radeon HD5870
67,5
  
GeForce GTX470
62,656
  
Radeon HD6870
61,922
  
Radeon HD6850
53,078
  
GeForce GTX460 1GB
50,594
  
GeForce GTX460 768MB
46,389
  
 
025507510
0
 

 

Članak otvaramo sa dobrim starim Bad Companyem 2 u kojem se naša testna kartica i nije naročito proslavila. Znamo, znamo nema teselacije pa i nema zapravo u čemu pokazati svoju moć, jer sirove snage zapravo i nema znatno više od HD5870.

F1 2010

1920x1200 (AA On, AF 16x)
Radeon HD5870
63,461
  
GeForce GTX570
61,367
  
Radeon HD6870
57,517
  
GeForce GTX470
52,772
  
Radeon HD6850
52,4
  
GeForce GTX460 1GB
48,922
  
Radeon HD6950
47,617
  
GeForce GTX460 768MB
45,978
  
 
01632486
4
 

 

Hm, u ovom je situacija još gora. Rezultat je stvarno poražavajuć s obzirom da AMD ovaj test posebno ističe u svojim brošurama. Doduše mi ne koristimo benchmark ugrađen u ovu igru, nego ju radije FRAPS-amo. Za sve je igre isti scenarij, Monza po lijepom sunčanom danu, 3 kruga, a u utrku krećemo sa 21 ili 22 mjesta u ponosnom Virginu. Pravi gameplay dakle, pa nam stoga nije jasan ovako nizak rezultat. Beta driveri?

Heaven Benchmark

1680x1050 @ 4xAA, 16xAF, No Tesselation (FPS)
Radeon HD6950
65,7
  
GeForce GTX570
63,1
  
GeForce GTX470
46,1
  
Radeon HD5870
45,2
  
Radeon HD6870
44,1
  
GeForce GTX460 1GB
42,5
  
GeForce GTX460 768MB
39
  
Radeon HD6850
37,9
  
 
011223344556
6
 
1680x1050 @ 4xAA, 16xAF, Normal Tesselation (FPS)
GeForce GTX570
46,9
  
Radeon HD6950
44
  
GeForce GTX470
35,6
  
Radeon HD6870
31,6
  
GeForce GTX460 1GB
30,4
  
Radeon HD5870
29,8
  
Radeon HD6850
29,8
  
GeForce GTX460 768MB
28,3
  
 
011223344556
6
 
1680x1050 @ 4xAA, 16xAF, Extreme Tesselation (FPS)
GeForce GTX570
36,2
  
Radeon HD6950
27,5
  
GeForce GTX470
27,4
  
GeForce GTX460 1GB
21,9
  
Radeon HD6870
21,4
  
GeForce GTX460 768MB
20,6
  
Radeon HD5870
18,6
  
Radeon HD6850
18,2
  
 
011223344556
6
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, No Tesselation (FPS)
Radeon HD6950
55,1
  
GeForce GTX570
51,2
  
Radeon HD5870
38,1
  
GeForce GTX470
37,6
  
Radeon HD6870
37,6
  
GeForce GTX460 1GB
34,5
  
Radeon HD6850
32,3
  
GeForce GTX460 768MB
31,4
  
 
011223344556
6
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Normal Tesselation (FPS)
GeForce GTX570
40,3
  
Radeon HD6950
39,1
  
GeForce GTX470
30
  
Radeon HD6870
27,8
  
Radeon HD5870
26,3
  
GeForce GTX460 1GB
25,8
  
GeForce GTX460 768MB
23,8
  
Radeon HD6850
23,7
  
 
011223344556
6
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Extreme Tesselation (FPS)
GeForce GTX570
31,6
  
Radeon HD6950
25,3
  
GeForce GTX470
23,5
  
Radeon HD6870
19,4
  
GeForce GTX460 1GB
19,2
  
GeForce GTX460 768MB
17,9
  
Radeon HD5870
16,9
  
Radeon HD6850
16,5
  
 
011223344556
6
 

Napokon HD6950 pokazuje zube. Došli smo na njen teren. Sa isključenom teselacijom pobjeđuje čak i GTX570, no čim ju uključimo ipak pada iza nje. Na normalnoj razini testelacije u stopu prati GTX570, a kada prijeđemo u ekstremnije vode tada zaostaje malo više. Ipak, razlika u odnosu na HD5870 je velika, i iznosi čak 50%. Teselator osme generacije ipak donosi znatno bolje performanse, a i 2GB frame buffer čini svoje.

Lost Planet 2

1920x1200 @ 4xAA
GeForce GTX570
49,1
  
GeForce GTX470
36
  
Radeon HD6950
34,2
  
Radeon HD6870
30,4
  
GeForce GTX460 1GB
28,4
  
Radeon HD5870
28,3
  
GeForce GTX460 768MB
26,45
  
Radeon HD6850
25,95
  
 
0102030405
0
 
 

Još jedan naslov bogat teselacijom i ovdje vidimo kako 6950 za 20% pobjeđuje 5870. Još uvijek je to nedovoljno za poraziti Nvidijine pulene, no na pravom je putu. HD6970 i 6990 možda i uspiju.

Mafia II

1680x1050 (AA On, AF 16x, Phsyx off)
Radeon HD6950
65,6
  
Radeon HD5870
65,2
  
GeForce GTX570
60,3
  
Radeon HD6870
58,6
  
GeForce GTX470
56,8
  
Radeon HD6850
49,2
  
GeForce GTX460 1GB
46,5
  
GeForce GTX460 768MB
43,4
  
 
022446
6
 
1920x1200 (AA On, AF 16x, Phsyx off)
GeForce GTX570
56,7
  
Radeon HD6950
55,1
  
Radeon HD5870
54,7
  
Radeon HD6870
48,5
  
GeForce GTX470
45,5
  
Radeon HD6850
40,6
  
GeForce GTX460 1GB
35,8
  
GeForce GTX460 768MB
33,5
  
 
022446
6
 
 

Popularna i odlična Mafia II još jednom dokazuje kako bolje radi na AMD karticama (naravno s isključenom fizikom). Ipak, zbog nedostatka teselacije, HD6950 i nije toliko brža od HD5870.

Rezultati testova - 2.dio

Metro 2033

1680x1050 @ AAA, 16xAF
GeForce GTX570
30,867
  
Radeon HD6950
29,367
  
Radeon HD6870
25,583
  
Radeon HD5870
25,523
  
GeForce GTX470
25,183
  
Radeon HD6850
22,172
  
GeForce GTX460 1GB
19
  
GeForce GTX460 768MB
17,072
  
 
0 816243
2
 
1920x1200 @ AAA, 16xAF
GeForce GTX570
24,772
  
Radeon HD6950
23,894
  
Radeon HD6870
20,556
  
Gigabyte HD5870
20,225
  
GeForce GTX470
19,833
  
Radeon HD6850
18,4
  
GeForce GTX460 1GB
15,283
  
GeForce GTX460 768MB
13,367
  
 
0 816243
2
 

 

Metro 2033 je uvijek prava poslastica za testiranje. HD6950 ovdje blista i vidimo kako se drži vrlo blizu brze GTX570. Od HD5870 je u prosjeku za oko 17% brža.

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

1680x1050 @ 4xAA, 16xAF
GeForce GTX570
61,5
  
Radeon HD6950
59,75
  
Radeon HD5870
49,75
  
Radeon HD6870
44,5
  
GeForce GTX470
42
  
Radeon HD6850
37,25
  
GeForce GTX460 1GB
36,75
  
GeForce GTX460 768MB
34,75
  
 
01836546
2
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Radeon HD6950
50,25
  
GeForce GTX570
49,5
  
Radeon HD5870
39,75
  
Radeon HD6870
36,75
  
GeForce GTX470
36
  
Radeon HD6850
30,5
  
GeForce GTX460 1GB
29,5
  
GeForce GTX460 768MB
27
  
 
01836546
2
 
 

I zov napuštenog Černobilskog grada paše novoj AMD kartici. Diše za vrat GTX570 modelu, a HD5870 ostavlja daleko u prašini. Na nižoj je rezoluciji za 20% brža, a na višoj za 25%.

PowerTune

Battlefield Bad Company 2 (1920x1200)
Radeon HD6950 @ +20%
68,928
  
Radeon HD6950 @ 0%
68,839
  
Radeon HD6950 @ -20%
63,444
  
 
0357
0
 
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat (1920x1200)
Radeon HD6950 @ 0%
50,25
  
Radeon HD6950 @ +20%
49,75
  
Radeon HD6950 @ -20%
37
  
 
01326395
2
 
Heaven Benchmark (19x12@4xAA, 16xAF, Extr. Tess.)
Radeon HD6950 @ 0%
25,3
  
Radeon HD6950 @ +20%
25,2
  
Radeon HD6950 @ -20%
24,3
  
 
0132
6
 
3DMark11 Performance
Radeon HD6950 @ +20%
4771
  
Radeon HD6950 @ 0%
4759
  
Radeon HD6950 @ -20%
4557
  
 
0240048
00
 
Mafia II (1920x1200)
Radeon HD6950 @ +20%
55,2
  
Radeon HD6950 @ 0%
55,1
  
Radeon HD6950 @ -20%
44,6
  
 
01428425
6
 
Lost Planet II (1920x1200)
Radeon HD6950 @ 0%
34,2
  
Radeon HD6950 @ +20%
33,1
  
Radeon HD6950 @ -20%
33
  
 
0 510152025303
5
 
 

Kao što smo i obećali, PowerTune smo detaljnije proanalizirali kroz nekoliko naslova. Vidljivo je kako oduzimanje TDP-a donosi značajniji pad u performansama, no njegovo dodavanje s druge strane ne donosi previše. Pokazala su i naša mjerenja kako u velikoj većini naslova potrošnja nije jako blizu TDP granice pa niti nema potrebe za snižavanjem takta ukoliko je PowerTune podešen na 0%. +20% će se tako iznimno koristan pokazati tek pri overclockingu. Ukoliko pak želite smanjiti cjelokupnu potrošnju sistema, a opet u većini naslova zadržati solidan framerate, -20% opcija će se pokazati vrlo korisnom.

Overclocking

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat (1920x1200)
Radeon HD6950 @ OC
55,25
  
Radeon HD6950
50,25
  
 
020406
0
 
Battlefield Bad Company 2 (1920x1200)
Radeon HD6950 @ OC
74,867
  
Radeon HD6950
68,839
  
 
02040608
0
 
Mafia II (1920x1200)
Radeon HD6950 @ OC
60
  
Radeon HD6950
55,1
  
 
020406
0
 
Lost Planet 2 (1920x1200)
Radeon HD6950 @ OC
38,3
  
Radeon HD6950
34,2
  
 
0204
0
 
F1 2010 (1920x1200)
Radeon HD6950 @ OC
50,194
  
Radeon HD6950
47,617
  
 
01326395
2
 
Heaven Benchmark (19x12@4xAA, 16xAF, Extr. Tess.)
Radeon HD6950 @ OC
28,1
  
Radeon HD6950
25,3
  
 
010203
0
 
 

Za porast takta od oko 10% vidimo kako je i porast performansi u prosjeku solidnih 9.3%. Jedino što možemo utvrditi kako je AMD napravio dobar posao sa dozvoljavanjem podešavanja TDP-a. Nvidijine se kartice malo drugačije ponašaju i napredak u performansama je malo manji upravo zbog policajca koji nadzire potrošnju električne energije.

Potrošnja

Idle (W)
Radeon HD6950
120
  
Radeon HD6950 @ +20%
120
  
Radeon HD6950 @ -20%
120
  
Radeon HD6870
124
  
Radeon HD6850
126
  
GeForce GTX570
130
  
GeForce GTX470
135
  
 
010020030040
0
 
Load (W)
Radeon HD6850
236
  
Radeon HD6950 @ -20%
261
  
Radeon HD6950
283
  
Radeon HD6870
284
  
Radeon HD6950 @ +20%
297
  
GeForce GTX570*
369
  
Asus GTX470
383
  
 
010020030040
0
 
 

Prvo što smo primjetili prilikom mjerenja potrošnje je kako AMD nije lagao u iznošenju tvorničkih podataka. Niske su nas iskazane vrijednosti pomalo iznenadile, no ubrzo smo shvatili kako su točne. 260 do 300W potrošnje za ovako moćan sistem su vrlo dobre vrijednosti. Gornja granica od 297W je samo u jednom slučaju dosegnuta i to u posljednjem Feature testu 3DMark Vantagea. I u najzahtjevnijim igrama nije prelazila 291W. Kada to usporedimo sa GTX570 karticom, vidimo stvarnu snagu HD6900 serije. Performanse po utrošenom Wattu energije nikada nisu bile bolje.

Temperature

Idle (°C)
GeForce GTX570
31
  
Radeon HD6870
35
  
Radeon HD5870
41
  
Radeon HD6950
42
  
Radeon HD6850
44
  
GeForce GTX480
48
  
Asus GTX470
51
  
Radeon HD5970
58
  
 
02040608010
0
 
Load (°C)
Radeon HD6950 @ -20%
70
  
Radeon HD6950 @ 0%
76
  
Radeon HD6850
80
  
Radeon HD6870
81
  
Radeon HD6950 @ +20%
84
  
Radeon HD5870
85
  
GeForce GTX570
85
  
Radeon HD5970
89
  
Asus GTX470
91
  
GeForce GTX480
95
  
 
02040608010
0
 

Rashladni je sistem učinkovit, no ipak moramo priznati mrvicu bučniji nego kod GTX570 kartice. Ove su temperature dobivene opterećivanjem OCCT-om koji se pokazao i dalje najzahtjevnijim za ovu karticu. Igre nisu toliko podizale temperaturu. Vidimo kako je sa PowerTuneom podešenim na -20% maksimalna temperatura odličnih 70°C, dok na 0% poraste za 6°C. Na -20% je rashladni sistem još uvijek dovoljno tih, dok ga se već na 0% čuje. Nije napada ali je kao što smo rekli malo bučniji od onoga na GTX570 kartici. Na +20% je po očekivanju temperatura najviša ali i tada se zadržava u razumnim granicama. Ventilator je pri tome za nijansu bučniji, no i dalje u granicama normale. Sve je to ipak znatno tiše od AMD kartica prethodnih generacija.

Zaključak - Conclusion

Zaključak

AMD je sa HD6950 karticom uspio u onome najbitnijem - podigli su razinu teselacijskih performansi, snizili buku rashladnog sistema i ono možda najbitnije zadržali istu razinu potrošnje kao sa HD5870. Odnos dobivenih performansi u DX11 naslovima po utrošenom Wattu električne energije je odličan, tj. znatno je unaprijeđen u odnosu na HD5870 seriju. Nvidijina GTX570 se prema HD6950 čini kao rastrošan američki V8 big block automobil u odnosu na jednako ili malo manje snažan downsized turbo motor. Njenih 3 milijarde tranzistora, velika površina jezgre i nešto manje napredan sistem nadzora i upravljanja potrošnjom učinili su svoje. HD6900 serija donosi i novi nivo tweakanja grafičih kartica sa dvostrukim BIOS-om, što će entuzijasti znati cijeniti. Dobre teselacijske performanse su ulog u budućnost, u 2011. godinu koja će nadamo se donijeti mnoštvo novih, dobrih DX11 naslova. Poboljšanja u prikazu slike kao što su dodavanje EQAA filtera uz mali pad performansi te dodatna poboljšanja u Compute performasama su dobro došla, a uskoro stižu i novi Catalysti 10.12 koji donose novo poboljšano sučelje i podižu razinu performansi. Njih nažalost zbog kratkoće vremena nismo stigli isprobati sa starijim modelima, pa to očekujte uskoro u drugim testovima. PowerTune je dobrodošao dodatak koji uz mogućnost ručne kontrole ipak ne donosi ograničenja u overclockingu kao što smo to vidjeli kod GTX570 kartice.

Što reći na kraju? HD6950 je odlična kartica jer donosi daljnji napredak u DX11 performansama uz izvrsnu razinu potrošnje i smanjenu buku u odnosu na HD5870. Preporučena je cijena 299 USD za oko 50 USD niža ali i opet dosta bliska GTX570 modelu koji ima nešto više preformanse, ali vidjeli smo i dosta više troši. Uz to GTX570 ima i nešto tiši rashladni sistem. No, odnos performanse po Wattu definitivno odlazi u korist HD6950 kartice. Sve se dakle na kraju svodi na individualni izbor korisnika, ali nema sumnje da je AMD napravio odličan posao.

 

Conclusion

With HD6950 AMD succeeded in what is most important - raise the level of tessellation performance; reduce the noise of cooling system and what might be the most important keep the same level of consumption as the HD5870. The relationship between obtained performances in DX11 titles per Watt of electricity consumed is excellent, and it is much improved in comparison with the HD5870 series. Nvidia GTX570 looks like a wasteful American V8 big block engine in comparison to equal or slightly less powerful downsized turbo engine. Its 3 billion transistors, large die area and less advanced power monitoring and management system are to blame. HD6900 series delivers a new level of tweaking with dual BIOS, which will be greatly appreciated by enthusiasts. Good tessellation performance is a good stake for the future and 2011 will hopefully bring many good DX11 titles. Improvements in image display, such as adding EQAA filter with a small drop in performance and further improvements in Compute performance are most welcome. Soon new Catalyst 10.12 will bring a new and improved interface and raise the level of performance. Unfortunately, we didn`t have the necessary time to test them but expect to see it in reviews to come. PowerTune is a welcome addition in terms of power consumption, and the possibility of manual control does not limit overclocking as it was the case with GTX570 card.

What to say at the end? HD6850 is a great card because it brings further progress in the DX11 performance with an excellent level of consumption and reduced noise compared to the HD5870. Suggested price is around 299 USD which is around 50 USD lower but still quite close to the GTX570 model. GTX570 brings a little more performance, but also consumes a lot more power - although it does have a slightly quieter cooling system. However, the ratio of performance per watt definitely goes in favor of the HD6950 card. Everything then comes down to the individual's choice, but there is no doubt that AMD did a great job.