Dugo smo dakle čekali na novu dual GPU zvijer iz AMD-a i napokon ju dočekali. HD6990 smo također recenzirali na datum lansiranja, kada smo zaključili kako je riječ o iznimno brzoj kartici koja puno troši, dosta se zagrijava i dosta buči. Na to nas je uostalom AMD odavno naviknuo pa je bilo krajnje vrijeme za promjenu. Ova HD7990 kartica nije prva takva na tržištu jer su i PowerColor i ASUS izbacili svoje modele sa dva TahitiXT čipa. Powercolorov Devil13 model je predstavljen prošlo ljeto, a riječ je o triple slot zvijeri čiji čipovi rade na osnovnom taktu od 925MHz, a uz Boost i do okruglih 1000MHz. 6GB memorije je pak radilo na 5.5Gbps. I premda je AMD sudjelovao u stvaranju ove kartice bilo je određenih problema vezanih za hlađenje, potrošnja je bila visoka (tri dodatna PCIe Power konektora), bazirala se na CrossFireX tehnologiji, a i cijena je bila vrlo visoka (999 USD).

Asus je imao malo drugačiji pristup. na istom su PCB-u uparili dva TahitiXT čipa novije generacije poznatiji kao GHZ Edition. Uz to, koristili su hibridno hlađenje, tj. kombinaciju dual slot zračnog hladnjaka i vodenog hlađenja. Osnovni takt GPU-a je bio 1050MHz uz Boost od 1100MHz. 6GB grafičke memorije je radilo na 6.6Gbps. Ova je zvijer potukla GTX690 u gotovo svim testovima, no imala je i vrlo visoku cijenu nedostupnu većini smrtnika (cca. 1400 €) te je bila napravljena u ograničenoj seriji od 1000 komada. Sada konačno pred sobom imamo AMD-ovo rješenje koje donosi drugačiji dizajn hladnjaka od dosadašnjih dual GPU modela, tj. odbacuje bučne turbinske ventilatore u korist masivnog hladnjaka sa tri ventilatora. Ovakvo je rješenje već dugo poznato kao vrlo efikasno i ne prebučno (Arctic hladnjaci).

HD7990 ima PCB dužine 30.5 cm, što odgovara dužini HD6990 kartice. Na crnoj su se tiskanoj pločici našla dva TahitiXT čipa koji za ovu priliku rade na osnovnom taktu od 950MHz, te u Boostu na 1000MHz. 950MHz je kao što AMD kaže treće power management stanje, pri čemu su prva dva 300MHz i 501MHz. Ukupne brojke djeluju vrlo impresivno – na kartici je ukupno 4096 stream procesora u 8.6 milijardi tranzistora što rezultira računskom snagom od 8.2TFLOPS-a. Svakom je grafičkom procesoru dodijeljeno po 3GB GDDR5 memorije koja radi na brzini od 1500MHz, odnosno ima data rate od 6Gbps. Između dva čipa je smještena kompleksna napojna jedinica (14 faza), te PLX-ov PEX8747 PCIe 3.0 bridge čip koji osigurava međusobnu komunikaciju između procesora te sa sistemskom sabirnicom brzinom od 96GB/s. PEX8747 je napravljen u 40nm proizvodnom procesu, ima 5 portova i 48 PCIe stazica a potrošnja mu je 8W. Zahtjevi za strujom kod ove kartice su dosta visoki pa je uz 75W koje je u stanju isporučiti PCIe konektor, na karticu potrebno priključiti dva 8-pinska konektora čime dolazimo do ukupne snage od 375W koju ova kartica može povući ukoliko joj to zatreba. Kompleksnu napojnu jedinicu reguliraju dva programabilna Volterra regulatora (VT1556MF) koja su nam poznata sa HD6990 dizajna.

Dva 8-pinska konektora su smještena na vrhu kartice, tik iznad drugog GPU-a, a na vrhu ispred prvog GPU-a se nalazi i CrossFireX konektor te BIOS Switch. Kartica tako podržava Quad CrossFireX način rada u kojem na raspolaganju imate 12GB buffer, mogućnost spajanja 10 monitora (12 maksimalno) u Eyefinity polje i naravno četiri vrlo brza GPU-a. U tom slučaju morate računati sa barem 1 do 1.2kW napajanjem kako bi sistem stabilno radio. Kartica ima dva BIOS-a koji su u tvorničkom stanju identični, a kupac naknadno može flashati custom BIOS sa višim taktovima. Rashladni se sistem sastoji od masivnog aluminijskog heatsinka kroz kojeg prolaze bakrene toplovodne cijevi i tri 90 mm aksijalna ventilatora. AMD tvrdi kako je zvučni pritisak na 50 cm udaljenosti i pri korištenju Furmarka 37.8 dBA, a njihova interna mjerenja pokazuju kako konkurencija postiže brojke od 41.2 dBA za TITAN odnosno 47.5dBA za GTX690 kartice. Mi smo proveli svoja mjerenja pa će te imati prilike vidjeti do kakvih smo rezultata došli.

Kartica ima moderni konfiguraciju video izlaza sa četiri mini DisplayPorta i jednim DVI-D izlazom kao što je bilo i kod HD6990 modela. S obzirom da nam je na test stigla samo kartica, ne znamo kakav će bundle dolaziti uz nju tj. kakvih će biti adaptera. Mi smo za test koristili oba izlaza i kod DisplayPorta možemo govoriti o malo kvalitetnijem izlazu. Isprobali smo ga na Dellovom U2913WM monitoru rezolucije 2560×1080, pri čemu je slika bila izvrsna. Na HD7990 možete spojiti do pet monitora bez ikakvih dodatnih adaptera, dok će vam za šesti trebati adapter. Kartica podržava ZeroCore Power tehnologiju, a specifično za HD7990 je da je u stanju u potpunosti ugasiti jedan GPU kada za njim nema potrebe (rad na desktopu npr.) i na taj način uštedjeti na potrošnji električne energije. U najnižem Power stanju kartica troši samo 20W.

Ono što ipak znamo je da će AMD uz ovu karticu bundleati čak osam naslova iz svog Never Settle i Never Settle Reloaded programa što je za svaku pohvalu. Biti će tu starijih ali i potpuno novih igara. AMD se po riječima njihovih ljudi transformira u "Gaming" kompaniju a to je svakako vidljivo po ovome bogatom bundleu. Lista igara je impresivna – Bioshock Infinite, FarCry 3 Blood Dragon, Far Cry 3, Crysis 3, Tomb Raider, Hitman Absolution, Sleeping Dogs i Deus Ex Human Revolution. Novi se Bioshock u Never Settle Reloaded paketu može kao što znate dobiti i uz HD7790, HD7850, HD7870 i jače modele.

Jednom kada se ugodno smjesti na ploči postajemo svjesni njene veličine. 30.5 centimetara dužine znači kako viri točno tri centimetra preko velike Rampage IV Extreme EATX ploče. Uz Asusovu crno-crvenu kombinaciju, sa crvenim G.Skill modulima HD7990 se savršeno uklapa i za ovakav setup je apsolutno neophodno imati kućište sa prozorom. No, dosta maštanja, krenimo na testove.