AMD Radeon R7 SSD AMD Radeon R7 SSD

AMD je odlučio proširiti svoju ponudu i ponuditi tržištu širu paletu proizvoda, pa nakon modula radne memorije, na red sada dolazi i SSD. Logičan je to potez u kojem pokušavaju iskoristiti svoj jaki brand na najbolji mogući način, a za to su odabrali i odličnog partnera – OCZ Storage Solutions, koji na krilima Toshibe od početka ove godine grabi snažno naprijed. AMD-ov SSD nosi Radeon R7 što bi moglo zbuniti mnoge, ali ujedno i otvara mogućnost i za eventualnu pojavu jačeg R9 modela. Za sada, R7 SSD dolazi u 120, 240 i 480GB verzijama, a mi danas testiramo srednju.

AMD Radeon R7 SSD AMD Radeon R7 SSD

S obzirom da je riječ o OCZ-ovom proizvodu, u pakiranju uz disk dolazi i standardni bundle koji se sastoji od 3.5″ adaptera, vijaka, kratkih uputa za rad, te Acronis True Image HD korisni softver.

AMD Radeon R7 SSD AMD Radeon R7 SSD

Ukoliko ste čitali našu recenziju Vectora 150, onda bi odmah trebalo biti jasno o kakvom je disku ovdje riječ. Aluminijsko kućište, s AMD naljepnicom, odličan je vodič topline, a dimenzije su 99.7 x 69.75 x 7 mm, uz masu od 115 grama. Uređaj je kompatibilan sa Serial ATA Revision 3.0 standardom i Native Command Queuing-om (NCQ). Sa strane operativnih sistema podržava Windows, Mac i Linux. Sekvencijalne brzine čitanja i pisanja su 550MB/s, odnosno 500MB/s za 240GB verziju. Nasumične performanse čitanja su 80.000 IOPS-a za našu verziju (4K, QD32), dok je zapis na viših 85.000 IOPS-a (4K, QD32).

AMD Radeon R7 SSD AMD Radeon R7 SSD

Kao i u Vectoru 150 tu je Indilinx Barefoot 3 (M00) kontroler, koji integrira ARM Cortex jezgru, OCZ-ov Aragon koprocesor, SATA kontroler, DRAM kontroler i Flash kontroler koji sa NAND-om komunicira preko osam paralelnih kanala. Zbog prirode rada, kontroleru treba dosta priručne memorije a sa svake strane PCB-a je po jedan čip od 256MB Micronove DDR3L memorije koja se koristi i kao priručna memorija ali i za garbage collection. NAND je naravno Toshibin – 19nm Multi-Level Cell (MLC). Razlike u odnosu na Vector 150 postoje i one se osim u nekim performansama, očituju i po pitanju izdržljivosti. Vector 150 ima mogućnost zapisa do 50GB podataka na dan u trajanju od 5 godina, dok Radeon R7 SSD ima nižih 30GB/dan u trajanju od 4 godine, koliko je naravno trajanje jamstva. Ipak, ove su brojke poprilično uvjerljive i korisnik ih teško može  nadmašiti. Ono bitno je i podrška za 256-bitnu AES enkripciju, a uređaj standardno podržava i SMART, ima zaštitu protoka podataka (BCH ECC ispravlja do 44 nasumična bita/1KB), a MTBF je 2 milijuna sati. Krenimo na testove!