amd_rx6000_1

Sada kad smo riješili arhitekturu idemo na konkretne proizvode koji su sazdani na njoj. AMD je najavio tri kartice za početak – RX 6900 XT, RX 6800 XT i RX 6800. Ovaj mjesec lansiraju dvije “slabije”, a sljedeći mjesec na tržište dolazi i najjača RX 6900 XT – taman za božićnu sezonu igranja. Preporučena cijena za najjaču karticu je 999 USD, za srednju 649 i za najslabiju 579 USD, a uskoro ćemo saznati i kakve je količine AMD pripremio za tržište i jesu li spremni potući konkurenciju po pitanju dobavljivosti.

Danas, mjesec i kusur prije Božića na tržište dolaze RX 6800 XT i RX 6800 koje su izravne konkurentice RTX 3070 i RXT 3080 karticama iz zelenog tabora. AMD je u izradu uključio sve svoje znanje kako bi omogućili visoke performanse, nisku radnu buku, a ovaj put su povezali čitavu platformu – X570, nove Ryzene 5000 serije i nove Radeone u ekosustav koji izvlači više performansi.

amd_rx6000_2

Nove kartice dolaze u potpuno metalnom kućištu, a dizajnirane su tako da stanu u sva postojeća kućišta i time omoguće jednostavnu ugradnju. Dužina i visina su standardne – 267 i 120 milimetara, a jedina je razlika u debljini. RX 6800 zauzima točno dva, a RX 6800 XT (kao i RX 6900 XT) dva i pol slota. To ih čini kompaktnijima i kompatibilnijima od konkurentnih kartica – barem kada su u pitanju ovi referentni modeli. A po prvi put su referentni modeli upravo ti koje bi i sami poželjeli imati. Dizajn je odličan, kartice lijepo izgledaju u sivo – crnoj kombinaciji, materijali su vrhunski, a i u radu su vrlo tihe zahvaljujući primjeni tri aksijalna ventilatora.

amd_rx6000_3 amd_rx6000_4

Na vrhu kartica se nalaze crveni akcenti s različito pobojanim Radeon svjetlećim znakovima, a cijela je gornja površina zapravo ispušni dio za topli zrak, pri čemu se hladni uvlači kroz ventilatore ali i donji dio kartica – sa svih ostalih strana su kartice zatvorene. AMD je na umu imao klasičan raspored ventilatora u kućištu i da će onaj ispušni preuzimati svu toplinu te ju izbacivati van. Nekako smo skloniji situaciji u kojoj vrući zrak iz grafičke kartice odmah napusti kućište (ili jedan njegov dio), pa ostaje za vidjeti kako će se snaći u kućištu.

amd_rx6000_5

AMD se hvali i odličnim power dizajnom s 15 napojnih faza, te 14-slojnim PCB-om s četiri sloja 2oz bakra. Uz već visoke radne taktove, obećavaju i solidne overclock dobitke, pa će biti zanimljivo vidjeti što su pripremili. Ono što je zapravo najveća zanimljivost je Smart Access Memory tehnologija koja povezuje Ryzene 5000, X570/B550 ploče i Radeone 6000 serije. Ona uklanja sve memorijske limite (256 MB) i omogućava pristup procesora kompletnoj memoriji na grafičkoj kartici. To prema AMD-u u prosjeku podiže performanse za oko 6%, a sve što trebate je omogućiti dvije opcije u BIOS-u – Above 4G Decoding i Re-size BAR Support u PCIe postavkama. Nove kartice podržavaju i DirectStorage, a ta će tehnologija biti omogućena nešto kasnije.

RX 6800 XT 16 GB

amd_rx6800xt_1

amd_rx6800xt_2 amd_rx6800xt_3

AMD je za nove kartice osmislio i novo pakiranje pa jača kartica dolazi u malo većoj kutiji od tvrdog kartona s otklopivom stranicom koju drži magnet. Prezentacija je sve, pa će vas po otvaranju dočekati crvena unutrašnjost poklopca s natpisom Welcome to the red team, a grafička je kartica pokrivena kartonom s grafikom i jasnom porukom kako je RX 6800 XT namijenjena 4K igranju. Tome ide u prilog i 16 GB video memorije koja je i više no adekvatna za takvu rezoluciju. Sama kartica je lijepo prezentirana u ležištu od pjene, a odmah na prvi pogled je vidljivo da je riječ o najljepšem referentnom dizajnu koji je AMD imao.

amd_rx6800xt_4

I stvarno, primanjem i vađenjem iz kutije vidimo da su se lijepo potrudili oko prezentacije i dizajna proizvoda, a i materijali su vrhunski. AMD je koristio lijevani aluminij za kompletan oklop kartice. S prednje je strane on tamno i svijetlo siv, dok je stražnja ploča svijetlo siva, s dvije tamno sive trake na vrhu i dnu. Ventilatora su tri, aksijalni su, a i zanimljivo je kako su im vrhovi svijetlo sivi i daju efekt dijamantnog reza s velikim R na svakom od njih. Na dnu i na vrhu je rešetka usisa i ispuha, tj. dio velikog aluminijskog hladnjaka. Osim toga, na vrhu je osvijetljeni Radeon logo, te crveni akcent koji kruži oko ispušnog otvora – jednostavno, elegantno i lijepo.

amd_rx6800xt_5

Sa stražnje strane je aluminijski poklopac kojeg drži osam vijaka za, a način montaže unutarnjeg hladnjaka je sličan kao i do sada – donja pločica s četiri kraka ga drži s donje strane pričvršćenog za PCB. Na poklopcu su samo vizualno simulirana dva poklopca, a na većem je i utisnuto slovo R. Dimenzije kartice su 267 milimetara u dužinu, 120 milimetara u visinu i 2,5 slota, tj. 50 milimetara u debljinu. Debljinom tako za oko 10 milimetara izlazi izvan lima na kojem su video izlazi. Kartica je vrlo masivna i teži čak 1,512 grama. Najveći doprinos težini donosi masivni aluminijski hladnjak koji se nalazi ispod oklopa.

amd_rx6800xt_5a

Na tzv. blow-up grafici vidimo sastavne djelove kartice i sve ono što ju čini masivnom i teškom. Najzanimljiviji je svakako veliki crni aluminijski hladnjak koji pokriva cijeli PCB, a sastavljen je od tankih aluminijskih limova koji povećavaju površinu disipacije. U njemu se nalazi i povećana “vapour” komora koja čini dodirnu površinu s GPU-om. Između grafičkog procesora i hladnjaka se nalazi grafitni termalni materijal koji odlično provodi toplinu, a osigurava duži životni vijek od klasične paste. Na PCB-u se nalazi okvir od lijevanog aluminija koji povećava strukturalnu čvrstoću. Na GDDR6 čipovima i MOSFET-ima se nalaze mekane termalne podloške za efikasan prijenos topline. Aksijalni ventilatori su posebno napravljeni za nove kartice, imaju spojene lopatice, a podržavaju Zero RPM mod, tj. ne vrte se pri nižim opterećenjima. Sve zajedno je s prednje i stražnje strane zatvoreno u već spomenuti oklop od lijevanog aluminija i stražnju aluminijsku ploču. Pravo malo remek djelo i po pitanju izgleda i kvalitete, AMD tu nije štedio.

amd_rx6800xt_5b

Nisu štedjeli ni kada su PCB i komponente na njemu u pitanju. PCB je napravljen od IT-170 materijala visoke temperaturne gradacije (175°C), napravljen od halogen free epoxy-a i udovoljava “zelenim” standardima. PCB je 14-slojni s četiri sloja 2oz. “debljinom” bakrenih vodova. Na njemu se nalazi 15-fazna napojna jedinica koja je raspoređena s lijeve i desne strane grafičkog procesora, oko kojeg je pak raspoređeno osam GDDR6 memorijskih čipova ukupnog kapaciteta 16 GB. Dvije od 15 faza su namijenjene memoriji. Desno gore su smještena dva 8-pinska PCIe Power konektora pa je ukupna snaga koju kartica može “povući” 375 W, premda je deklarirani TBP (total board power) 300W. Moderni GPU-i u sebi imaju mnoštvo temperaturnih senzora i u stanju su bolje i brže reagirati na promjene na tzv. “hotspotovima” na različitim mjestima na procesoru. Ovo omogućava agresivnije podizanje taktova sve dok jedan od senzora ne dostigne tzv. “junction” temperaturu od 110°C. Rad na toj temperaturi je normalan i zapravo očekivan prilikom opterećenja (igranja igara).

amd_rx6800xt_6

Tehničke specifikacije:

 • Arhitektura GPU-a: RDNA 2
 • Proizvodni proces: 7 nm TSMC
 • Broj tranzistora u GPU-u: 26,8 milijardi
 • Površina jezgre: 519 kvadratnih milimetara
 • Broj računskih jedinica: 72
 • Broj Ray akceleratora: 72
 • Broj stream procesora: 4.608
 • Game GPU takt: do 2.015 MHz
 • Boost GPU takt: do 2.250 MHz
 • Vršne performanse: do 20,74 TFLOPS-a single precision; do 41,47 TFLOPS-a double precision
 • Vršni fill-rate tekstura: do 648 GT/s
 • Broj ROP-ova (render back-end jednice): 64
 • Broj teksturnih jedinica: 288
 • Vršni fill-rate piksela: do 288 GP/s
 • AMD Infinity Cache: 128 MB
 • Video memorija: 16 GB GDDR6; 16 Gbps, 256-bitno sučelje (512 GB/s propusnost)
 • TBP (total board power): 300W

amd_rx6800xt_7 amd_rx6800xt_8

Ispod haube se dakle nalazi grafički procesor baziran na Radeon DNA arhitekturi druge generacije. Masivan je to čip koji ima duplo veću površinu od onoga na RX 5700 XT kartici, te 2,6 puta više tranzistora. AMD-u je trebalo više od godine dana da ga razvije i izradi u partnerstvu s TSMC-om. Vidjeli smo koje sve novotarije donosi, a ona najbitnija je da su uhvatili korak s konkurencijom i ubacili Ray ubrzivače u arhitekturu, tj. hardversku podršku za RayTracing tehnologiju koja koegzistira u modernim igrama s klasičnom rasterizacijom. RayTracing se u igrama sve više pojavljuje, a najčešće se koristi za prikazivanje refleksija, difuziranje globalnog osvjetljenja scene, sjene, i ambijentalnu okluziju (izloženost svake točke na sceni ambijentalnom osvjetljenju).

amd_rx6800xt_9 amd_rx6800xt_10

Kartice imaju četiri izlaza – dva DisplayPorta 1.4b, jedan HDMI 2.1 VRR (FRL, 8K50, 4K144) i USB Type-C (s podrškom za napajanje head mounted ekrana (HMD)). Postojeće tehnologije kao što su Radeon Anti-Lag i Boost su standardno podržane, baš kao i FreeSync.

Radeon Media i Display mehanizmi su poboljšani da ubrzaju transkodiranje videa za streaming ili gledanje bez ikakvog utjecaja na performanse. Podržani su popularni CODEC-i (coder – decoder), kao što su VP9 (decode only, 4K90 i 8K24), H.264 (1080p600, 4K150 decode i 1080p360, 4K90 encode), H.265 (1080p360, 4K90, 8K24 decode i 1080p360, 4K60 encode), te AV1 8K30 decode only).

amd_rx6800xt_11

Nove kartice donose i veći set AMD FidelityFX tehnologija. Postojećim Contrast Adaptive Sharpening, Ambient Occlusion, Screen Space Reflections, HDR Mappper i Downsampler tehnikama dodane su dvije nove – Variable Shading i Denoiser. Variable Shading ili VSR analizira osvijetljenost i pokrete na sceni te prema tome optimizira renderiranje scene, a Denoiser poboljšava vizualnu kvalitetu real-time raytracinga. Neke od ovih tehnologija primijenjene su u novim naslovima poput DIRT 5 (Ambient Occlusion – CACAO, VSR, Downsampler – SPD, Denoiser), Godfall (Contrast adaptive sharpening – CAS, HDR Mapper (LPM) i Denoiser), WoW Shadowlands (CACAO), The Riftbreaker (CAS, VSR, Denoiser) i Far Cry 6 (CAS).