amd_ryzen_7_1800x_1 amd_ryzen_7_1800x_3

AMD danas u prodaju pušta prva tri procesora nove Ryzen obitelji. Kao što otprije znamo, Ryzen procesori su bazirani na potpuno novoj Zen x86 arhitekturi, na kojoj je AMD radio posljednje četiri godine. Danas u prodaju kreću najjači Ryzen 7 1800X kojeg mi i testiramo, te slabija dva – 1700X i 1700. AMD se potrudio i svim je redakcijama poslao zanimljivo pakirane kitove koji se sastoje od ploče, procesora i memorije. Sve je to smješteno unutar elegantne drvene kutije.

amd_ryzen_7_1800x_4 amd_ryzen_7_1800x_2

Nama su uz kutiju došla i dva hladnjaka – Noctuin NH-U12S SE-AM4 i EKWB-ov Predator specijalno brendiran za Ryzen procesore. S obzirom na to da nam je sve ovo došlo jučer sredinom dana, nije bilo vremena za analizu svih komponenata nego smo se za sada koncentrirali samo na procesor. Neizbježno smo se jasno upoznali sa svim komponentama no opširnije dojmove o njima ćemo donijeti nekom drugom prilikom.

amd_ryzen_7_1800x_5 amd_ryzen_7_1800x_6

Ryzen je iznimno bitan proizvod za AMD jer konačno nakon puno vremena zaostajanja, moraju uloviti korak s Intelom i kupcima pružiti i performanse i dobru cijenu. Koncentrirali su se kako sami kažu na četiri bitne stvari – rastuće tržište PC Gaminga, Multi-Core postaje i je mainstream, Streaming je u ogromnom  porastu i porast Prosumer korisnika koji zahtijevaju dobre IPC performanse i skalabilnost višestrukih jezgri.

Zen je arhitektura dizajnirana tako da pruži visoke performanse, veliku propusnost, efikasnost te skalabilnost. O Zan x86 arhitekturi smo pisali još prošloga ljeta pa sada nećemo ulaziti u dubioze, nego ćemo se osvrnuti na informacije koje nam tada nisu bile dostupne.

Po AMD-u, Zen u odnosu na staru arhitekturu donosi 75% veći instrukcijski scheduler i 50% veću “issue” širinu, što omogućuje slanje više posla izvršnim jedinicama, a novi micro-op cache dozvoljava zaobilaženje L2 i L3 priručne memorije kod korištenja često upotrebljavanih operacija. Uz to, predviđanje grananja bazirano na neuronskim mrežama omogućuje veću inteligenciju kod pripremanja optimalnih instrukcija i puteva podataka za posao koji tek treba biti odrađen. Povrh toga tu je i SMT tehnologija (simultaneous multi threading), koja povećava iskoristivost cjevovoda.

amd_ryzen_7_1800x_7 amd_ryzen_7_1800x_8

Veća je propusnost osigurana novom arhitekturom priručne memorije s dediciranom 64KB L1 instrukcijskom i podatkovnom memorijom, dediciranih 512 KB L2 memorije po jezgri i 8 MB L3 memorije koju dijele sve jezgre s jednakom učinkovitošću. Memorija je proširena “prefetcherom” koji je sposoban učiti i spremati podatke aplikacija za njihovo neposredno izvršavanje.

Efikasnost arhitekture je osigurana korištenjem 14 nm FInFET procesa ali i niza low-power metoda, kao što su agresivniji clock gating, write back L1 memorija, velika memorija za mikro operacije, stack engine i Move eliminiacija.

Skalabilnost Zen arhitekture kreće s jednom CPU Complexom (CCX), koji se sastoji od četiri jezgre (4C8T). Osim četiri x86 jezgre sa SMT funkcijom, ima spomenutih 64K L1 instrukcijske i još toliko podatkovne memorije, ima 512 KB L2 memorije po jezgri te zajedničkih 8MB L3 memorije. Ryzen 7 se procesori sastoje od dva CCX-a povezana s tzv. Infinity Fabric sabirnicom visoke brzine. Sabirnica radi na brzini sistemskog RAM-a pa će performanse procesora dosta ovisiti i o brzini sistemske memorije. Infinity Fabric služi i za komunikaciju prema ostalim kontrolerima (PCIe, I/O), a donosi i “command and control” funkcionalnost za real-time procjenu i promjenu napona jezgre, temperature, potrošnje, takta itd. Sve je ovo iskorišteno za AMD SenseMI tehnologiju.

amd_ryzen_7_1800x_9

SenseMI tehnologija uključuje pametnu mrežu od dvadeset senzora smještenih na CPU koji su preciznosti do 1 mA, 1mV, 1mW i 1°C s brzinom reakcije od jedne tisućinke sekunde. Senzori kreiraju telemetrijske podatke koji se šalju u Infinity Fabric kontrolnu petlju i iskorištavaju za prilagodbu rada potrebama softvera. Tehnologije koje povezuju svu telemetriju su Pure Power, Precision Boost, Extended Frequency Range (XFR), Neural Net Prediction i Smart Prefetch.

Na bazi te Zen arhitekture, AMD danas lansira Ryzen 7 procesore (Summit Ridge), koji imaju 8 fizičkih jezgri (2x CCX) i sposobni su paralelno odraditi 16 dretvi uz pomoć SMT tehnologije. Nama je na test stigao najjači Ryzen 7 1800X koji radi na osnovnoj frekvenciji od 3.6 GHz, te Turbo boost frekvenciji od okruglih 4.0 GHz. Ranije spomenuta XFR tehnologija mu omogućuje boostanje do 4.1 GHz kada za to ima prostora, odnosno ako imamo dovoljno jak rashladni sistem. U praksi to funkcionira tako da istovremeno dvije jezgre rade do 4.1 GHz, a kada je zaposleno svih osam frekvencija ne prelazi 3.7 GHz.

amd_ryzen_7_1800x_10

Procesor ima TDP od 95 W, no u praksi može “potegnuti” i preko toga, a ograničenje socketa je 125 W. Osim 1800X, AMD danas u prodaju pušta i Ryzen 7 1700X i 1700 procesore. 1700X ima osnovnu frekvenciju od 3.4 GHz te Turbo od 3.8 GHz uz TDP od 95 W. 1700 je procesor nižeg TDP-a od 65 W, s osnovnom frekvencijom od 3.0 GHz i Turbo od 3.7 GHz. Preporučene cijene od strane AMD-a su 499 USD za 1800X, 399 USD za 1700X i 329 USD za 1700.