X399 platforma

amd_threadripper_5b

AMD je za ovu seriju procesora napravio i novi čipset, tj. novi platform control hub naziva X399. Čipset nudi dva USB 3.1 Gen 2 porta, šest USB 3.1 Gen 1 portova te šest USB 2.0 portova. Tu su i dvije PCIe Gen 3 stazice, osam GPP (general purpose) PCIe Gen 2 stazica, osam SATA portova s podrškom za RAID polja (0,1,10). Sam Threadripper procesor donosi još 64 PCIe stazice (četiri su rezervirane za komunikaciju s čipsetom) te četiri SATA porta s RAID podrškom.

Na procesor istovremeno može biti spojeno do 7 PCIe uređaja ako propusnost ne prolazi 60 PCIe stazica. To znači kako je moguće kombinirati sljedeće scenarije – 2×16 GPU, 2×8 GPU i 3×4 NVMe ili 3×16 GPU i 4×4 NVMe ili 6×8 GPU i 1×4 NVMe ili 1×16 GPU, 4×8 GPU i 2×4 NVME.

Zenith Extreme

amd_threadripper_13 amd_threadripper_14

Asus je za lansiranje Threadrippera pripremio dvije ploče a AMD nam je poslao najjači Republic of Gamers model. Zenith Extreme donosi novo imenovanje zbog nove platforme, a Asus se potrudio i odmah ubacio najbolje tehnologije s kojima raspolažu. Ova ROG ploča dolazi u pakiranju s otklopnom gornjom stranicom koja nam odmah daje uvid u proizvod, a na stražnjoj se strani nalaze sve bitne informacije o ploči.

amd_threadripper_16 amd_threadripper_17

Po očekivanju od top modela, bundle je vrlo bogat. Osim ROG naljepnica, tu nalazimo upute za korisnike, tri SATA III kabela, jednu ASUS WiGig 802.11ad okretnu antenu, jednu 2TR2 dual-band WiFi okretnu antenu (ac), jedan VGA držač, zatim DIMM.2 Fan stand Pack, jednu ROG ARIEON 10G karticu (mrežna kartica s 10-gigabitnim portom), Fan Extension karticu, kabel i vijke za nju, SLI HB mostić (2-way), Q-konektor, ROG naljepnice za obilježavanje kabela, dva M.2 kita vijaka (dugi i kratki), DIMM.2 karticu za proširenje s dva M keya dužine do 110 milimetara (SATA & PCIE 3.0 x4), produžni kabel za RGB trake, produžni kabel za Addressable LED, tri termistorska kabela (senzori temperature), USB stick s upravljačkim programima i aplikacijama te jedan ROG podmetač za čaše.

amd_threadripper_18

Očito je kako je Asus upregnuo svoje najbolje inženjere i svoje najbolje tehnologije u kreiranju ove ploče. Vidljivo je to već po stvarima u bundleu kao što je dodatna DIMM.2 kartica za M.2 SSD-e, pa WiGig antena, klasične WiFi antene, 10-gigabitna LAN kartica itd. EATX PCB je jednostavno krcat s tehnologijama, a topologija ploče je vrlo slična Intelovim HEDT pločama (X48, X58, X79, X99, X299). Oko velikog socketa imamo osam DIMM utora i regulaciju napona s gornje strane. Desno od DIMM utora je DIMM.2 za dodatnu karticu, i onda slijedi malo veća gužva konektora. no, sve je manje više logično raspoređeno pa je layout vrlo dobar. Jedino što izlazi izvan standardnih parametara su dva 12 V utora za napajanje procesora koji su postavljeni skroz desno.

amd_threadripper_19 amd_threadripper_19a

VRM se već kod X370 ploča dosta zagrijavao, a kod Threadrippera je to još izraženije. Stoga je Asus napravio i kapacitetnije hladnjake povezane s toplovodnom cijevi, a u pokrovu stražnjeg I/O-a je smješten i maleni 40-milimetarski ventilator koji sjedi na povećem hladnjaku. Ventilator je poprilično bučan, no drži MOSFET-e pod kontrolom što će se pokazati ključno za overclocking. Ventilator se nalazi tik ispod proreza i iznad malenog displaya, a broj okretaja mu je promjenjiv (PWM). U izradi sklopa napajanja procesora su korišteni NexFET POwer Block MOSFET-i, MicroFine Alloy prigušnice i 10K Black Metallic kondenzatori a sve kontrolira IR3555 PowerIRstage digitalni VRM. MOSFET-i i prigušnice su s gornje strane, a na suprotnoj strani PCB-a se nalazi aluminijska pločica sa termovodljivom trakom koja poboljšava provođenje topline.

amd_threadripper_20

Memorijski utori primaju maksimalno 128 GB memorije u četverokanalnom načinu rada u osam DIMM utora. Pri popunjavanju najprije koristimo vanjske, u ovom slučaju sive utore, a DDR4 memorija može biti maksimalne brzine 3.600 MHz. Desno od utora se nalazi spomenuti DIMM.2 utor u koji umećemo karticu koja dolazi s pločom a na nju je moguće ugraditi dva M.2 SSD-a. Na samom rubu se nalazi 24-pinski ATX konektor, Reset i Power tipke, dva 12V EPS konektora, DIP prekidači za konfiguraciju brzine x16 slotova, te interni USB 3.1 utor. Na ovom dijelu se ploče nalaze i tri 4-pinska konektora za ventilatore. Tik uz ATX konektor na samom rubu su smještene i mjerne točke napona.

amd_threadripper_21

Na lijevoj se strani nalazi pokrivena SupremeFX audio jedinica koja se kao i uvijek nalazi na odvojenom dijelu PCB-a. CODEC je S1220, sa 120 dB SNR reprodukcijom i 113 dB SNR snimanjem zvuka. Tu je i ESS9018Q2C DAC, a sa softverske strane imamo Sonic Studio III i Sonic Radar III. Za mrežu je zadužen Intelov I211-AT gigabit LAN kontroler, te već spomenuta 10-gigabitna add-in kartica. Za WiFi se brine Wi-Fi GO! kartica na stražnjem I/O panelu a podržava WiFi 802.11ac, WiGig 802.11ad (radi samo u određenim zemljama) i Bluetooth v4.1 s MU-MIMO konfiguracijom antena. Kartica podržava dual-band i kombinirane je maksimalne brtine do 4.6Gbps. Bazirana je na Qualcommovom Atheros CA9008-TBD1 čipsetu. Tu su naravno i PCIe utori – četiri su PCIe 3.0 x16, a mogu raditi u maksimalno x16/x8/x16/x8 brzinama što će cijeniti svi ekstremni gameri. Na čipset su spojeni po jedan PCIe 2.0 x4 i PCIe 2.0 x1. Na dnu ploče se nalazi i jedan Molex konektor za dodatno napajanje kada se koristi više grafičkih kartica.

amd_threadripper_22 amd_threadripper_23

Na donjem se dijelu ploče nalazi PCH do kojega je jedan od tri M.2 socketa (druga dva su na dodatnoj kartici za DIMM.2). AMD nam je uz ploču isporučio i Samsungov 960 Pro NVMe SSD kapaciteta 512 GB. Sva sreća pa je pasivno hlađen jer se jako zagrijava, pa cijela pločica nakon nekog vremena bude i vrlo vruća, za što je zaslužan djelomično i čipset. Ovdje nalazimo i horizontalno postavljen USB 3.0 interni konektor, zatim šest SATA 6Gbps portova te jedan U.2 port. Ploča podržava i ekstremni overclocking a za to su tu značajke poput Slow Moda, Safe Boota, Retry Buttona, LN2 moda, ranije spomenutih mjernih točaka napona itd.

amd_threadripper_24 amd_threadripper_25

amd_threadripper_26 amd_threadripper_27

Ploča ima i Aura RGB LED osvjetljenje koje obuhvaća dugačku traku s donje strane PCB-a uz desni rub, zatim element na pokrovu stražnjeg I/O-a, te hladnjak na PCH/M.2 utorima. U sve su se odlično uklopili G.Skillovi Trident Z RGB moduli i naravno Thermaltakeov Flo Riing hladnjak. Stražnji je I/O panel tvornički zatvoren, a od zanimljivosti nalazimo Clr Cmos i BIOS tipke, USB 3.1 Type C port i osvijetljene jackove audio panela. USB portova je čak osam USB 3.1 Gen 1 (plavi) i zatim jedan crveni USB 3.1 Gen 2 Type-A. Poseban dio priče je i maleni OLED ekran na pokrovu stražnjeg I/O-a koji pokazuje servisne informacije kao što su temperature pojedinih elemenata.

amd_threadripper_27a amd_threadripper_27b

amd_threadripper_27c amd_threadripper_27d

UEFI sučelje je tipično za ROG ploče, vrlo je bogato opcijama za tweakanje i dosta je izdašno s naponima – što i mora biti zbog LN2 podrške. U sučelju se lako snaći a nudi standardne opcije poput Extreme Tweakera, Tweakers Paradisea, EZ Flasha 3, a podržava i USB BIOS Flashback funkciju. Softverska strana priče uključuje standardni AiSuite3, RAMDisk, KeyBot II itd.