Thermaltake Floe Riing 360

amd_threadripper_28 amd_threadripper_29

amd_threadripper_30

Floe Riing 360 je kao što mu i ime govori vodeni hladnjak za procesor s radijatorom dužine 360 milimetara. To znači kako prima do šest 120-milimetarskih ventilatora i kako je spremno za najteže zadaće poput hlađenja Threadripper procesora. Hladnjak dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji, na kojoj se nalaze svi detalji o proizvodu. Unutar kutije je smješten u kutiju od recikliranog kartona, a uz njega su sve upute, tri RGB ventilatora i sve ostalo što je potrebno za instalaciju.

amd_threadripper_31

Out-of-the-box ovaj hladnjak ne podržava TR4 socket, no s obzirom na to da je riječ o Asetekovom proizvodu na njega se može montirati nosač kojeg AMD daje uz sva retail pakiranja Threadrippera. Instalacija je vrlo jednostavna i ne zahtijeva nikakve posebne vještine. Ventilatori dolaze s dugačkim sleevanim kabelima koje spajamo na kontroler ventilatora, a koji onda putem internog USB 2.0 konektora spajamo na matičnu ploču. Gumene cijevi koje spajaju radijator i pumpu su dužine 326 milimetara i opletene su.

amd_threadripper_32

Pumpa je visoko kapacitetna sa brzinom od 3.600 okretaja u minuti, no u radu ipak nije bučna. Malo se čuje prilikom starta kada potjera rashladnu tekućiinu no u radu je vrlo tiha. Isto se može reći i za 120 milimetarske ventilatore koji se po tvorničkim podacima vrte do maksimalnih 1.400 okretaja. Baza, tj. dodirna površina s IHS-om procesora je bakrena. S obzirom da je IHS poveći potrebno je skinuti tvorničku pastu i nanijeti novi sloj kako bi pokrio što veću površinu i bolje hladio procesor. Ovom problemu će doskočiti primjerice Noctua koja je već ponudila hladnjake s većom kontaktnom površinom.

amd_threadripper_33

Thermaltakeov softver je vrlo šaren, a nudi kontrolu nad brzinom okretaja ventilatora (mjeri kako se vrte do viših 1.600 okretaja (buka oko 48 dB ipak ne nadglasava bučni 40-milimetarski ventilator na Asusovoj ploči), a nudi i kontrolu RGB LED osvjetljenja.

amd_threadripper_34 amd_threadripper_35

Sve skupa u duginim bojama izgleda jako efektno, a Floe Riing se pokazao i kao vrlo solidan kada je u pitanju hlađenje oba testirana Threadrippera, čak i pri overclockingu.

G.Skill Trident Z RGB 3200MHz

amd_threadripper_36 amd_threadripper_37

Za kraj opisa hardvera dolazimo i do G.Skillove memorije koja je došla kao dva dvokanalna kita oznake F4-3200C14D-16GTZR. G.Skillovo je pakiranje memorije standardno, s malenim prozorčićem koji djelomično otkriva sadržaj kutije. Unutar kartonske je kutije memorija dobro zaštićena u blister pakiranju.

amd_threadripper_38

Kit dolazi s kombinacijom svijetlo i tamno sivih hladnjaka u koje su na vrhu ugrađene sada već sveprisutne RGB LED-ice. U ovom se slučaju to odlično uklopilo s ostatkom rasvjete na ploči i s Thermaltakeovim hladnjakom, no naravno ne mora se svima svidjeti. Kitovi su brzine 3.200 MHz s latencijama CL-14-14-14-34 i naponom od 1.35 V. Svaki modul ima po 8 GB, pa je ukupan kapacitet 32 GB.

amd_threadripper_39

Kao što smo već ranije napomenuli prvi se popunjavaju vanjski, u ovom slučaju sivi utori. Ulaskom u BIOS dovoljno je samo odabrati D.O.C.P profil i memorija će proraditi u punoj brzini i deklariranim latencijama. AMD je s izbacivanjem AGESA 1.0.0.6 bootstrap protokola znatno unaprijedio kompatibilnost s različitim memorijskim kitovima.Nikakvih problema nismo imali ni prilikom overclockinga memorije. Dapače s tvorničkim latencijama memorija je radila na 3.333 MHz, a kada smo ih podigli na CL16-15-15-40 uspjeli smo iz nje na naponu od 1.35 V izvući respektabilnih 3.600 MHz.

Sada kad smo opisali sav hardver pristigao na testiranje (ok, ostalo je još 1.2kW napajanje, no njega smo testirali još prije nekoliko godina), možemo napokon krenuti na testove.