AMD Ryzen Threadripper 1950X & 1920X recenzija

Datum objave 10.08.2017 - Krešimir Matanović

AMD Ryzen Threadripper 1950X & 1920X

amd_threadripper_1 amd_threadripper_2

AMD danas predstavlja svoju HEDT platformu kojom otvaraju novo razdoblje u svojoj povijesti i nakon dugo vremena opet nude proizvode u ovome segmentu. Threadripper procesori i X399 ploče, tj. cijela ta nova platforma zasnovana je na fleksibilnoj Zen x86 arhitekturi i namijenjena je svima koji žele moćnu radnu stanicu za najzahtjevnije zadatke. Kao što ste u našem unboxing članku i na videu mogli vidjeti AMD am je poslao 1950X i 1920X procesore sa 16, odnosno 12 jezgri, Asusovu Zenith Extreme ploču, Thermaltakeovo 1.200 W napajanje i Floe Riing 360 hladnjak te G.Skillovu DDR4 memoriju brzine 3.200 MHz.

amd_threadripper_3 amd_threadripper_4

Nakon otpakiravanja dočekuju nas velika dva procesora čiji je PCB dimenzija 75 x 58.5 milimetara. Jasno je kako ovako veliki procesori zahtijevaju novi tip desktop socketa pa on i dolazi u obliku TR4 koji je zapravo preuzet sa serverske platforme gdje nosi naziv SP3. Ryzen Threadripper nije po tome i ni po ničemu ostalom obična desktop platforma. Ona je namijenjena krugu korisnika koji će ju primarno koristiti za potrebe posla, a tek onda za igranje, multimediju i sve ostalo što se s računalom može raditi. Threadripper će zapravo sa svojih 16 fizičkih jezgri i 32 logičke omogućiti profesionalcu koji editira video materijal paralelno obavljanje toga posla i primjerice igranja neke igre. Isto tako neki će znanstvenik koji obrađuje velike količine podataka, baš htjeti istovremeno odigrati neki eSports naslov, a prema AMD-u ovi procesori to omogućuju. Dakle, Threadripper će kupovati svi oni 3D kreatori, audio inženjeri, video editori, developeri ili data scientisti koji žele svoj posao čim prije obaviti pa im treba mnoštvo jezgri, te velika memorijska i I/O propusnost. Naravno, ni entuzijasti ovdje nisu zakinuti jer Threadripperi donose 64 PCIe stazice pa se tri kartice u Crossfireu mogu "tjerati" u x16 propusnosti sabirnice. Jasno, na svoje će ovdje doći i overclockeri, jer su procesori kao i ostatak Ryzen obitelji otključani.

 amd_threadripper_5

Ryzen Threadripper počiva na Zen x86 mikroarhitekturi o kojoj smo već pisali. Ključne stvari na koje se AMD koncentrirao kod Zen arhitekture su performanse (povećani ILP, odnosno instruction level paralellism za povećanje IPC performansi), zatim propusnost (povećanje propusnosti podataka u priručnoj memoriji i dohvatnim mehanizmima te uvođenje SMT-a (simultaneous multi-threading)), pa efikasnost (low-power dizajn metodologija) i skalabilnost (4C core complex (CCX) i nova veza nazvana Infinity Fabric). Threadripper upravo na maksimalan način koristi sve ove tehnologije i rezultat je vidljiv na slici iznad. Najmoćniji tako Threadripper ima 16 fizičkih jezgri, a podržava obradu do paralelna 32 threada uz pomoć SMT-a.

amd_threadripper_5a

Svaki DIE (2x CCX) ima svoj dvokanalni memorijski kontroler na uncore dijelu pa su rezultat četiri kanala memorije. Sve jezgre imaju pristup svim kanalima, a onom bližem pristupaju za 78 nanosekundi, dok za daljeg treba 133 nanosekunde. Procesori memoriji pristupaju u UMA ili distribuiranom načinu rada, gdje su transakcije jednako raspoređene preko cijelog DRAM-a. Kasnije ćemo vidjeti i kako sami možemo odabrati i lokalni mod ili NUMA za aplikacije koje trebaju brzi pristup memoriji. Threadripperi podržavaju i ključnu SenseMI tehnologiju, koja uključuje Pure Power, Precision Boost, XFR, Neural Net Prediction i Smart Prefetch elemente o kojima smo detaljnije pisali ranije.

 amd_threadripper_6

Ryzen Threadripper 1950X specifikacije:
 • 4 + 4 (Die 0) / 4 + 4 (Die 1) CCX konfiguracija – 16 jezgri (32 threada)
 • 3.4 GHz osnovni takt
 • 3.7 GHz all core boost takt
 • Do 4.0 GHz boost takt (4 jezgre)
 • Do 4.2 GHz XFR (4 jezgre)
 • 180W TDP
 • 4x 8MB MB L3 memorije (16-way)
 • 16x 512 KB L2 memorije (8-way)
 • 16x 64 KB L1 instrukcijske memorije (4-way)
 • 16x 32 KB L1 podatkovne memorije (8-way)
 • SSE4A, x86-64, AMD-V, AES, AVX2, FMA3,SHA
 • Preporučena cijena: 999 USD

 amd_threadripper_7

Ryzen Threadripper 1920X specifikacije:
 • 3 + 3 (Die 0) / 3 + 3 (Die 1) CCX konfiguracija – 12 jezgri (24 threada)
 • 3.5 GHz osnovni takt
 • 3.7 GHz all core boost takt
 • Do 4.0 GHz boost takt (4 jezgre)
 • Do 4.2 GHz XFR (4 jezgre)
 • 180W TDP
 • 2x 8MB MB L3 memorije (16-way)
 • 12x 512 KB L2 memorije (8-way)
 • 12x 64 KB L1 instrukcijske memorije (4-way)
 • 12x 32 KB L1 podatkovne memorije (8-way)
 • SSE4A, x86-64, AMD-V, AES, AVX2, FMA3,SHA
 • Preporučena cijena: 799 USD

 amd_threadripper_8

 Jedna od prednosti korištenja velikog broja jezgri je i mogućnost dodjeljivanja afiniteta jezgrama i paralelnog rada. Afinitet je lako promijeniti u task manageru Windows operativnog sistema, pa tako pojedinoj aplikaciji možemo dodijeliti 0-15 logičkih procesora na DIE0 i 16-31 na DIE2. Veliki broj jezgri u ovom trenutku donosi i određeni broj problema sa starijim softverom. Tako se primjerice neke od igara kao što su DiRT Rally, Far Cry Primal, Far Cry i F1 2016 ne žele pokrenuti na više od 20 logičkih jezgri pa je AMD uveo Legacy Compatibility Mod kojeg je moguće uključiti u Ryzen Master softveru. Mod automatski pretvara 1950X u 8C16T procesor, a 1920X u 6C12T procesor. Igre koje imaju koristi po pitanju performansi u ovom modu su Civilization VI, Call of Duty: Modern Warfare, Heroes of the Storm, Gears of War Ultimate, DOTA 2, Watch Dogs, Thief, Hitman Absolution i Fallout 4.

amd_threadripper_5c

Threadripperi imaju i dva moguća načina u pristupu radnoj memoriji - distribuirani i lokalni mod. Prvi je namijenjen "kreativnim" aplikacijama, a drugi gamingu. Distribuirani mod memoriju stavlja u UMA (Uniform Memory Access) konfiguraciju koja prioritizira transakcije preko svih dostupnih kanala, za aplikacije koje imaju nepoznato ponašanje dretvi (threadova). Za one koje imaju poznato to ponašanje (igre), u Ryzen Masteru je moguće odabrati Game Mode koji memoriju stavlja u NUMA konfiguraciju (Non-Uniform). U ovoj konfiguraciji se transakcije odvijaju u jednom "nodu" koji čini jednu jezgru i dva kanala memorije čime se smanjuje latencija za aplikacije s manje threadova. U praksi to može značiti nekoliko FPS-ova po igri, no ne i u svakoj pa je zapravo zaključak kako će za veći broj tipičnih korisnika platforme najbolji biti defaultni distribuirani mod, dok će oni najzagriženiji gameri ponešto profitirati od lokalnog moda jer testovi pokazuju kako prosječna latencija u pristupu memoriji padne s 87 na 66 nanosekundi u NUMA modu.

amd_threadripper_9 amd_threadripper_10

amd_threadripper_11 amd_threadripper_12

Dva su Threadrippera inicijalno predstavljena, a po prvi puta neki AMD-ov procesor dolazi u land grid array pakiranju i ima 4094 kontakta umjesto nožica. To znači kako su proizvođači matičnih ploča morali prilagoditi SP3 serverski socket i preimenovati ga u TR4. Svaki procesor dolazi s plastičnim okvirom koji se umeće u metalni okvir na socketu. Uz retail pakiranje Threadrippera dolazi i maleni moment odvijač kojim pričvršćujemo veći metalni okvir preko procesora uz pomoć tri vijka i to na socketu naznačenim redoslijedom. Procesori rade na dinamičkom radnom naponu od 0.2 do 1.5 V s prosjekom na 1.2 V i imaju TDP od 180W. Temperatura se mjeri preko dva senzora - Tjunction i Tcontrol. Prva je prosječna prava temperatura između jezgre procesora i IHS-a, a druga je offset temperatura koja služi za provođenje smjernica automatske kontrole ventilatora. Tcontrol je ona koju najčešće vidimo u različitim softverima za prikaz temperature u operativnim sustavima i ona je u offsetu od 27°C u odnosu na Tjunction (kod Ryzena 7 je offset 20°C).

ASUS ROG Zenith Extreme

X399 platforma

amd_threadripper_5b

AMD je za ovu seriju procesora napravio i novi čipset, tj. novi platform control hub naziva X399. Čipset nudi dva USB 3.1 Gen 2 porta, šest USB 3.1 Gen 1 portova te šest USB 2.0 portova. Tu su i dvije PCIe Gen 3 stazice, osam GPP (general purpose) PCIe Gen 2 stazica, osam SATA portova s podrškom za RAID polja (0,1,10). Sam Threadripper procesor donosi još 64 PCIe stazice (četiri su rezervirane za komunikaciju s čipsetom) te četiri SATA porta s RAID podrškom. Na procesor istovremeno može biti spojeno do 7 PCIe uređaja ako propusnost ne prolazi 60 PCIe stazica. To znači kako je moguće kombinirati sljedeće scenarije - 2x16 GPU, 2x8 GPU i 3x4 NVMe ili 3x16 GPU i 4x4 NVMe ili 6x8 GPU i 1x4 NVMe ili 1x16 GPU, 4x8 GPU i 2x4 NVME. Zenith Extreme

amd_threadripper_13 amd_threadripper_14

Asus je za lansiranje Threadrippera pripremio dvije ploče a AMD nam je poslao najjači Republic of Gamers model. Zenith Extreme donosi novo imenovanje zbog nove platforme, a Asus se potrudio i odmah ubacio najbolje tehnologije s kojima raspolažu. Ova ROG ploča dolazi u pakiranju s otklopnom gornjom stranicom koja nam odmah daje uvid u proizvod, a na stražnjoj se strani nalaze sve bitne informacije o ploči.

amd_threadripper_16 amd_threadripper_17

Po očekivanju od top modela, bundle je vrlo bogat. Osim ROG naljepnica, tu nalazimo upute za korisnike, tri SATA III kabela, jednu ASUS WiGig 802.11ad okretnu antenu, jednu 2TR2 dual-band WiFi okretnu antenu (ac), jedan VGA držač, zatim DIMM.2 Fan stand Pack, jednu ROG ARIEON 10G karticu (mrežna kartica s 10-gigabitnim portom), Fan Extension karticu, kabel i vijke za nju, SLI HB mostić (2-way), Q-konektor, ROG naljepnice za obilježavanje kabela, dva M.2 kita vijaka (dugi i kratki), DIMM.2 karticu za proširenje s dva M keya dužine do 110 milimetara (SATA & PCIE 3.0 x4), produžni kabel za RGB trake, produžni kabel za Addressable LED, tri termistorska kabela (senzori temperature), USB stick s upravljačkim programima i aplikacijama te jedan ROG podmetač za čaše.

amd_threadripper_18

Očito je kako je Asus upregnuo svoje najbolje inženjere i svoje najbolje tehnologije u kreiranju ove ploče. Vidljivo je to već po stvarima u bundleu kao što je dodatna DIMM.2 kartica za M.2 SSD-e, pa WiGig antena, klasične WiFi antene, 10-gigabitna LAN kartica itd. EATX PCB je jednostavno krcat s tehnologijama, a topologija ploče je vrlo slična Intelovim HEDT pločama (X48, X58, X79, X99, X299). Oko velikog socketa imamo osam DIMM utora i regulaciju napona s gornje strane. Desno od DIMM utora je DIMM.2 za dodatnu karticu, i onda slijedi malo veća gužva konektora. no, sve je manje više logično raspoređeno pa je layout vrlo dobar. Jedino što izlazi izvan standardnih parametara su dva 12 V utora za napajanje procesora koji su postavljeni skroz desno.

amd_threadripper_19 amd_threadripper_19a

VRM se već kod X370 ploča dosta zagrijavao, a kod Threadrippera je to još izraženije. Stoga je Asus napravio i kapacitetnije hladnjake povezane s toplovodnom cijevi, a u pokrovu stražnjeg I/O-a je smješten i maleni 40-milimetarski ventilator koji sjedi na povećem hladnjaku. Ventilator je poprilično bučan, no drži MOSFET-e pod kontrolom što će se pokazati ključno za overclocking. Ventilator se nalazi tik ispod proreza i iznad malenog displaya, a broj okretaja mu je promjenjiv (PWM). U izradi sklopa napajanja procesora su korišteni NexFET POwer Block MOSFET-i, MicroFine Alloy prigušnice i 10K Black Metallic kondenzatori a sve kontrolira IR3555 PowerIRstage digitalni VRM. MOSFET-i i prigušnice su s gornje strane, a na suprotnoj strani PCB-a se nalazi aluminijska pločica sa termovodljivom trakom koja poboljšava provođenje topline.

amd_threadripper_20

Memorijski utori primaju maksimalno 128 GB memorije u četverokanalnom načinu rada u osam DIMM utora. Pri popunjavanju najprije koristimo vanjske, u ovom slučaju sive utore, a DDR4 memorija može biti maksimalne brzine 3.600 MHz. Desno od utora se nalazi spomenuti DIMM.2 utor u koji umećemo karticu koja dolazi s pločom a na nju je moguće ugraditi dva M.2 SSD-a. Na samom rubu se nalazi 24-pinski ATX konektor, Reset i Power tipke, dva 12V EPS konektora, DIP prekidači za konfiguraciju brzine x16 slotova, te interni USB 3.1 utor. Na ovom dijelu se ploče nalaze i tri 4-pinska konektora za ventilatore. Tik uz ATX konektor na samom rubu su smještene i mjerne točke napona.

amd_threadripper_21

Na lijevoj se strani nalazi pokrivena SupremeFX audio jedinica koja se kao i uvijek nalazi na odvojenom dijelu PCB-a. CODEC je S1220, sa 120 dB SNR reprodukcijom i 113 dB SNR snimanjem zvuka. Tu je i ESS9018Q2C DAC, a sa softverske strane imamo Sonic Studio III i Sonic Radar III. Za mrežu je zadužen Intelov I211-AT gigabit LAN kontroler, te već spomenuta 10-gigabitna add-in kartica. Za WiFi se brine Wi-Fi GO! kartica na stražnjem I/O panelu a podržava WiFi 802.11ac, WiGig 802.11ad (radi samo u određenim zemljama) i Bluetooth v4.1 s MU-MIMO konfiguracijom antena. Kartica podržava dual-band i kombinirane je maksimalne brtine do 4.6Gbps. Bazirana je na Qualcommovom Atheros CA9008-TBD1 čipsetu. Tu su naravno i PCIe utori - četiri su PCIe 3.0 x16, a mogu raditi u maksimalno x16/x8/x16/x8 brzinama što će cijeniti svi ekstremni gameri. Na čipset su spojeni po jedan PCIe 2.0 x4 i PCIe 2.0 x1. Na dnu ploče se nalazi i jedan Molex konektor za dodatno napajanje kada se koristi više grafičkih kartica.

amd_threadripper_22 amd_threadripper_23

Na donjem se dijelu ploče nalazi PCH do kojega je jedan od tri M.2 socketa (druga dva su na dodatnoj kartici za DIMM.2). AMD nam je uz ploču isporučio i Samsungov 960 Pro NVMe SSD kapaciteta 512 GB. Sva sreća pa je pasivno hlađen jer se jako zagrijava, pa cijela pločica nakon nekog vremena bude i vrlo vruća, za što je zaslužan djelomično i čipset. Ovdje nalazimo i horizontalno postavljen USB 3.0 interni konektor, zatim šest SATA 6Gbps portova te jedan U.2 port. Ploča podržava i ekstremni overclocking a za to su tu značajke poput Slow Moda, Safe Boota, Retry Buttona, LN2 moda, ranije spomenutih mjernih točaka napona itd.

amd_threadripper_24 amd_threadripper_25

amd_threadripper_26 amd_threadripper_27

Ploča ima i Aura RGB LED osvjetljenje koje obuhvaća dugačku traku s donje strane PCB-a uz desni rub, zatim element na pokrovu stražnjeg I/O-a, te hladnjak na PCH/M.2 utorima. U sve su se odlično uklopili G.Skillovi Trident Z RGB moduli i naravno Thermaltakeov Flo Riing hladnjak. Stražnji je I/O panel tvornički zatvoren, a od zanimljivosti nalazimo Clr Cmos i BIOS tipke, USB 3.1 Type C port i osvijetljene jackove audio panela. USB portova je čak osam USB 3.1 Gen 1 (plavi) i zatim jedan crveni USB 3.1 Gen 2 Type-A. Poseban dio priče je i maleni OLED ekran na pokrovu stražnjeg I/O-a koji pokazuje servisne informacije kao što su temperature pojedinih elemenata.

amd_threadripper_27a amd_threadripper_27b

amd_threadripper_27c amd_threadripper_27d

UEFI sučelje je tipično za ROG ploče, vrlo je bogato opcijama za tweakanje i dosta je izdašno s naponima - što i mora biti zbog LN2 podrške. U sučelju se lako snaći a nudi standardne opcije poput Extreme Tweakera, Tweakers Paradisea, EZ Flasha 3, a podržava i USB BIOS Flashback funkciju. Softverska strana priče uključuje standardni AiSuite3, RAMDisk, KeyBot II itd.

Thermaltake Floe Riing 360 & G.Skill Trident Z RGB 3200 MHz

Thermaltake Floe Riing 360

amd_threadripper_28 amd_threadripper_29

amd_threadripper_30

Floe Riing 360 je kao što mu i ime govori vodeni hladnjak za procesor s radijatorom dužine 360 milimetara. To znači kako prima do šest 120-milimetarskih ventilatora i kako je spremno za najteže zadaće poput hlađenja Threadripper procesora. Hladnjak dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji, na kojoj se nalaze svi detalji o proizvodu. Unutar kutije je smješten u kutiju od recikliranog kartona, a uz njega su sve upute, tri RGB ventilatora i sve ostalo što je potrebno za instalaciju.

amd_threadripper_31

Out-of-the-box ovaj hladnjak ne podržava TR4 socket, no s obzirom na to da je riječ o Asetekovom proizvodu na njega se može montirati nosač kojeg AMD daje uz sva retail pakiranja Threadrippera. Instalacija je vrlo jednostavna i ne zahtijeva nikakve posebne vještine. Ventilatori dolaze s dugačkim sleevanim kabelima koje spajamo na kontroler ventilatora, a koji onda putem internog USB 2.0 konektora spajamo na matičnu ploču. Gumene cijevi koje spajaju radijator i pumpu su dužine 326 milimetara i opletene su.

amd_threadripper_32

Pumpa je visoko kapacitetna sa brzinom od 3.600 okretaja u minuti, no u radu ipak nije bučna. Malo se čuje prilikom starta kada potjera rashladnu tekućiinu no u radu je vrlo tiha. Isto se može reći i za 120 milimetarske ventilatore koji se po tvorničkim podacima vrte do maksimalnih 1.400 okretaja. Baza, tj. dodirna površina s IHS-om procesora je bakrena. S obzirom da je IHS poveći potrebno je skinuti tvorničku pastu i nanijeti novi sloj kako bi pokrio što veću površinu i bolje hladio procesor. Ovom problemu će doskočiti primjerice Noctua koja je već ponudila hladnjake s većom kontaktnom površinom.

amd_threadripper_33

Thermaltakeov softver je vrlo šaren, a nudi kontrolu nad brzinom okretaja ventilatora (mjeri kako se vrte do viših 1.600 okretaja (buka oko 48 dB ipak ne nadglasava bučni 40-milimetarski ventilator na Asusovoj ploči), a nudi i kontrolu RGB LED osvjetljenja.

amd_threadripper_34 amd_threadripper_35

Sve skupa u duginim bojama izgleda jako efektno, a Floe Riing se pokazao i kao vrlo solidan kada je u pitanju hlađenje oba testirana Threadrippera, čak i pri overclockingu. G.Skill Trident Z RGB 3200MHz

amd_threadripper_36 amd_threadripper_37

Za kraj opisa hardvera dolazimo i do G.Skillove memorije koja je došla kao dva dvokanalna kita oznake F4-3200C14D-16GTZR. G.Skillovo je pakiranje memorije standardno, s malenim prozorčićem koji djelomično otkriva sadržaj kutije. Unutar kartonske je kutije memorija dobro zaštićena u blister pakiranju.

amd_threadripper_38

Kit dolazi s kombinacijom svijetlo i tamno sivih hladnjaka u koje su na vrhu ugrađene sada već sveprisutne RGB LED-ice. U ovom se slučaju to odlično uklopilo s ostatkom rasvjete na ploči i s Thermaltakeovim hladnjakom, no naravno ne mora se svima svidjeti. Kitovi su brzine 3.200 MHz s latencijama CL-14-14-14-34 i naponom od 1.35 V. Svaki modul ima po 8 GB, pa je ukupan kapacitet 32 GB.

amd_threadripper_39

Kao što smo već ranije napomenuli prvi se popunjavaju vanjski, u ovom slučaju sivi utori. Ulaskom u BIOS dovoljno je samo odabrati D.O.C.P profil i memorija će proraditi u punoj brzini i deklariranim latencijama. AMD je s izbacivanjem AGESA 1.0.0.6 bootstrap protokola znatno unaprijedio kompatibilnost s različitim memorijskim kitovima.Nikakvih problema nismo imali ni prilikom overclockinga memorije. Dapače s tvorničkim latencijama memorija je radila na 3.333 MHz, a kada smo ih podigli na CL16-15-15-40 uspjeli smo iz nje na naponu od 1.35 V izvući respektabilnih 3.600 MHz. Sada kad smo opisali sav hardver pristigao na testiranje (ok, ostalo je još 1.2kW napajanje, no njega smo testirali još prije nekoliko godina), možemo napokon krenuti na testove.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASUS ROG Zenith Extreme; BIOS: 9960
Procesor AMD Ryzen Threadripper 1950X & 1920X
Memorija G.Skill 4x 8GB 3200MHz (CL14-14-14-36)
Grafičke kartice Asus Strix GTX1080
Zvučna kartica On Board
Napajanje Thermaltake Grand 1200W
SSD Patriot Hellfire 240GB; Samsng 960 Pro 512GB
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 & 8.1
DirectX verzija 12 & 11
AIDA64 Engeneer 5.80.4000
PCMark 8
7-Zip v.9.2
Cinebench v.15
Handbrake 0.10.5
TrueCrypt v.7.1
wPrime 2.0 1024M
Alien Isolation In game benchmark
Company of Heroes 2 In game benchmark
Dirt Rally In game benchmark
Thief In game benchmark

Način testiranja

amd_threadripper_40

Test hardver je već dobro poznat iz opisa na prethodne tri stranice, a jedino što nismo opisali je grafička kartica koja je kao i do sada bila ASUS-ova STRIX GTX1080. Testovi, tj. benchmarci koje smo proveli su svi standardni i poznati iz Ryzen 7 recenzija, a ubacili smo i Blender. Jasno, napravili smo i usporedbu performansi kod gaminga. Uz testove zagrijavanja tu je i test potrošnje, a i rezultate dobivene overclockingom donosimo u zasebnim grafovima. Overclocking

amd_threadripper_41

Oba smo procesora overclockirali u UEFI-u, tj. nismo koristili Ryzen Master aplikaciju. Kod oba smo procesora koristili offset vrijednosti napona jer se to pokazalo najbolje za overclocking. Vrijednosti smo podigli za 0.1 V te krenuli podizati množitelje, najprije na 1950X. Brzo smo stigli do zida od 4.0 GHz gdje je procesor bio apsolutno stabilan u svim benchmarcima, no nakon dva sata troture sa OCCT-om se sistem znao smrznuti. Kada smo množitelj spustiuli na 39x sve je radilo apsolutno stabilno.

amd_threadripper_42

Kod 1920X smo napravili isti postupak s tom razlikom da je on bio apsolutno stabilan na 4.0 GHz i nakon višesatne torture. Temperature su dosezale visokih 117°C Tcontrol, od čega treba oduzeti 27°C za Tjunction. Potrošnja sistema je skakala u nebo i s defaultnih 280 W pod OCCT-om, na overclocku je išla do oko 390 W.

Rezultati testiranja - prvi dio

Futuremark sintetika [ichart headers="ID, Score" title="PCMark 8" htitle="Score" labels="i7-7700K,i7-6700K,Ryzen 5 1600X,Ryzen 7 1800X,Ryzen 7 1700X,Threadripper 1950X,Threadripper 1950X,Ryzen 7 1700,i5-7500,Ryzen 5 1500X,Ryzen 5 1600,Ryzen 3 1300X,Ryzen 5 1400,Ryzen 3 1200" values="4864,4727,4495,4370,4240,4254,4235,4183,4118,4102,4015,3821,3766,3656" colors="blue,blue,blue,blue,blue,orange,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] [ichart headers="ID, Score" title="PCMark 10" htitle="Score" labels="Threadripper 1920X, Threadripper 1950X" values="5729,5715" colors="orange,red" height="200"] PCMark 8 performanse nisu sjajne jer ovaj test nije prilagođen multithreadingu, a o PCMark 10 rezultatu ćemo malo više moći suditi kada popunimo graf s više platformi. [ichart headers="ID,Score" title="3DMark Timespy" htitle="Score"  labels="Threadripper 1950X, Threadripper 1920X,Ryzen 7 1700X,Ryzen 7 1800X,Ryzen 7 1700,Ryzen 5 1600X,Ryzen 5 1600,Ryzen 5 1500X,i5-7500,Ryzen 5 1400" values="8002,7985,7506,7493,7393,7307,7205,6727,6583,6517" colors="red,orange,green,green,green,green,green,green,green,green" height="400" min="0"] Threadripperi rasturaju ovaj test s visokim CPU rezultatima - 10556 za 1950X i 10174 za 1920X. CPU testovi [ichart headers="ID, MIPS" title="7-ZIP" htitle="MIPS" labels="Threadripper 1950X,Threadripper 1920X,i7-6950X,Ryzen 7 1800X,i7-5960X,Ryzen 7 1700X,Ryzen 7 1700,i7-4960X,i7-3960X,i7-5930K,Ryzen 5 1600X,i7-5820K,Ryzen 5 1600,i7-980X,i7-3930K,i7-7700K,i7-6700K,i7-4790K,i7-3770K,i7-4770K,Ryzen 5 1500X,FX-8150,i7-2600K,Ryzen 5 1400,i5-4690K,i5-6600K,i5-4670K,i5-7500,Ryzen 3 1300X,i5-2500K,Ryzen 3 1200" values="73545,56960,50375,41197,40065,39010,36906,35921,34371,32228,32093,31261,31200,29058,28938,28583,26328,26327,24437,23564,22909,20957,20101,20016,18528,18155,17203,16598,14896,14254,12560" colors="red,orange,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green" height="1100"] 1950X je sa svojih 32 logičke jezgre ovdje apsolutni šampion i kralj je kompresiranja i dekompresiranja. 1920X je kao što vidimo nešto malo brži od desetjezgrenog i7-6950X. [ichart headers="ID, Time (s)" title="Blender BMW Benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Threadripper 1950X,Threadripper 1920X" values="161.33,197.1" colors="red,orange" height="200"] U Blenderu su također performanse izvrsne, a uskoro ćemo popuniti grafove s još ponekim procesorom pa će rezultati biti usporedivi. [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 15" labels="Threadripper 1950X,Threadripper 1920X,i7-6950X,Ryzen 7 1800X,Ryzen 7 1700X,Ryzen 7 1700,i7-5960X,Ryzen 5 1600X,Ryzen 5 1600,i7-5930K,i7-5820K,i7-7700K,i7-6700K,Ryzen 5 1500X,Ryzen 5 1400,i5-6600K,i5-7500,Ryzen 3 1300X,Ryzen 3 1200" values="2956,2431,1864,1624,1542,1403,1377,1241,1129,1101,1074,989,935,814,703,651,596,558,482" colors="red,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] Očekivano, oba su procesora vrlo brzi u multithreaded testu, a svatko tko radi 3D animaciju će definitivno voljeti Threadrippere. Singlethreaded performanse su vrlo slične ostatku Ryzen obitelji - oko 161 cb. [ichart headers="ID, CPU (average fps)" title="Handbrake" htitle="4K H.264 mkv to mp4 (average fps)" labels="Threadripper 1950X,Threadripper 1920X,Ryzen 7 1800X,Ryzen 7 1700X,Ryzen 7 1700,Ryzen 5 1600X,Ryzen 5 1600,i7-5820K,i7-7700K,i7-6700K,Ryzen 5 1500X,Ryzen 5 1400,i5-7500,Ryzen 3 1300X,Ryzen 3 1200" values="38.3,35.2,25.6,24.6,22.3,19.5,17.5,17.2,17.1,15.9,13.1,11.6,11.31,10.2,8.4" colors="red,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="500"] Transkodiranje u Handbrakeu je također vrlo brzo jer su zaposlene sve dostupne logičke jezgre. [ichart headers="ID, GB/s" title="TrueCrypt v7.1" htitle="AES (GB/s)" labels="Threadripper 1950X,Threadripper 1920X,i7-6950X,Ryzen 7 1800X,Ryzen 7 1700X,Ryzen 7 1700,i7-5960X,Ryzen 5 1600X,Ryzen 5 1600,i7-5930K,i7-5820K,i7-4960X,i7-7700K,i7-3960X,i7-6700K,i7-4790K,Ryzen 5 1500X,i7-4770K,Ryzen 5 1400,i5-6600K,i5-4670K,FX-8150,i5-4690K,i5-7500,i7-3770K,Ryzen 3 1300X,i5-2500K,Ryzen 3 1200" values="18.4,15.2,10.5,10.0,9.4,8.6,8.4,7.3,6.7,6.6,6.3,6,5.6,5.5,5.2,5.2,4.8,4.5,4.3,3.4,3.3,3.3,3.3,3.2,3.2,3.1,2.8,2.1" colors="red,orange,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple" height="800"] Jasno, odlične performanse i u AES kriptiranju za Threadrippere. [ichart headers="ID, Time (s)" title="wPrime 2.0" htitle="1024M Time (s, manje je bolje)" labels="Threadripper 1950X,Threadripper 1920X,i7-6950X,Ryzen 7 1800X,Ryzen 7 1700X,i7-5960X,Ryzen 7 1700,i7-4960X,i7-3960X,i7-5930K,Ryzen 5 1600X,i7-5820K,Ryzen 5 1600,i7-3930K,i7-7700K,i7-6700K,i7-4790K,i7-4770K,i7-3770K,Ryzen 5 1500X,i7-2600K,Ryzen 5 1400,FX-8150,i5-6600K,i5-4670K,i5-7500,i5-2500K,Ryzen 3 1300X,Ryzen 3 1200" values="54.145,69.205,86.854,103.919,108.265,116.929,121.355,129.637,135.127,136.293,138.705,140.245,149.89,164.566,167.364,178.347,186.468,195.174,198.092,213.481,225,237.491,275.996,277.733,285.449,301.003,321.608,334.026,389.526" colors="red,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1000"] Threadripperi rasturaju i računanje broja PI do 1024 milijuna decimala. [ichart headers="ID, FPS" title="x.264 Benchmark v5.0" htitle="Pass 1 Score (FPS)" labels="Threadripper 1950X,Threadripper 1920X,i7-6950X,Ryzen 7 1800X,Ryzen 7 1700X,i7-5930K,i7-5960X,Ryzen 7 1700,i7-5820K,Ryzen 5 1600X,i7-6700K,Ryzen 5 1600,i7-4770R,i5-4670K,Ryzen 5 1500X,Ryzen 5 1400,i5-6600K,i5-7500,Ryzen 3 1300X,Ryzen 3 1200" values="151.41,131.87,128.21,104.4,99.67,92.30,91.94,90.24,89.84,88.05,78.18,74.67,72.21,62.63,61.77,54.62,53.37,49.48,44.43,39.42" colors="red,orange,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green" height="700"] Još jedan test H.264 transkodiranja u kojem Threadripperi pokazuju moć.

amd_threadripper_45 amd_threadripper_44

Za kraj, za sve one koji vole i ovaj test, evo rezultata koje su Threadripperi postigli u CPU-Z-ovom benchmarku.

Rezultati testiranja - drugi dio

Grafički testovi [ichart headers="ID, FPS" title="Alien Isolation" htitle="FPS (2560 x 1440, Ultra)" labels="i7-7700K,i7-6700K,Ryzen 7 1800X,i5-7500,Ryzen 5 1500X,Threadripper 1920X,Ryzen 5 1600X,Ryzen 7 1700X,Ryzen 5 1600,i7-5820K,Threadripper 1950X,Ryzen 3 1300X,Ryzen 5 1400,Ryzen 7 1700,Ryzen 3 1200" values="185.43,184.65,184.60,184.60,183.84,183.57,183.33,183.21,183.2,182.55,179.79,177.82,177.32,175.92,175.55" colors="blue,blue,blue,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue" height="600"] [ichart headers="ID, FPS" title="Company of Heroes 2" htitle="FPS (2560 x 1440, Ultra)" labels="i7-7700K,i7-6700K,i5-7500,i7-5820K,Ryzen 7 1800X,Ryzen 5 1500X,Ryzen 7 1700X,Ryzen 5 1600,Ryzen 5 1600X,Threadripper 1950X,Threadripper 1920X,Ryzen 3 1300X,Ryzen 7 1700,Ryzen 5 1400,Ryzen 3 1200" values="81.48,78.49,71.68,67.35,64.59,63.82,63.75,63.13,61.68,61.47,60,59.53,58.04,55.62,54.58" colors="green,green,green,green,green,green,green,green,green,red,orange,green,green,green,green" height="600"] [ichart headers="ID, FPS" title="DeusEX" htitle="FPS (2560 x 1440, Ultra)" labels="Threadripper 1950X,Threadripper 1920X" values="54.8,54.7" colors="red,orange" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="Dirt Rally" htitle="FPS (2560 x 1440, Ultra)" labels="i7-7700K,i7-6700K,i7-5820K,Ryzen 7 1800X,Ryzen 7 1700X,Threadripper 1950X,Threadripper 1920X,Ryzen 5 1600,Ryzen 5 1500X,i5-7500,Ryzen 7 1700,Ryzen 3 1300X,Ryzen 5 1600X,Ryzen 3 1200,Ryzen 5 1400" values="154.01,152.67,126.31,124.09,123.05,122.89,122.53,122.03,121.0,120.96,119.23,119.13,118.99,112.81,112.49" colors="blue,blue,blue,blue,blue,red,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] [ichart headers="ID, FPS" title="Hitman (DX12)" htitle="FPS (2560 x 1440, Ultra)" labels="Threadripper 1950X,Threadripper 1920X,Ryzen 5 1600,i7-7700K,i7-6700K,i7-5820K,Ryzen 5 1600X,Ryzen 7 1700X,Ryzen 7 1800X,Ryzen 7 1700,Ryzen 5 1500X,i5-7500,Ryzen 5 1400,Ryzen 3 1300X,Ryzen 3 1200" values="106.53,106.1,105.20,99.20,98.95,98.32,97.25,93.16,92.52,91.99,91.81,90.70,85.61,79.91,75.99" colors="red,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] [ichart headers="ID, FPS" title="Thief" htitle="FPS (2560 x 1440, Ultra)" labels="i7-7700K,i7-6700K,Ryzen 7 1800X,i7-5820K,i5-7500,Ryzen 7 1700X,Ryzen 5 1600,Ryzen 7 1700,Ryzen 5 1500X,Ryzen 3 1300X,Threadripper 1950X,Threadripper 1920X,Ryzen 5 1600X,Ryzen 5 1400,Ryzen 3 1200" values="112.8,109.9,99.9,96.5,91.5,90.5,89.8,87.8,87.1,86.9,86.1,85.1,84.7,81.6,81.6" colors="green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,red,orange,green,green,green" height="600"] [ichart headers="ID, FPS" title="Total War Warhammer" htitle="FPS (2560 x 1440, Ultra)" labels="Threadripper 1950X,Threadripper 1920X" values="85.73,85.56" colors="red,orange" height="200"] U svim smo slučajevima Threadrippere ostavili u defaultnom načinu pristupu memoriji (UMA), i vjerojatno bi se dao još koji fps izvući da su radili u NUMA modu. No, to ćemo ostaviti za neke buduće analize. Bilo kako bilo starijim naslovima situacija nije sjajna no u novijim su sasvim kompetentni pa čak i u debelom vodstvu u slučaju Hitmana. Memorijske performanse [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Read" htitle="Read (MB/s)" labels="G.Skill Trident Z @ 3600 MHz,G.Skill Trident Z @ 3200 MHz" values="84649,75300" colors="purple,blue" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Write" htitle="Write (MB/s)" labels="G.Skill Trident Z @ 3600 MHz,G.Skill Trident Z @ 3200 MHz" values="94683,89988" colors="purple,blue" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)" labels="G.Skill Trident Z @ 3600 MHz,G.Skill Trident Z @ 3200 MHz" values="84624,78821" colors="purple,blue" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="G.Skill Trident Z @ 3600 MHz,G.Skill Trident Z @ 3200 MHzz" values="82.5,90.6" colors="purple,blue" height="200" min="0"] Memorijske performanse su odlične već i na D.O.C.P profilu memorije, a tek je latencija nešto viših 90 ns. Kada overclockiramo i latencije malo podignemo (CL16-15-15-40), latencija pada a propusnost dodatno raste.

Rezultati testiranja - treći dio

Overclocking [ichart headers="ID, MIPS" title="7-Zip" htitle="score" labels="Threadripper 1950X @ 4.0GHz,Threadripper 1950X,Threadripper 1920X @ 4.0GHz,Threadripper 1920X" values="75229,73545,61944,56960" colors="red,blue,orange,blue" height="300"] [ichart headers="ID, GB/s" title="TrueCrypt v7.1" htitle="GB/s" labels="Threadripper 1950X @ 4.0GHz,Threadripper 1950X,Threadripper 1920X @ 4.0GHz,Threadripper 1920X" values="21.7,18.4,16.4,15.2" colors="red,blue,orange,blue" height="300"] [ichart headers="ID, Time" title="wPrime v2.10" htitle="sekunde, manje je bolje" labels="Threadripper 1950X @ 4.0GHz,Threadripper 1950X,Threadripper 1920X @ 4.0GHz,Threadripper 1920X" values="50.059,54.145,64.354,69.205" colors="red,blue,orange,blue" height="300"] Porast performansi overclockingom je linearan s porastom takta, no porast potrošnje i zagrijavanja je puno veći od koristi. Threadripperi su ionako moćni procesori pa sumnjamo kako će se nekome isplatiti overclocirati ih (eventualno ako su tako brži u igrama što ćemo ostaviti za neki budući članak). Potrošnja i zagrijavanje [ichart headers="ID,Load (W)" title="Potrošnja" htitle="Load (W, manje je bolje)"  labels="i5-7500,Ryzen 3 1200,Ryzen 5 1400,i7-6700K,Ryzen 3 1300X,Ryzen 5 1500X,Ryzen 5 1600,Ryzen 7 1700,i7-7700K,Ryzen 7 1700X,Ryzen 5 1600X,Ryzen 7 1800X,i7-6950X,i7-5820K,i7-5930K,i7-4960X,i7-5960X,i7-3960X,Threadripper 1920X,Threadripper 1950X" values="92,105,113,120,125,130,132,137,138,162,163,173,196,205,216,252,255,267,280,290" colors="blue,orange,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="700" min="0"] Potrošnja sistema s Threadripperima je očekivano dosta visoka, no ako se pogleda koliko jezgara imaju u odnosu na druge procesore na grafu, tada se može zaključiti kako su zapravo vrlo učinkoviti. Kada overclockiramo, potrošnja raste i do 380 W za 1920X te 400 W za 1950X. [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature @ Floe Riing 360" htitle="Load (°C, manje je boilje)"  labels="Threadripper 1920X,Threadripper 1950X" values="74,76" colors="orange,red" height="200" min="0"] Kod temperatura ih nemamo s čim usporediti jer je korišten drugačiji hladnjak. Ipak, 1950X je na Tcontrolu pokazivao 103°C, a 1920X 101°C. Ako od toga oduzmemo 27°C offesta dolazimo do temperatura u grafovima. Kod overclockinga su Tcontrol temperature rasle na 113°C i 111°C (opet treba oduzeti 27°C).

Zaključak

amd_threadripper_kit_3

Nakon svih provedenih testova možemo zaključiti kako je AMD napravio pravu HEDT platformu za sve one profesionalce kojima je računalo osnovno sredstvo za rad. U svim su multithreaded testovima izvrsni i kakav god softver da imate koji ih zna iskoristiti znatno će te si ubrzati rad. Po preporučenim cijenama od 999 USD za 16C32T i 799 USD za 12C/24T ništa slično na tržištu nećete naći. Intel sada izdaje 12 jezgreni i9 procesor, a kasnije dolazi i 18 jezgreni no oni će biti znatno skuplji od ovoga što AMD nudi. Threadripperi imaju malo slabije performanse u igrama, no ništa slabije od primjerice Ryzena 7, s tim da ih nismo probali u NUMA način rada koji bi još malo izvukao iz grafika. No, sudeći prema DX12 performansama, njihovo vrijeme tek dolazi.

amd_threadripper_3

No, ovako veliki i kompleksni procesori nisu bez mana. Ponajprije je tu zagrijavanje koje je vrlo na području naponske regulaciju ploče. MOSFET-i se i na Asusovoj prisilno hlađenoj jedinici jako zagrijavaju, a još je gore na pasivnim pločama poput Gigabyteove X399 Gaming 7 čiju će te recenziju čitati uskoro. Uz to, na obje se ploče jako zagrijavaju i X399 čipovi pa su i njihovi hladnjaci na mukama. I nije to samo sindrom Asusove ploče, nego i Gigabyteove koja ima odvojene hladnjake za PCH i M.2. Drugi uvjetno rečeno problem je latencija memorije koja je visoka u distribuiranom načinu rada (UMA) jer su memorijski kontroleri odvojeni za svaki DIE, a i puno je tu jezgara za "poslužiti". Zagrijavanje nas dovodi i do overclockinga. S oba smo procesora postigli respektabilnih 4.0 GHz, s tim da je 1950X ipak bio apsolutno stabilan na nešto nižih 3.9 GHz. To je u skladu s onim što smo već viđali kod Ryzena, no kod ovih je to ipak malo reprezentativniji rezultat uzevši u obzir veliki broj jezgara. No, kada overclockiramo potrošnja jako raste, a samim time i zagrijavanje svih komponenata (pogotovo MOSFET-a), pa to i nije baš preporučljiivo za 24/7 rad.

amd_threadripper_39

Asus je s ROG Zenith Extreme pločom pokazao svu svoju inženjersku snagu i raskoš i kupcu donio vrhunsku ploču na kojoj mu apsolutno ništa neće faliti. Počevši od dobrog layouta, preko vrlo bogate palete opreme u što ulazi SupremeFX zvuk, 10-gigabitna mrežna kartica, WiFi, WiGig, Bluetooth, USB 3.1, 3x M.2 itd. Ploča na njemačkom tržištu košta između 550 i 600 €, no bit će odličan "kompanjon" Threadripperima i prvi izbor za njih (ako novac nije problem). G.Skill je još jednom dokazao kako su među najboljim proizvođačima DRAM-a, jer je Trident Z i zabavan (RGB LED) i iznimno brz te niskih latencija. Uz to, ima i odličan overclocking potencijal pa je bez problema potegnuo i do 3.600 MHz. Uskoro nas očekuje detaljnija recenzija upravo ovakvog kita, ali četverokanalnog brzine 3.600 MHz i to na Intelovoj novoj X299 platformi gdje će također vjerujemo zasjati kao i ovdje. Cijena bi za mnoge mogla ipak biti problem jer jedan dvokanalni kit košta 200 €, pa su dva jasno 400 €.

amd_threadripper_31

Thermaltakeov Floe Riing 360 je vrlo sposoban hladnjak Asetekovog osnovnog dizajna. Ono u čemu je Thermaltake doprinio su vrlo tihi RGB ventilatori koji su uz to dovoljno moćni. Hladnjak se jednostavno instalira i kao što smo imali prilike vidjeti u testu u stanju je držati pod kontrolom čak i Threadrippere "nasvirane" na 4.0 GHz. Nažalost s cijenom između 175 i 200 € ovaj hladnjak je skup, a konkurenti su i do 40 € jeftiniji (Celsius S36). Još jednom za kraj možemo reći kako su Threadripperi odlični procesori za sve profesionalce čiji softver zna iskoristiti sve dostupne logičke jezgre. AMD konačno ima i HEDT platformu kojom može konkurirati Intelu i to po znatno nižoj cijeni po jezgri koja (ne manje važno) ima sasvim konkurentne IPC performanse. Odluka, koji od dva Threadrippera izabrati ostaje kupcu, u ovisnosti treba li stvarno 16C32T i da li je spreman platiti razliku u cijeni.