CPU testovi

Usporedit ćemo performanse s ostalim Threadripper procesorima premda su testirani na drugim pločama i s drugom memorijom, no razlike u istim uvjetima ne bi trebale biti velike.

7-Zipu može iskoristiti samo 64 jezgre i tu je 3990X nešto slabiji od 3970X-a, jer radi na nižim boost taktovima.

Blender itekako zna iskoristiti sve raspoložive threadove i rezultat je gotovo pa na polovici onoga što odradi 3970X. Nije duplo brži jer je takt nešto niži, no rezultat je i dalje impresivan.

Rezultat u starom Cinebenchu je vrlo visok, uz napomenu da je single core rezultat iznosio 194 cb.

Noviji Cinebench pokazuje i veći odmak u rezultatu u odnosu na 3970X, a sam rezultat je svakako vrlo impresivan. Single core rezultat je bio 490, što je manje od 503 koliko je postigao 3960X i od 507 koliko je postigao 3970X.

Corona Renderer je fotorealistični renderer dostupan za Autodeskov 3ds Max ili kao standalone CLI aplikacija. Razvija se i verzija za Maxon Cinemu 4D. Dostupan je i benchmark koji automatski renderira scenu i izbacuje rezultat u sekundama, te u Rays/sec.

Ponovno benchmark i alat koji zna iskoristiti resurse ovoga procesora i rezultat je odličan.

Handbrake skalira samo do 32 threada pa 3990X nije u prednosti u ovoj aplikaciji.

JetStream 2 je browser benchmark kojji se fokusira na web aplikacije, koji kombinira JavaScript i Web Assembly benchmarke koji pokrivaju različite napredne poslove i tehnike programiranja te izbacuje rezultat na temelju toga. Veći broj znači bolje performanse, a 3990X je prosječno odradio svoj zadatak.

Adobeovi alati, kao što vidimo u ovom testu, ali i u sljedećem nisu prilagođeni ovolikom broju threadova koliko ih 3990X ima i ako u svom poslu koristite primarno njih nećete imati značajnije ubrzanje u odnosu na 3970X, a najboljim se pokazao još jeftiniji 3960X.

3960X je postigao bolji rezultat i od 3970X i od 3990X.

V-Ray Benchmark je proizvod ChaosGroup-a koji je stand-alone aplikacija za mjerenje performansi procesora i grafike u renderiranju. Dostupan je za 3ds Max, Mayu, Cinemu 4D, Blender, SketchUp itd.

V-Ray zna iskoristiti dodatne jezgre i rezultat je odličan. Testirali smo procesor i u novijoj verziji 4.10.03 gdje je postigao rezultat od 69 776 ksamples-a.