amd_store_mi_1

AMD je s pojavom X470 čipseta i druge generacije Ryzen procesora predstavio i jednu zanimljivu tehnologiju nazvanu StoreMI. Riječ je o besplatnom softveru za ubrzavanje rada klasičnih tvrdih diskova njihovom fuzijom sa SSD-ima, te s do 2 GB radne memorije. Koristiti možemo SATA SSD-e, NVMe SSD-e, HDD-a pa čak i 3D Xpoint memoriju. StoreMI će po instalaciji i aktivaciji automatski menadžirati s fajlovima u novo stvorenom virtualnom disku, a pri eventualnoj se deinstalaciji softvera ne gubi ništa od podataka. AMD-nam je za ovaj test StoreMI tehnologije poslao Western Digitalov Blue 2TB tvrdi disk i Samsungov 860 EVO M.2 SATA SSD.

amd_store_mi_2

Prije nego krenemo na sami softver par riječi o hardveru. WD20EZRZ tvrdi disk je pripadnik Western Digitalove Blue obitelji 3.5″ tvrdih diskova čiji se kapaciteti kreću od 500 GB pa do 6 TB. Riječ je o klasičnom disku sa SATA 6 Gbps sučeljem, čije se ploče rotiraju brzinom od 5.400 okretaja u minuti i koji ima  64 MB priručne memorije. Proizvođač navodi održive brzine transfera od 147 MB/s i potrošnju od oko 27 W u radu. Jamstvo je dvogodišnje.

amd_store_mi_3

S druge strane, Samsungov 860 EVO je SATA M.2 SSD koji donosi tzv. V-NAND memoriju (3-bit TLC). 860 EVO serija dolazi u varijantama od 250 pa sve do 2 TB. Naša 250 GB verzija ima 512 MB LPDDR4 priručne memorije, ima Samsungov MJX kontroler, te dolazi s pet godišnjim jamstvom. Proizvođač navodi podatak o maksimalnom broju zapisa od 150 TB. Brzine sekvencijalnog transfera iznose 550 MB/s za čitanje i 520 MB/s za zapis. Nasumične performanse su 98K IOPS-a za čitanje i 90K IOPS-a za zapis (QD32).

amd_store_mi_4 amd_store_mi_5

Za aktivaciju StoreMI (Machine Intelligence) tehnologije je na postojeći tvrdi disk s Windows 10 64-bitnim operativnim sistemom potrebno instalirati softver preuzet s AMD-ovih stranica, prije čega smo jasno ugradili prazan SSD na ploču. Treba napomenuti kako tehnologija radi isključivo s četiri serijom čipseta i maksimalno koristi do 256 GB prostora na SSD-u – razlog zbog kojeg nam je AMD i poslao 250 GB SSD. Ako i imate veći SSD prostor će biti podijeljen i ostatak ostavljen korisniku na raspolaganju . Dio koji se dodijeli StoreMI-u uz cijeli HDD operativni sistem prepoznaje kao jedan disk, tj. jednu virtualnu particiju. Ako želite koristiti RAM u sustavu potrebno ga je imati minimalno 6 GB (2 GB za StoreMi i 4 GB za sistem). Ako pak želimo koristiti veći disk od 2 TB sistem mora biti konfiguriran tako da boota u UEFI modu s UEFI bootable instalacijom Windowsa.

Sama je instalacija softvera vrlo jednostavna i gotovi smo u par koraka. AMD napominje kako StoreMI nije čisti sistem keširanja, nego koristi naprednu strojnu inteligenciju, virtualizaciju i automatizirano rangiranje.

amd_store_mi_6 amd_store_mi_7

Jednom kada je softver instaliran, potrebno je napraviti Bootable StoreMI ako želimo postojećem tvrdom disku s operativnim sustavom pridružiti SSD, ili Non-Bootable StoreMI ako želimo spojiti dva prazna diska u sustavu. Naknadno je moguće uz pomoć Customize opcije dodijeliti i 2 GB radne memorije StoreMi sustavu. Mi to nismo odmah napravili jer smo htjeli testirati performanse u tri slučaja – samo HDD, HDD+SSD i HDD+SSD+RAM.

amd_store_mi_8amd_store_mi_9

StoreMI je moguće i poništiti u bilo kojem trenutku tj. razdvojiti pridodane diskove, bez posljedica na integritet podataka – oni svi ostaju na HDD-u. Samo podešavanje i pridodavanje RAM-a u čitav sustav je također vrlo jednostavno, a maksimalno je moguće pridodati 2 GB.

StoreMI radi tako da najčešće korištene fajlove i programe drži na SSD-u kako bi se ubrzalo njihovo izvođenje, a djelomično dok sustav radi kešira jedan dio podataka i u RAM-u. S vremenom “uči” i pamti koje aplikacije koristite i njih prioritizira. Tako smo u mjerenjima vidjeli da se svakim novim izvođenjem podizanje sustava ili aplikacija, učitavanje igara dodatno ubrzava sve dok ne dosegne limite sustava.