U nastavku recenzije  Amis 3u1 ponude donosimo daljnji osvrt nakon dva mjeseca druženja s ovom uslugom, a tko je propustio uvodni članak predlažemo da krene od njega. Ukratko, na testnoj lokaciji smo dobili priključak za telefon, Internet i TV uslugu (Amis 3 u 1), uz licencu za sigurnosni paket F-secure (dok god koristite Amis uslugu, imate pravo na tu licencu) te još neke manje pogodnosti na koje ćemo se osvrnuti u tekstu. Za početak, pogledajmo kako izgleda korisničko sučelje na samom TV uređaju (isprike na relativno lošim slikama, refleksija i kompaktni foto aparat su učinili svoje).

Postavke

Naravno, prva destinacija nakon priključenja STB-a na TV uređaj su postavke, gdje možemo pronaći sve relevantne detalje bitne za rad. STB smo priključili na TV uređaj putem HDMI priključka, te tako ostvarili najveću moguću kvalitetu slike. Kako je uređaj opremljen i s RGB, scart i S-video izlazima, moguće ga je priključiti praktički na bilo koji TV uređaj, no u tom slučaju kvaliteta slike drastično opada. Za probu, probali smo sve dostupne priključke na plazma i LCD zaslonu i naravno, HDMI daje uvjerljivo najbolju sliku. Kod LCD zaslona je to još izraženije, zbog same tehnologije prikaza slike, pa tako npr. scart konekcija na LCD-u (starije generacije doduše) daje očaju sliku, prepunu kockica. Vjerujemo da bi na nekom LCD-u novije generacije to izgledalo puno bolje, no tko se jednom navikne na HDMI, nema natrag…

Korisničke postavke

Menu postavke se dijele na dva dijela – korisničke i tehničke. Korisničke su zaštićene lozinkom, koja osim definiranog rasporeda kanala, jezika i podsjetnika, štiti i blokirane kanale što će roditelji s djecom znati cijeniti. Ovdje je moguće i stvaranje različitih profila, slaganje omiljenih kanala te promjene načina na koji podsjetnik obavještava o svom statusu (zvučni ili vizualni podražaj). Možda na prvi pogled djeluju kao suvišni detalji, no onome tko je navikao sve prilagoditi svom korisničkom doživljaju svakako bitna stavka.

Tehničke postavke

Ulaskom u tehničke postavke, s obzirom na ostvarenu vrstu konekcije prema TV uređaju, postaju dostupne različiti izbori za zvuk i sliku. Moguće je prilagoditi praktički sve što poželite, od izlazne rezolucije (1080i je najveća), omjera TV slike, formata 16:9 i 4:3 slike, HDMI zvuka (ako želite samo sliku preko HDMI izlaza, a zvuk preko optičke konekcije – moguće je), uključiti DD, pa čak i podesiti kašnjenje zvuka za slikom.

Tehničke postavke – nastavak

U slijedećem nivou tehničkih postavki nalazimo detalje poput IP i MAC adrese STB-a, informacije o sustavu, signalu i izlaznim postavkama konekcija. Stavka traženje kanala nema veze s IP-TV uslugom, već s prije spomenutim DVB-T tunerom MPEG-4 generacije, koji nam omogućava prijem DVB-T signala neovisno o stanju IP-TV veze. U praksi smo probali iskopčati LAN konekciju između STB-a i routera i u tom slučaju s STB ponaša kao klasičan DVB-T prijemnik, što je odlično u slučaju problema s IP-TV uslugom. Jedino u tom slučaju ne smijete resetirati STB uređaj odspajanjem strujnog priključka, jer se STB ne može bootati do kraja bez dolazne konekcije s centrale. Srećom, u nešto više od dva mjeseca nismo imali nikakvu potrebu za ovime jer je IP-TV usluga funkcionirala bez problema. Treba samo napomenuti da DVB-T tuner trenutno prima podatke o EPG-u preko IP-TV konekcije, što i nije najsretnije rješenje, no bar je procesuiranje slike neovisno.

Kategorije kanala

Nakon što smo se pozabavili tehničkih i ostalim postavkama, prelazimo na glavnu namjenu usluge – gledanje TV programa. Rad s daljinskim upravljačem i sam doživljaj prilikom prebacivanja kanala, surfanja u EPG-u, snimalici ili putovanju kroz vrijeme pomoću vremenskog pomaka je na vrlo visokom nivou. Nije savršen, postoje povremene poteškoće koje se manifestiraju kroz kašnjenje uređaja na komande s daljinskog upravljača, blokiranja u nekom od izbornika (uđete u npr. EPG, pogledate što želite, pritisnete exit no i dalje ostanete u tom izborniku) i slične vesele trenutke, no kao što smo i spomenuli u uvodnom članku – to je IP-TV platforma sa svim svojim manama i vrlinama. U takvim trenucima je najbolje ostaviti daljinski, pričekati minutu-dvije i u velikoj većini situacija stvar se "popravi" sama od sebe. Ako ni to ne pomaže, pomaže reset STB-a, a s obzirom da sam boot uređaja traje vrlo kratko – ni to nije preveliki problem. U takvim trenucima teško je dokučiti gdje je izvor problema – poteškoće na centrali, trenutna zagušenost na ADSL liniji ili "mali zeleni", no ono što veseli je da u ovom periodu koliko koristimo uslugu takvih problema bilo značajno manje nego na T-com platformi i MAX TV usluzi. Reset STB-a smo napravili svega dva puta iz gore navedenih razloga, a opisano blokiranje doživjeli u 5-6 navrata, što je prilično razumna brojka.

Prilikom samog gledanja TV programa, ako već niste filtrirali i složili listu svojih omiljenih programa, pritiskom na plavi gumb na daljinskom ulazite u izbornik kategorija kanala. U njemu je moguće pomicanjem strelica na daljinskom upravljaču dodatno filtrirati kanale prema unaprijed definiranim kategorijama – dokumentarni program, dječji, informativni, zabavni, DVB-T, korisnički definirane liste itd. Tako možete brzo doći do željene kategorije ili određenog programa, bez da morate na pamet znati točan broj kanala na kojem se nalazi tražena emisija.

Format ekrana

Isto tako, žute tipka na daljinskom upravljaču omogućava ulazak u izbornik s formatom slike, u kojem je moguće dodatno definirati format i opcije prikaza 16:9 ili 4:3 slike (letterboxed, pan & scan). S obzirom na "kupus" koji dobivamo od TV postaja po pitanju formata slike, još uvijek relativno veliku zastupljenost klasičnih 4:3 zaslona i svih onih modno osviještenih korisnika s 16:9 zaslonima i željom gledanja 4:3 sadržaj preko punog zaslona – ove opcije omogućavaju svakom ispunjenje svih želja, bez obzira kakve one bile :)

Snimalica

Ako unatoč silnoj želji ne možete pogledi neku od emisija, snimalica je rješenje u takvim situacijama. Osim klasičnog stiskanja REC gumba, moguće je i zakazati snimanje unaprijed preko EPG vodiča. Jednostavnim ulaskom u EPG, dođemo do emisije koja nas zanima i ako pored naslova iste ima mali simbol kamere – emisiju je moguće snimiti. Kao što i pretpostavljate, nije moguće snimiti bilo što s bilo kojeg kanala, ponuda se uglavnom svodi na domaće i najpopularnije strane programe, pa se može desiti da vam ni snimalica ne može pomoći.

Snimke

Jednom snimljen sadržaj ostaje u izborniku Snimke, a moguće ga je pregledavati do 30 dana od dana snimanja, s raspoloživim prostorom od ukupno 10 h. Snimljeni materijalom je moguće baratati kao npr. s klasičnim DVD sadržajem – moguće ga je pauzirati i premotavati naprijed ili nazad, a jedino je šteta što ne postoji nikakav JUMP ili GO-TO izbornik. Premotavanje je moguće samo u definiranim koracima od x2, x4, x8, x16 i x32 brzinama, pa iako je najveća brzina u većini slučajeva dovoljna. Premotavanje npr. nekakvih sat vremena snimljenog materijala je pomalo zamorno i relativno sporo.

Vremenski pomak

Time shift ili vremenski pomak je, kako smo već spomenuli u prvom članku, odlična opcija. Ona omogućava pregled sadržaja 19 najgledanijih kanala 48 sati unatrag, što zbrojeno iznosi 912 sati snimljenog materijala. Kao i kod snimalice, sve se može pauzirati i premotavati no isto tako nema opcije jump ili goto s kojom bi bilo moguće premotati sadržaj na određeni vremenski period. S obzirom na prilično čestu neusklađenost EPG-a i live programa, dolazi do razlike između onoga što je na programu i onoga što EPG ima kao informaciju da je trenutno u eteru. No, s vremenskim pomakom to nije problem jer i ako se desi da gledana emisija uđe u zakazano vrijeme slijedeće emisije, prikazivanje se zaustavi i pojavi se izbornik u kojem je moguće odabrati opciju – nastavi gledati slijedeću emisiju. Tako sadržaj nastavlja s prikazivanjem točno gdje je i stao, pa nema straha da nećete vidjeti kraj filma ili što već gledate. Vremenski pomak znači da i live prikazivanje možete pauzirati (do 30 min) i nastaviti gledati tamo gdje ste i stali, pa tako ova opcija pruža pun komfor prilikom gledanja TV programa. Nadamo se samo da će u budućnosti doživjeti i proširenje na još više programskog sadržaja, što će svakako biti dodatni bonus.

TV vodič

TV vodič ima klasične izbornike, gdje je moguće birati između horizontalnog i vertikalnog pregleda, odnosno pregled svih kanala u danom vremenu ili pregled jednog kanala u kompletnom vremenskom periodu. Prilikom pregledavanja TV vodiča, moguće je odabrati određenu emisiju, vidjeti detaljan opis, glumce i sve ostale detalje. Iz TV vodiča moguće je napraviti podsjetnik za određenu emisiju ili pak zadati snimanje iste. Kretanje po izbornicima, skakanje s kanala na kanal, listanje po danima (crveni i zeleni gumb) se izvodi zadovoljavajućom brzinom, bez zastajkivanja i sličnih iritantnih sitnica.

To je ukratko što se tiče najvažnijih stavki u izbornicima, krećemo na dodatne sadržaje koje dolaze s uslugom 3 u 1. Za početak, mali osvrt i na Thomspon TG782 ADSL modem i njegove mogućnosti.