a.m.p. je Antecov brand pokrenut sredinom prošle godine, a kako sami kažu cilj im je tržištu ponuditi state of the art mobilnu i audio tehnologiju. Jasno je već svima kako tvrtke koje su do sada bile poznate po određenim grupama proizvoda (Antec najviše po kućištima i napajanjima), zbog teške situacije na tržištu moraju širiti svoju ponudu novim proizvodima ili sub-brandovima. Thermaltake je to ranije napravio sa svojim Luxa2 brandom, a sada i Antec kreće njihovim stopama. a.m.p. ili Antec Mobile Products brand se trenutno sastoji od dvije linije proizvoda – Audio i Chargers. Audio linija nudi SP1, Gain, iso i dBs proizvode (zvučnici, BT reciever i slušalice), dok Chargers nudi šest različitih punjača među kojima su i PowerUp prijenosni punjači s baterijama do 6000mAh. Mi danas pred sobom imamo Bluetooth zvučnik i spikerfon koji je autonoman zahvaljujući ugrađenoj Litij-ionskoj bateriji, a osim Bluetooth veze nudi i spajanje preko klasičnog 3.5mm jacka, dok za punjenje baterije ima USB utor. SP1 je kompaktan prijenosni zvučnik koji dolazi u poluprozirnom plastičnom pakiranju i poglede privlači crvenom mrežicom zvučnika iza gumene perforacije kako s jedne tako i s druge strane.

Na kutiji će kupac pronaći relevantne informacije na nekoliko jezika, a po otvaranju će ga dočekati Share the Experience natpis koji je moto ovoga uređaja. U kutji se u plastičnom ležištu nalaze upute za upotrebu, obavijest o tome kako bateriju treba napuniti do kraja prije upotrebe i jamstveni listić (2 godine jamstva). Uz to tu je i jedan USB to microUSB flat kabel dužine otprilike pola metra kojim punimo uređaj, te kabel s 3.5 mm jackovima dužine također oko pola metra. Po vađenju bijele plastične kadice dolazimo i do samog SP1 zvučnika. Uz ovu crnu izvedbu, Antec kupcima nudi i bijelu te zelenu.

Vađenjem uređaja primjećujemo kako su bočne stranice gumirane, čime je osiguran odličan grip kako na različitim podlogama tako i u ruci. Mnogi će ovaj uređaj koristiti i van kuće pa je ključno da se ne kliže u ruci, ali i da je čvrst i otporan na eventualne padove, pri čemu guma znatno pomaže. SP1 je dimenzija 158 x 41 x 62 (Š x D x V) ukoliko ga orijentiramo tako da su tipke za kontrolu okrenute prema gore. S prednje i stražnje strane je plastična maska s perforiranim uzorkom iza koje je crvena mrežica. Taj detalj najviše privlači poglede na ovom uređaju inače poprilično uniformiranog dizajna i unosi malo živosti u crnu boju. Težina SP1 je 380 grama čemu znatno doprinosi i Litij-ionska baterija nepoznatog kapaciteta (3.7V). Proizvođač jedino navodi kako je autonomija otprilike 10 sati pri slušanju muzike ili korištenju spikerfona prilikom telefoniranja. Na vrhu uređaja nalazimo tri tipke, od čega su dvije ( – i +) za kontrolu glasnoće, a srednja ima dvostruku ulogu. Možemo ju koristiti za javljanje ili prekidanje poziva te dužim pritiskom za spajanje s Bluetooth uređajima (telefoni, MP3 playeri, prijenosnici itd.). Za spajanje, tj. ulazak u Pairing Mod srednju je tipku potrebno držati 6 do 8 sekundi pri čemu LED-ica na On/Off tipki svijetli bijelom bojom.

Povezivanje s ostalim uređajima je prošlo bez problema (probali smo s nekoliko smarphonea i prijenosnika), a SP1 ima Bluetooth po 2.1 standardu (EDR, A2DP 1.2, HFP 1.5 i HSP 1.1). Domet je oko 10 metara na optičkoj vidljivosti što će se smanjiti ukoliko imate kakvu prepreku između zvučnika i vašeg uređaja. Osim za slušanje glazbe, SP1 možete koristiti i za razgovore preko mobilne mreže, Skypea, Google Voicea, Vibera i ostalih usluga pri čemu on postaje spikrefon zahvaljujući ugrađenom mikrofonu koji se nalazi desno od tipke za poglašnjavanje zvuka. Kvaliteta zvuka (dBs1 tehnologija), nas je ugodno iznenadila. Ovaj je maleni zvučnik vrlo moćan, a zvuk koji ispušta je čistih tonova u cijelom rasponu. Niski su tonovi solidni, dok je reprodukcija onih najviših odlična. Snaga zvuka je odlična pa će te SP1 moći koristiti i za kakvu manju zabavu u zatvorenom prostoru, ali i vrlo lako zamijeniti svoje zvučnike za desktop računalo njime.

Na lijevom se boku nalazi micro USB utor za punjenje baterije (preko prijenosnika punjenje može potrajati i 2 – 3 sata), do njega je AUX izlaz za 3.5 mm jackove i na kraju je On/Off prekidač. U prekidač je ugrađena LED signalizacija koja u radu svijetli bijelo. Kada se baterija puni svjelo je crveno, a kada je uređaj u Pairing Modu trepćuće bijelo. S obzirom da nema vizualnu signalizaciju maksimalne glasnoće, kratak ton će vas upozoriti da nema više smisla stiskati + tipku.

SP1 smo isprobali sa više različitih uređaja i uvijek smo bili zadovoljni njegovom izvedbom. Ranije smo već isprobali slične uređaje (tipa malenog Sonyevog SRS-BTV5 zvučnika s NFC čipom) i uvijek su nam se činili vrlo korisnim za različite primjene. Ovaj bi čak za nuždu mogao poslužiti i kao spikerfon u automobilu jer mu gumena podloga osigurava dobar grip, a mikrofon odlično hvata glas i u malo bučnijoj sredini. Snaga zvučnika je odlična (za ove dimenzije), a autonomija od oko izmjerenih 6 i pol sati je također vrlo dobra (premda proizvođač navodi do 10 sati). Kvaliteta izrade je vrlo dobra, uređaj je čvrst i masivan a i gumene će stranice odlično apsorbirati eventualni pad. a.m.p. SP1 se uz 12 mjesečno jamstvo može kupiti u domaćim trgovinama po cijeni od 550 kuna. To je u skladu s Europskim cijenama od oko 70 do 75 €. Iznos nije malen, no SP1 je zbog svojih karakteristika vrijedan uloženog novca. Jedino što bi u budućim modelima voljeli vidjeti je NFC čip koji olakšava spajanje – sve ostalo je odlično.