antec_hcp850_1 antec_hcp850_2

High Current Pro je sada već svima dobro poznata Antecova serija modularnih napajanja koja donosi raspon snaga od 750 pa sve do visokih 1300 W snage preko četiri modela. OEM proizvođač ovoga napajanje je Delta Electronics, jedan od najboljih na tržištu, pa nije ni čudo da entuzijasti vole HCP seriju, jer riječ o visokokvalitetnom proizvodu odličnih nazivnih performansi i visoke Platinum efikasnosti.

HCP-750 je potpuno modularno napajanje, što znači kako mu ni jedan kabel nije fiksan. Maksimalne je snage 850 W, podržava ATX12V 2.32 i EPS12V 2.92 standarde te nosi oznaku efikasnosti 80 Plus Platinum. To znači kako je na 220V ulaznog napona efikasnost izlaza uvijek iznad 90%, s vršnom efikasnošću na 94% pri 50% opterećenja. Jamstvo na proizvod je sedmogodišnje.

antec_hcp850_3 antec_hcp850_4

U skladu s cjenovnim razredom u kojem se nalazi je i pakiranje napajanja. Osim što je smješteno u zasebnu vreću, još je i obloženo debelom stiropjenom, u kojoj se nalazi i vreća s kabelima, koja je zatvorena velcro trakama. Kada smo kod traka, Antec daje dvije zasebno za aranžiranje kabela, koje su pakirane uz četiri vijka za kućište.

antec_hcp850_5

Kabeli su kao što smo rekli potpuno modularni a svi su i upleteni pa neće biti nereda prilikom slaganja. U pakiranju će kupac naći jedan sa 20 + 4 pinskim ATX konektorom, jedan 8-pinski EPS 12V konektor, kabele s čak šest 6 + 2 pinskih PCIe konektora, zatim s devet SATA Power konektora, šest Molex-a, jedan Floppy i jedan 4 + 4 pinski ATX/EPS 12V konektor. Tu je i jedan OC Link kabel koji služi za međusobnu komunikaciju između HPC napajanja. Povezivanjem dva napajanja u OC Link vezu udvostručujemo izlaznu snagu napajanja (ako su dva napajanja iste snage), pa je tako moguće ići do 2600 W (1300 W + 1300 W) sa ukupno 217 A struje i čak 20 PCIe konektora.

antec_hcp850_6

HCP 850 je smješteno u glatku, crno bojanu metalnu kutiju, s rešetkom za 135 mm Deltin DBB ventilator, te rešetkom na ispuhu. Kontinuirana snaga ovoga napajanja je 850 W, a Antec se hvali Deltinim PhaseWave dizajnom (server class full-bridge LLC topologija sa sinkronim DC-DC ispravljanjem).

HCP 850 ima četiri odvojena +12V voda od kojih je svaki sposoban dati čak 40 ampera struje. PFC je aktivnog tipa, a napajanje dolazi s čak devet tipova zaštita – Brown-Out Protection (BOP), No Load Operation (NLO), Over Current Protection (OCP), Over Power Protection (OPP), Over Temperature Protection (OTP), Over Voltage Protection (OVP), Short Circuit Protection (SCP), Surge & Inrush Protection (SIP) i Under Voltage Protection (UVP).

antec_hcp850_7 antec_hcp850_8

Kabeli su u potpunosti modularni kao što možemo i vidjeti na strani priključaka, a Antec se hvali i nekim future proof rješenjima – 16-pin socket (dva različita 8-pinska kabela po socketu), te 28 (20 + 8) pinski MBU socket. HCP serija ima mogućnost povezivanja dva napajanja u svrhu poduplavanja snage, a upravo za tu svrhu i služi OC Link konektor. Na ispušnoj strani je glavni prekidač i Schuko utičnica. Napajanje je inače u radu zadovoljavajuće tiho, čak i pri visokim opterećenjima, za što je zaslužan i Thermal Manager, koji optimizira rad ventilatora i hlađenje.

antec_hcp850_9 antec_hcp850_10

Delta se specijalizirala za serverska napajanja i u izradi koriste samo visoko kvalitetne komponente. Platforma ovoga napajanja na primarnoj strani koristi full-bridge LLC topologiju sa zero-voltage „switchingom“ i smanjenim EMI i RFI smetnjama, a na sekundarnoj se strani koristi DC-to-DC topologija za slabije vodove. To znači kako se koriste DC-DC konverteri za generiranje slabijih vodova (3 i 5V) iz 12V voda.

antec_hcp850_11 antec_hcp850_12

Deltina platforma je odlično posložena, korišten je ozbiljan hardver i neka su rješenja bolja i od Seasonicovih. PFC kontroler je CM6502, a tu su i tri TDF27S60 MOSFET-a. Na 12V railovima su Nichiconovi solid kondenzatori, dok su svi elektroliti ili Nippon Chemi-Con ili Rubycon 105°C.

antec_hcp850_13 antec_hcp850_14

Izrada, zaštite od topline, lemljenje, sve je na vrhunskoj razini, pa tako i pločica s izlaznim konektorima. Ventilator koji hladi komponente je također Deltin, promjera je 13.5 cm, a pri nižim je opterećenjima gotovo pa nečujan. Čak i kada se zavrti malo brže, pri dugotrajnim visokim opterećenjima nije naročito naporan za uši, premda postaje čujan. Napajanje se tada i vrlo adekvatno hladi te se ne pregrijava.