antec_h600pro_1 antec_h600pro_2

Antec već dugo vremena u ponudi ima zatvorene sisteme vodenih hlađenja i kupci su već naviknuti na njihove “kilere”. Početkom ove godine su predstavili ovaj H600 Pro ali i H1200 Pro. S kutije možemo saznati sve detalje o proizvodu, a najinformativnija je stražnja strana gdje imamo secirane sve komponente hladnjaka i detaljna objašnjenja – od vodenog bakrenog bloka, preko keramičke pumpe za vodu pa do plavo osvijetljenog 120 mm ventilatora.

antec_h600pro_3 antec_h600pro_4

Pakiranje je standardno, hladnjak i sve komponente su dobro zaštićene od eventualnih mehaničkih oštećenja. Komponente su postavljene u kutiju s pregradama i zaštićene su u plastičnim vrećicama. Hladnjak je kompatibilan sa svim desktop socketima i nosačima procesora. Kod AMD-a su to AM2/2+/3/3+ i FM1/2 socketi, a kod Intela LGA775/115x/1366 i 2011. Osim nosača tu su i termalna pasta te upute za montažu. Kao što znamo od ranije, montaža je nešto kompliciranija nego kod konkurencije, no to nije ništa što jedan iskusan PC-jaš ne može svladati.

antec_h600pro_5 antec_h600pro_6

Ventilator koji montiramo na radijator je dimenzija 120 x 120 x 27 mm ima promjenjivu brzinu vrtnje od 600 do 1800 okretaja u minuti +/- 100 okretaja. Proizvođač navodi buku od 16 do 35 dBA, a mi smo na maksimumu unutar kućišta izmjerili 52 dB. Antec je u odnosu na raniju reviziju koju smo imali prilike testirati promijenio ventilator, tj. sada je on sporiji i stvara manju buku. Specifikacije ventilatora su ostale iste – maksimalni protok zraka je 78.9 CFM, statički pritisak koji stvara je 2.19 mmH2O, a potrošnja je 3.6 W.

Ventilator ima ugrađene plave LED-ice pa se u kombinaciji s osvijetljenim Antec logoom na bazi lijepo uklopio u osvijetljeno GX1200 kućište.

antec_h600pro_7 antec_h600pro_8

Radijator je aluminijski, s rebrima debljine 0.28 mm i ukupnih dimenzija 155 x 120 x 27 mm. S kućištem baze i pumpe ga povezuju dvije savitljive plastične cijevi (FEP), dužine 315 mm, što je sasvim dovoljno za većinu kućišta koje nalazimo na tržištu. Cijevi s gornje strane ulaze u kućište koje se sastoji od hladne bakrene ploče s rezervoarom visine oko 35 mm na čijem je dnu bakrena baza.

Keramička se pumpa vrti se na oko 3450 okretaja, a napaja se uz pomoć jednog SATA Power konektora. U sistemu se nalazi antikorozivna rashladna tekućina koju nije potrebno mijenjati tijekom vremena. Sistem je jasno zatvoren i ne zahtijeva nikakvo održavanje u cijelom periodu korištenja – barem prema tvrdnjama proizvođača. Ukupna masa hladnjaka s ventilatorom je 630 grama.

antec_h600pro_9 antec_h600pro_10

Bakrena je baza (cold plate) strojno obrađena s vidljivim sitnim brazdama, koje će Antecova pasta popuniti za što bolji prijenos topline. S unutarnje strane baze se nalaze 0.15mm debeli aluminijski listovi s međusobnim razmakom od 0.2 mm. Otisak na IHS-u procesora je ravnomjeran i nasjedanje je vrlo dobro. Baza je za tijelo pričvršćena s deset vijaka.

Keramička pumpa ima grafitno ovješenje koje je procijenjeno na 150.000 radnih sati, a osovina je napravljena od sjajne (kristalizirane) keramike i 50 je puta izdržljivija od običnih osovina.

antec_h600pro_11

Instalacija najprije kreće slaganjem stražnje ploče koju je potrebno okrenuti na Intel stranu i odabrati jedan od tri položaja za vijke u ovisnosti o socketu. Nakon što smo vijke provukli kroz odgovarajuće rupe, fiksiramo ih plastičnim stopicama. Nakon toga je potrebno postaviti nosač u položaj i spremni smo za montiranje baze hladnjaka tj. pumpe s bakrenom pločom. Na kućište pumpe je potrebno postaviti njen nosač koji nije fiksiran pa ga je potrebno držati prstima što pomalo otežava postavljanje dugih vijaka koji na sebi imaju opruge.

antec_h600pro_12

Instalaciju preporučujemo napraviti na stolu, kada je ploča vani, jer će biti teže to sve napraviti u kućištu, pogotovo jer su cijevi malo kruće i radijator predstavlja uteg koji cijelu konstrukciju povlači prema sebi i otežava vam instalaciju. Najbolje bi bilo zaposliti i dodatnu osobu koja će držati čitavu konstrukciju dok vi stežete vijke.

antec_gx1200_20

Jednom kada je sve u pogonu i u kućištu izgleda odlično, zbog plavog Antec loga na vrhu, te plavo osvijetljenog ventilatora. Još ako je unutar GX1200 kućišta kao u ovom slučaju, efekt osvjetljenja je i bolji. Pumpa nije naročito bučna, tj. svaki puta ju nadglasava ventilator koji proizvodi i do 52 dB na maksimalnom broju okretaja.