U proteklom periodu imali smo priliku upoznati nekoliko zanimljivih modela svestranih računalnih kućišta srednje klase koja su se pojavila na domaćem tržištu. Prilikom promatranja ponude unutar najpopularnije mid-tower kategorije u posljednjih nekoliko godina zaista je bilo moguće pronaći cijeli niz modela sličnih karakteristika. No ono što nas danas zanima je – Da li jedno računalno kućište može objediniti funkcionalnost, jednostavan i kvalitetan dizajn, natprosječne termalne performanse i dobru akustičnu izolaciju, uz naravno prihvatljivu cijenu. Da li je sve navedeno moguće unutar jednog proizvoda? Odgovor će nam pružiti današnji testni primjerak Antecovog P280 modela iz njihove Performance serije.

Navedeno kućište pristiglo je na našu adresu sigurno zapakirano unutar elegantne crno-žute kartonske kutije na kojoj je moguće pronaći (osim niza slikovnih prikaza) sve detalje vezane uz konstrukciju P280 modela. Informacije poput korištenih materijala (čelik, aluminij, plastika, polikarbonat), vanjskih i unutarnjih dimenzija, kao i rasporeda sastavnih dijelova, te velikog broj integriranih karakteristika – svi važniji detalji uredno su ilustrirani i raspoređeni na poleđini pripadajuće ambalaže. Zavirivši u njen sadržaj može se zamijetiti vrlo sigurno fiksirano kućište sa po jednim zaštitnim kalupom na donjoj i gornjoj strani pakiranja (spužvasti stiropor), te naravno, tanka PVC zaštita od prašine i ogrebotina.

Kada se ukloni sva zaštitna ambalaža, nailazimo na sljedeći prizor:

Sivo-crna kombinacija brušenog aluminija i matiranog čelika uz okvir vrata izrađen od tvrde plastike odaju jednostavnost i minimalistički pristup, dok prednji konektori (mikrofon, slušalice, 2x USB 2.0, 2x USB 3.0) i glavni prekidači za pokretanje i resetiranje računala, postavljeni na prednjoj i gornjoj poziciji otkrivaju praktičnost, jer za pristup njima nije potrebno otvarati prednju stranicu/vrata.

Neposredno uz prednje konektore je decentno postavljena po jedna plava HDD i Power svjetleća dioda promjera 1mm (krajnje lijevo i desno), koje se u dnevnim uvjetima vrlo jasno naziru, dok u tamnijem okruženju dolaze čak i previše do izražaja, usprkos svojoj skromnoj veličini. Osim samog kućišta, u kompletu se nalazi i niz vijaka (za ugradnju diskova, matične ploče, ventilator), plastičnih vezica, metalnih odstojnika za instalaciju matične ploče raznih dimenzija (Mini ATX, Micro ATX, ATX, XL-ATX) i kratkih ilustriranih uputa.

Prilikom manevriranja kućištem ukupnih dimenzija 526x231x562mm (VxŠxD) korisnik ima priliku osjetiti i manjak mase. Točnije, ukupna masa je stala na 10,2 kg, dok je primjerice masa jednog od prethodnika (P182) iznosila osjetnih 14kg. Uzrok ovome je implementacija bočnih stranica nešto manje debljine, koja u slučaju P280 modela staje na 0.8mm, te naravno nešto veći udio plastičnih elemenata o čemu će biti riječi kasnije u tekstu.

Prednja vrata kućišta sastavljena su od plastičnog okvira u kojem se nalazi brušeni aluminij, a cjelokupna konstrukcija je odmaknuta 25mm od utora za optičke uređaje tj. prednjih ventilatora. Na ovaj način je proizvođač znatno olakšao protok usisnih ventilatora, a s druge strane nije omogućio osjetnije širenje buke prema naprijed odnosno prema korisniku. Na dnu aluminijskog dijela vrata nalazi se nenametljivo utisnuti Antecov logo, dok je s donje strane okvira spomenutih vrata ostavljen dodatni otvor za povećanje ukupne usisne površine.

Otvaranjem vrata otkrivamo da se s njihove unutarnje nalazi tanka crna spužva koja dodatno pomaže u sprječavanju širenja buke prema korisniku, a na njihovoj lijevoj strani u sredini smješten je i mali kvadratni magnet koji osigurava sigurno, jednostavno i robusno zatvaranje vrata. Promatrajući samu prednju stranicu vrlo lako se mogu primijetiti “odrezani” bočni rubovi, čija je uloga usmjeravanja buke prednjih ventilator prema natrag tj. dalje od korisnika. Osim navedenog, moguće je primjetiti i tri slobodna mjesta za 5.25” uređaje i poveći plastični saćasti filter za prašinu kojeg je moguće odstraniti u jednom jednostavnom koraku. Iza ovog filtera se kriju dva slobodna mjesta za 120mm ventilatore, te naravno kavezi za diskove.

Mehanizam otvaranja prednjih vrata zasniva se na dva seta šarki koje je moguće koristiti za otvaranje vrata pod kutem od 180° ili 270° tako da se ugrađena vratašca praktički prislanjaju na lijevu bočnu stranicu kućišta. Prilikom testiranja Antecovog kućišta, za usisne ventilatore koristiti ćemo nedavno pristigle 120mm Noctua ventilator iz njihove nove A serije, pošto ćemo kućište testirati sa nešto moćnijom konfiguracijom, kojoj će na ovaj način biti omogućen odgovarajući dotok svježeg zraka.

Nakon skidanja prednjeg filtera otkriva se navedeni prostor za ventilatore, a sam način njihove instalacije se bazira na pričvršćivanju svakog od ventilatora sa dva poduža vijka (također uključenih u kompletu s kućištem). S desne strane je moguće zamijetiti i dva proreza kroz koji se provlače kabeli svakog od ventilatora u svrhu što jednostavnijeg povezivanja s matičnom pločom ili npr. putem Molex adaptera,  tj. direktnim povezivanjemna napajanje.

Promatrajući gornju stranicu kućišta, nailazimo na dva Antecova 120mm ventilatora koji standardno dolaze u paketu s kućištem, a prilikom rada s njima, pokazali su se kao poprilično tiha i nenametljiva opcija. Njihovu brzinu moguće je podešavati putem skupine sklopki na stražnjoj strani kućišta, a brzina pri Low postavkama iznosi 900 okr/min, dok se prilikom High opcije njihova brzina penje na 1,500 okr/min. Prilikom testiranja ovi ventilator bili su spojeni na matičnu ploču kako bi se dobio što bolji omjer tišine i performansi, a njihova najčešća brzina se kretala oko 1,000 okr/min.

Velika dubina kućišta skriva potencijalno prostranu unutrašnjost, a crni “thumb” vijci na stražnjoj strani ukazuju na jednostavno otvaranje bočne stranice. Sveukupno gledajući, mat crno obojani čelik nenametljivo pridonosi ukupnoj eleganciji cijelog kućišta uz tek poneki neobojani vijak i pop-nitnu, što sasvim pristojno zaokružuje vanjski izgled Antecovog P280 modela. U kombinaciji sa crnom plastikom na prednjem dijelu ne djeluje nimalo jeftino ili nekvalitetno, a tek dvije gornje izbočene rešetke ventilatora ukazuju na potencijalne termalne performanse ovog kućišta.

Stražnja strana otkriva još poneki detalj vezan uz funkcionalnost i prostranost – dodatni 120mm ventilator (900/1,500 okr/min), standardni otvor za uobičajene konektore na matičnoj ploči, dva gumirana otvora za provlačenje crijeva vodenog hlađenja, kao i otvor za montažu napajanja ne otkrivaju ništa posebno, ali ono što podiže ukupni dojam je čak devet perforiranih PCIe limića. Ovim putem je omogućena velika fleksibilnost pri odabiru same matične ploče i broja dodatnih kartica koje na nju potencijalni korisnik može nadograditi.

Osim standardnih stavki, na vrhu stražnje strane moguće je pronaći i četiri mjesta za ugradnju prekidača namijenjenih regulaciji brzine ventilatora, a tvornički su tri već popunjena (kućište dolazi sa tri tvornički ugrađena Antecova 2 Cool ventilatora). Kao što je već spomenuto u prethodnom dijelu teksta, ventilatori na Low postavkama ostvaruju rotaciju od 900 okr/min, dok se na High opciji oni dodatno ubrzavaju na 1,500 okr/min. U svakom slučaju, buka pri obje brzine je sasvim prihvatljiva, a prilikom testiranja gornja dva ventilatora bila su spojena na matičnu ploču te im je brzina bila regulirana direktno putem temperature procesora, dok je prekidač za stražnji ventilator bio na High pozicji (razlika u buci u odnosu na Low poziciju je bila relativno mala).

Za kraj pregleda vanjskog dijela, jedan kadar donjeg dijela kućišta koje je postavljeno na četiri okrugla silikonska odstojnika, koji imaju zadaću smanjenja prijenosa vibracija na podlogu, kao i sprječavanje ogrebotina, ali i održavanje dovoljnog razmaka kako bi ventilator unutar napajanja (kroz filtriranu rešetku na dnu) nesmetano mogao uvlačiti dovoljnu količinu svježeg zraka.

Kako bi se dobio dojam veličine i izgleda Antecovog P280 kućišta, usporedili smo vanjski dio s konkurentnim Corsairovim 550D modelom, koji je također generalnim karakteristikama vrlo sličan testiranom modelu, ali je i osjetno skromniji prostorom u unutrašnjosti, te ga za razliku od P280, karakterizira nešto ograničenija usisna površina prednjih ventilatora (manji bočni prorezi za usis).

Od ostalih dostupnih kućišta, na raspolaganju nam je bio i naš dugogodišnji suputnik, Antecov P182SE model, koji je praktički prethodnik novog P280 modela. Osim u dubinu, novi mlađi brat narastao je ponešto i u širinu, dok su se konektori premjestili sa donje na gornju stranu, a uklonjene su i neke od dodatnih stavki poput bravice za prednja vrata. No s druge strane, ubačen je dodatni 120mm ventilator na vrhu što praktički omogućava ugradnju 240mm radijatora za vodeno hlađenje (poput npr. Corsairovog H100 rješenja).

Nažalost zbog veličine matične ploče i sveukupnog obujma testne konfiguracije, Antecov P280 model možemo jedino usporediti sa našim odnedavno standardnim CoolerMaster Cosmos II kućištem. O rezultatima usporedbe će biti više riječi kasnije, ali prije toga ćemo zaviriti u unutrašnjost P280.