Antec P380 Antec P380

Kao što smo u uvodu opisali, P380 je nasljednik P280 modela, no ipak je nešto radikalnijeg dizajna. Gdje je P280 bio poprilično klasično dizajnirano full-tower kućište, P380 donosi određene zanimljivije detalje a u dizajniranu su poslušali i glas naroda. Pakiranje, tj. dizajn pakiranja nije promijenjen, baš kao ni kvalitetna zaštita za kućište koja se nalazi unutar pakiranja.

Antec P380 Antec P380

Po vađenju iz zaštite ukazuje nam se veliko full tower kućište dimenzija 555 x 223.6 x 557 mm koje je teško 12.5 kg. To je za 2kg više u odnosu na P280, prvenstveno zbog aluminijskih dijelova s prednje i gornje strane. Dizajnerski je P380 vrlo čistih linija, i ništa ne razbija prednje i gornje stranice osim decentnog Antec loga pri dnu. Aluminijske su površine strojno obrađene sa strane, a lagano su zaobljene na krajevima pa P380 djeluje vrlo elegantno i nikako ga se ne smije skrivati ispod stola. Bočna je stranica s prozorom, pa je unutrašnjost djelomično otkrivena. To znači kako će sve lijepe komponente biti izložene pogledima pa je potrebno napraviti i dobar cable managenment. Stražnja je strana klasična, s rupom za napajanje na dnu, devet slotova za proširenja, gumiranim rupama za cijevi vodenog hlađenja, a tu je i ispušni 120 mm TwoCool ventilator. Ventilator ima prekidač za odabir brzine rada između 1200 i 600 okretaja u minuti (42 CFM i 21 CFM, 23 dBA i 17 dBA)

Antec P380

Originalno se front panel nalazi na lijevoj strani kućišta ali tu nas je dočekalo iznenađenje – moguće ga je naime zarotirati za 180° i prebaciti orijentaciju na desnu stranu gdje se nalazi još jedan par Power i Reset tipaka.  Tako nam kućište pod/na stolu može biti i s lijeva i s desna – praktično. Na tom prednjem panelu se nalaze po dva USB3.0 i USB2.0 porta te Audio ulaz i izlaz (mikrofon, slušalice).

Antec P380 Antec P380

Vanjska obilježja još uključuju i izvlačivi filter za napajanje na dnu, perforiranu prednju stranicu za bočno uvlačenje zraka iznad koje se nalazi i jedan nosač za optički uređaj Slim tipa. Ovo je vrlo praktičan detalj jer je time zadržan čisti dizajn prednje stranice. Ipak, kao što ćemo pregledom unutrašnjosti vidjeti, ovime je malo zakomplicirana instalacija optičkog uređaja ali i prednjih ventilatora, što je naglašeno i činjenicom kako su kavezi za diskove dosta pomaknuti prema rubu. Inače, kvaliteta materijala, čelika i plastike je na vrlo visokom nivou kakav se i očekuje od kućišta ovoga kalibra, a tek smo primijetili kako je aluminij malo mekši i kako se lako ošteti pa je potrebno dobro paziti prilikom baratanja s P380. Prednji usis je filtriran, baš kao i usis kod PSU-a te gornja stranica pa nakupljanja prašine u većim količinama u unutrašnjosti ne bi smjelo biti. Ipak, tu ide mala pokuda jer se prednjem filteru pristupa s donje strane kućišta pa je čišćenje otežano.

Antec P380

S donje se strane uz već spomenuti filter za ventilator napajanja nalaze i četiri debele gumene noge koje kućište drže stisnuto uz površinu i ne dozvoljavaju klizanje. Tu se još jedino mogu vidjeti i vijci koje je potrebno skinuti kada skidamo prednju aluminijsku stranicu radi ugradnje optike.

Antec P380 Antec P380

Skidanjem stranica koje su napravljene u Quiet Computing filozofiji (premaz za upijanje zvuka), dobivamo pogled na unutrašnjost koja je vrlo prostrana a kućište prima matične ploče do E-ATX veličine uz naravno mini-ITX, Micro ATX, ATX te dvoprocesorske SSI CEB. P380 ima tri kaveza – donja dva su sa po tri nosača za 3.5″ i 2.5″ diskove, a gornji je za dva 3.5″ te je ujedno vezan sa 5.25″ kavezom. Sva tri je moguće ukloniti ali je postupak malo kompliciraniji – potrebno je ukloniti vijke sa tri strane što uključuje i skidanje prednje stranice. Što se tiče menadžmenta kabela on je izveden odlično, s gumiranim rupama za provlačenje istih. Na stražnjoj se strani, zgodno, nalazi jedna tiskana pločica za distribuciju snage za šest tropinskih ventilatora. Tu ujedno vidimo i kako dva od gornja ventilatora imaju i prekidače za promjenu brzine vrtnje u dva stupnja.

Antec P380 Antec P380

Rupa za stražnju stranu nosača hladnjaka za CPU je dosta velika, a podržani su hladnjaci visine do 180 mm. Kad smo kod mjera, recimo i kako uz ugrađene sve HDD kaveze, P380 prima grafičke kartice dužine čak 465 mm. Kada je riječ o kapacitetu hlađenja recimo kako P380 na gornjoj stranici prima čak tri 120 mm ventilatora, ili dva od 140 mm kakvi su već i ugrađeni, na prednju se stranicu uz malo aranžiranja mogu smjestiti maksimalno tri 120 ili dva 140 mm ventilatora, a stražnja stranica prima jedan 120 mm ispušni ventilator koji također dolazi predinstaliran. U radu su ovi Antecovi FDB ventilatori vrlo tihi bez obzira na brzinu vrtnje, pa smo mi prekidače za 140 mm ventilatore uvijek držali na High postavci. Inače, i 140 mm ventilatori nose oznaku TwoCool, a rade na 1200 odnosno 800 okretaja u minuti (68 CFM i 45 CFM, 28 dBA i 19 dBA). Na 140 mm ventilatorima se nalazi izvlačivi filter za prašinu. Tišini apsolutno pridonosi i Quiet Computing filozofija gradnje. Po pitanju sistema vodenog hlađenja kućište prima po jedan 240 ili 360 mm radijator na vrhu i na prednjoj stranici. Kasnije ćemo vidjeti, prima i 120 mm radijator na ispuhu.