antec_p8_1 antec_p8_2

Danas recenziramo novo kućište iz Anteca – P8. Već se dugo nismo bavili Antecovim hardverom, pa je bio red da to promijenimo. P8 je klasično Midi ATX kućište koje prati moderne trendove, a donosi bočnu stranicu od kaljenog stakla, poklopac za napajanje i diskove, te osvijetljene ventilatore. Dovoljno je veliko i za malo moćnije komponente, a i kapacitet za hlađenje je tu.

P8 dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji na kojoj se sa svih strana nalaze sve bitne informacije o njemu. Unutar kućišta je adekvatno zaštićeno u stiro-pjenu i plastičnu vrećicu. Ono što je drugačije nego kod drugih proizvođača je da Antec ne stavlja prozirnu naljepnicu s jedne i druge strane kaljenog stakla, nego je ono izloženo. Pri rukovanju kutijom stoga treba biti oprezan jer malo jači udarac po boku može značiti pucanje stakla.

antec_p8_3

Jednom kada je izvan kutije i pakiranja, vidimo kako je riječ o klasičnom ATX toweru srednje veličine, s potpuno zatvorenom plastičnom prednjicom koja na bokovima ima rebra za usis zraka. Osim bočne stranice od kaljenog stakla, ostatak je kućišta metalni. Kućište je dimenzija 443 x 210 x 470 milimetara i mase je 7.5 kilograma. Metal (čelik) je nešto tanji nego kod skupljih kućišta, obrada je dobra i potpuno je obojan u crnu boju.

antec_p8_4

S dizajnerske strane ne možemo govoriti o velikoj maštovitosti, jer je ovo poprilično monolitno i dosadnjikavo kućište koje diže tek činjenica kako ima bočnu stranicu od kaljenog stakla, te osvijetljeni Antec logo na dnu prednje stranice (i to kako za koga). Tako je prednji panel poprilično neprimjetno uklopljen u lijevu stranu prednjice i od vrha prema dnu se sastoji od utora za jackove mikrofona i slušalica, dva USB 3.0 utora u jednom segmentu, te veće Power tipke, manje Reset tipke i dvije LED-ice za Power i HDD/SSD aktivnost (plava i crvena).

antec_p8_5

Na gornjoj se strani nalazi metalni filter za prašinu s magnetskim trakama, što je rješenje koje smo vidjeli i kod drugih proizvođača. Praktičan je to način filtriranja, jer ga je lako skinuti i očistiti/oprati. Ispod njega se nalazi rešetka na koju je moguće montirati ti 120 ili dva 140-milimetarska ventilatora. Klasičan radijator na vrh ne stane, jer nema dovoljno prostora u visinu za njega i ventilatore.

antec_p8_6

S donje strane su četiri plastične nožice s gumenim podlogama, pa kućište čvrsto stoji gdje god ga stavimo. Tu je i metalna mrežica, tj. filter za prašinu za usis napajanja. Lako ju se može skidati radi čišćenja i lako se ponovno montira. Ovdje vidimo i donji dio plastične prednje strane koji ima otvor za prste i koji se potezanjem odvaja od metalnog dijela kućišta. Unutarnji kavez za 3.5″ diskove možemo pomicati prema želji s donje strane kućišta gdje se nalaze četiri vijka i vodilice. Tako možemo povećati prostor za napajanje.

antec_p8_7

Kaljeno staklo ima tamne rubove što mu daje dodatan efekt, a vijci imaju integriranu gumu kako ne bi došlo do oštećenja stakla. Ovakvo integrirano je rješenje bolje nego kod drugih proizvođača koji imaju samo gumenu podlošku koju je lako izgubiti.

antec_p8_8

Skidanjem prednje stranice otvara se dovoljno prostrana unutrašnjost za ugradnju standardnih ATX ploča, te naravno manjih (mini ITX, micro ATX). Otvori za provlačenje i aranžiranje kabela su dovoljno veliki. Kućište prima grafičke kartice dužine do 390 milimetara i CPU hladnjake visine do oko 160 milimetara.

antec_p8_9 antec_p8_10

Uz kućište dolaze i tri ventilatora s tropinskim konektorima i o kojima nema previše informacija. Stoga pretpostavljamo da je ovjes najjeftiniji mogući. Ventilatori su na maksimalnom broju okretaja čujni, no nisu preglasni. Sva tri imaju ugrađene po četiri bijele LE diode koje stvaraju zgodan efekt na lopaticama rotora. Na lijevoj strani vidimo sedam mjesta za dodatne kartice od kojih je na samo jednom pločica s vijkom koja se može demontirati i ponovno montirati.

Na šest preostalih su limovi koje je potrebno potrgati – po ovome se vidi u koji cjenovni razred ulazi P8. Zgodno, na pokrovu napajanja se nalaze dvije ladice za SSD-e, i odmah su pored velikog proreza za kabele. Na desnoj su strani (gledano s boka), dva usisna ventilatora, a tu je moguće ugraditi i radijator vodenog hlađenja dužine do 360 milimetara. Ako radijator ne ugrađujete, svakako preporučujemo ugradnju i trećeg usisnog ventilatora na dno koji će tako hladiti ladicu s 3.5″ tvrdim diskovima.