antec_p8_11

Na stražnjoj strani vidimo dovoljno veliki prorez za stražnji nosač CPU hladnjaka, kojeg zbog toga lako možemo montirati i kad je ploča već u kućištu. Tu su i još dvije ladice za 2.5″ diskove u vertikalnom smještaju, te dovoljno dugi kabeli prednjeg panela. Na dnu, u natkrivenom dijelu je kavez s dvije tool-less ladice za 3.5″ diskove, koju je moguće namjestiti po želji i povećati ili smanjiti prostor za napajanje, ili pak u potpunosti izvaditi iz kućišta. Mi smo upravo to i napravili jer naše 200 milimetara dugo napajanje i svi kabeli nikako nisu mogli stati. No, u najdaljem položaju kaveza, u kućište normalno stane 180-milimetarsko napajanje. Napajanje ima i četiri spužvice na kojima sjedi i koje služe za smanjenje prijenosa vibracija na kućište. U bijeloj kartonskoj kutijici se nalazi tanka knjižica s uputstvima, vijci i odstojnici te dvije velcro vezice.

antec_p8_13

Skidanjem prednje plastične stranice dolazimo do plastičnog filtera za prašinu na usisnim ventilatorima. Lako ga je skinuti i lako očistiti. ovdje smo primijetili i malenu greškicu u dizajnu. Naime, kabeli prednjeg panela, a ima ih dosta, moraju prijeći s lijeve na desnu stranu kućišta i time dosta opstruiraju zračnu struju. Prednji je panel mogao biti i malo drugačije smješten, ili kabeli drugačije provučeni.

antec_p8_14

U Antec P8 smo slagali računalo bazirano na Gigabyteovoj Aorus Z370 Ultra Gaming ploči. Na nju smo ugradili Core i7-8700K procesor, kojeg je hladio Arcticov Freezer 12 hladnjak (recenzija uskoro). Radna je memorija bila Corsairova Vengeance RGB, napajanje SuperFlower Leadex Platinum 1.2kW, a SSD OCZ-ov Trion 100.

antec_p8_17

Kabele straga nismo najurednije složili jer smo konfiguraciju odmah nakon testa rastavljali, no P8 nudi solidne mogućnosti menadžmenta kabela s dosta proreza i ušica za plastične vezice. Ipak, nešto nam se nije svidjelo. Riječ je o velikom prorezu pored matične ploče koji ima maleni “krović” koji smeta za deblje kabele – ponajprije onaj s 24-pinskim ATX konektorom. Zbog “krova” ga je teško svinuti u željenu poziciju, tj. tako da najmanje “prodire” u unutrašnjost. Isto tako, kako bi smjestili naše veliko 200-milimetarsko napajanje smo morali ukloniti kavez za diskove, no to je kod ove klase i veličine kućišta normalno.

antec_p8_15

antec_p8_21 antec_p8_22 antec_p8_23 antec_p8_24

Jednom kada je sve u punom pogonu i kada opteretimo procesor i grafiku do maksimuma, dva usisna i jedan ispušni ventilator nemaju lak zadatak. Kućište je relativno zatvoreno i za očekivati su bile više temperature u unutrašnjosti nakon dugotrajnog igranja, a najkritičnije je bilo kod procesora i VRM-a. Jasno, Freezer 12 ima težak zadatak hladiti 6-jezgreni 8700K pa su temperature visoke zbog njega, a ne kućišta. Za 8700K ipak treba moćniji hladnjak, no dokazali smo ovim primjerom da se može i s manjim koliko toliko držati pod kontrolom jer je sve radilo stabilno. S obzirom na zatvorenost kućišta iz njega ne izlazi puno buke i pri maksimalnom opterećenju je čujno, no ne i bučno.

antec_p8_18 antec_p8_19

antec_p8_16

Svjetlosni efekti ploče, RAM modula i ventilatora odlično dolaze do izražaja kroz stranicu od kaljenog stakla i svi koji to vole će s ovim kućištem doći na svoje. Zgodan je detalj i osvijetljeni Antec logo na prednjoj stranici.

antec_p8_20

Na kraju možemo zaključiti kako je Antec P8 kućište koje prati aktualne trendove i donosi manje – više sve što je potrebno za gradnju modernog računala. Kupce privlači prostranošću, stranicom od kaljenog stakla, LED ventilatorima, osvijetljenim Antec logom, filterima za prašinu itd. Uz to tu su i zgodni detalji poput pomičnog kaveza za diskove, dvije ladice za SSD-e na pokrovu napajanja, te još dvije straga. P8 ima svojih nedostataka no nisu deal breakeri. U prvom redu tu mislimo na fiksne limiće za kartice, zatim kabeli prednjeg panela koji malo opstruiraju protok (usis) zraka, jeftiniji ventilatori, te nedostatci u dizajnu kod proreza za kabele. U svemu ostalom ovo je vrlo dobro kućište i svakako zaslužuje našu preporuku. Eh da, i cijena mu je više nego dobra. Naći će te ga već za oko 500 kuna na domaćem tržištu.