Antec P8 recenzija

Datum objave 14.12.2017 - Krešimir Matanović

Antec P8 - prvi dio

antec_p8_1 antec_p8_2

Danas recenziramo novo kućište iz Anteca - P8. Već se dugo nismo bavili Antecovim hardverom, pa je bio red da to promijenimo. P8 je klasično Midi ATX kućište koje prati moderne trendove, a donosi bočnu stranicu od kaljenog stakla, poklopac za napajanje i diskove, te osvijetljene ventilatore. Dovoljno je veliko i za malo moćnije komponente, a i kapacitet za hlađenje je tu. P8 dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji na kojoj se sa svih strana nalaze sve bitne informacije o njemu. Unutar kućišta je adekvatno zaštićeno u stiro-pjenu i plastičnu vrećicu. Ono što je drugačije nego kod drugih proizvođača je da Antec ne stavlja prozirnu naljepnicu s jedne i druge strane kaljenog stakla, nego je ono izloženo. Pri rukovanju kutijom stoga treba biti oprezan jer malo jači udarac po boku može značiti pucanje stakla.

antec_p8_3

Jednom kada je izvan kutije i pakiranja, vidimo kako je riječ o klasičnom ATX toweru srednje veličine, s potpuno zatvorenom plastičnom prednjicom koja na bokovima ima rebra za usis zraka. Osim bočne stranice od kaljenog stakla, ostatak je kućišta metalni. Kućište je dimenzija 443 x 210 x 470 milimetara i mase je 7.5 kilograma. Metal (čelik) je nešto tanji nego kod skupljih kućišta, obrada je dobra i potpuno je obojan u crnu boju.

antec_p8_4

S dizajnerske strane ne možemo govoriti o velikoj maštovitosti, jer je ovo poprilično monolitno i dosadnjikavo kućište koje diže tek činjenica kako ima bočnu stranicu od kaljenog stakla, te osvijetljeni Antec logo na dnu prednje stranice (i to kako za koga). Tako je prednji panel poprilično neprimjetno uklopljen u lijevu stranu prednjice i od vrha prema dnu se sastoji od utora za jackove mikrofona i slušalica, dva USB 3.0 utora u jednom segmentu, te veće Power tipke, manje Reset tipke i dvije LED-ice za Power i HDD/SSD aktivnost (plava i crvena).

antec_p8_5

Na gornjoj se strani nalazi metalni filter za prašinu s magnetskim trakama, što je rješenje koje smo vidjeli i kod drugih proizvođača. Praktičan je to način filtriranja, jer ga je lako skinuti i očistiti/oprati. Ispod njega se nalazi rešetka na koju je moguće montirati ti 120 ili dva 140-milimetarska ventilatora. Klasičan radijator na vrh ne stane, jer nema dovoljno prostora u visinu za njega i ventilatore.

antec_p8_6

S donje strane su četiri plastične nožice s gumenim podlogama, pa kućište čvrsto stoji gdje god ga stavimo. Tu je i metalna mrežica, tj. filter za prašinu za usis napajanja. Lako ju se može skidati radi čišćenja i lako se ponovno montira. Ovdje vidimo i donji dio plastične prednje strane koji ima otvor za prste i koji se potezanjem odvaja od metalnog dijela kućišta. Unutarnji kavez za 3.5" diskove možemo pomicati prema želji s donje strane kućišta gdje se nalaze četiri vijka i vodilice. Tako možemo povećati prostor za napajanje.

antec_p8_7

Kaljeno staklo ima tamne rubove što mu daje dodatan efekt, a vijci imaju integriranu gumu kako ne bi došlo do oštećenja stakla. Ovakvo integrirano je rješenje bolje nego kod drugih proizvođača koji imaju samo gumenu podlošku koju je lako izgubiti.

antec_p8_8

Skidanjem prednje stranice otvara se dovoljno prostrana unutrašnjost za ugradnju standardnih ATX ploča, te naravno manjih (mini ITX, micro ATX). Otvori za provlačenje i aranžiranje kabela su dovoljno veliki. Kućište prima grafičke kartice dužine do 390 milimetara i CPU hladnjake visine do oko 160 milimetara.

antec_p8_9 antec_p8_10

Uz kućište dolaze i tri ventilatora s tropinskim konektorima i o kojima nema previše informacija. Stoga pretpostavljamo da je ovjes najjeftiniji mogući. Ventilatori su na maksimalnom broju okretaja čujni, no nisu preglasni. Sva tri imaju ugrađene po četiri bijele LE diode koje stvaraju zgodan efekt na lopaticama rotora. Na lijevoj strani vidimo sedam mjesta za dodatne kartice od kojih je na samo jednom pločica s vijkom koja se može demontirati i ponovno montirati. Na šest preostalih su limovi koje je potrebno potrgati - po ovome se vidi u koji cjenovni razred ulazi P8. Zgodno, na pokrovu napajanja se nalaze dvije ladice za SSD-e, i odmah su pored velikog proreza za kabele. Na desnoj su strani (gledano s boka), dva usisna ventilatora, a tu je moguće ugraditi i radijator vodenog hlađenja dužine do 360 milimetara. Ako radijator ne ugrađujete, svakako preporučujemo ugradnju i trećeg usisnog ventilatora na dno koji će tako hladiti ladicu s 3.5" tvrdim diskovima.

Antec P8 - drugi dio

antec_p8_11

Na stražnjoj strani vidimo dovoljno veliki prorez za stražnji nosač CPU hladnjaka, kojeg zbog toga lako možemo montirati i kad je ploča već u kućištu. Tu su i još dvije ladice za 2.5" diskove u vertikalnom smještaju, te dovoljno dugi kabeli prednjeg panela. Na dnu, u natkrivenom dijelu je kavez s dvije tool-less ladice za 3.5" diskove, koju je moguće namjestiti po želji i povećati ili smanjiti prostor za napajanje, ili pak u potpunosti izvaditi iz kućišta. Mi smo upravo to i napravili jer naše 200 milimetara dugo napajanje i svi kabeli nikako nisu mogli stati. No, u najdaljem položaju kaveza, u kućište normalno stane 180-milimetarsko napajanje. Napajanje ima i četiri spužvice na kojima sjedi i koje služe za smanjenje prijenosa vibracija na kućište. U bijeloj kartonskoj kutijici se nalazi tanka knjižica s uputstvima, vijci i odstojnici te dvije velcro vezice.

antec_p8_13

Skidanjem prednje plastične stranice dolazimo do plastičnog filtera za prašinu na usisnim ventilatorima. Lako ga je skinuti i lako očistiti. ovdje smo primijetili i malenu greškicu u dizajnu. Naime, kabeli prednjeg panela, a ima ih dosta, moraju prijeći s lijeve na desnu stranu kućišta i time dosta opstruiraju zračnu struju. Prednji je panel mogao biti i malo drugačije smješten, ili kabeli drugačije provučeni.

antec_p8_14

U Antec P8 smo slagali računalo bazirano na Gigabyteovoj Aorus Z370 Ultra Gaming ploči. Na nju smo ugradili Core i7-8700K procesor, kojeg je hladio Arcticov Freezer 12 hladnjak (recenzija uskoro). Radna je memorija bila Corsairova Vengeance RGB, napajanje SuperFlower Leadex Platinum 1.2kW, a SSD OCZ-ov Trion 100.

antec_p8_17

Kabele straga nismo najurednije složili jer smo konfiguraciju odmah nakon testa rastavljali, no P8 nudi solidne mogućnosti menadžmenta kabela s dosta proreza i ušica za plastične vezice. Ipak, nešto nam se nije svidjelo. Riječ je o velikom prorezu pored matične ploče koji ima maleni "krović" koji smeta za deblje kabele - ponajprije onaj s 24-pinskim ATX konektorom. Zbog "krova" ga je teško svinuti u željenu poziciju, tj. tako da najmanje "prodire" u unutrašnjost. Isto tako, kako bi smjestili naše veliko 200-milimetarsko napajanje smo morali ukloniti kavez za diskove, no to je kod ove klase i veličine kućišta normalno.

antec_p8_15

antec_p8_21 antec_p8_22 antec_p8_23 antec_p8_24

Jednom kada je sve u punom pogonu i kada opteretimo procesor i grafiku do maksimuma, dva usisna i jedan ispušni ventilator nemaju lak zadatak. Kućište je relativno zatvoreno i za očekivati su bile više temperature u unutrašnjosti nakon dugotrajnog igranja, a najkritičnije je bilo kod procesora i VRM-a. Jasno, Freezer 12 ima težak zadatak hladiti 6-jezgreni 8700K pa su temperature visoke zbog njega, a ne kućišta. Za 8700K ipak treba moćniji hladnjak, no dokazali smo ovim primjerom da se može i s manjim koliko toliko držati pod kontrolom jer je sve radilo stabilno. S obzirom na zatvorenost kućišta iz njega ne izlazi puno buke i pri maksimalnom opterećenju je čujno, no ne i bučno.

antec_p8_18 antec_p8_19

antec_p8_16

Svjetlosni efekti ploče, RAM modula i ventilatora odlično dolaze do izražaja kroz stranicu od kaljenog stakla i svi koji to vole će s ovim kućištem doći na svoje. Zgodan je detalj i osvijetljeni Antec logo na prednjoj stranici.

antec_p8_20

Na kraju možemo zaključiti kako je Antec P8 kućište koje prati aktualne trendove i donosi manje - više sve što je potrebno za gradnju modernog računala. Kupce privlači prostranošću, stranicom od kaljenog stakla, LED ventilatorima, osvijetljenim Antec logom, filterima za prašinu itd. Uz to tu su i zgodni detalji poput pomičnog kaveza za diskove, dvije ladice za SSD-e na pokrovu napajanja, te još dvije straga. P8 ima svojih nedostataka no nisu deal breakeri. U prvom redu tu mislimo na fiksne limiće za kartice, zatim kabeli prednjeg panela koji malo opstruiraju protok (usis) zraka, jeftiniji ventilatori, te nedostatci u dizajnu kod proreza za kabele. U svemu ostalom ovo je vrlo dobro kućište i svakako zaslužuje našu preporuku. Eh da, i cijena mu je više nego dobra. Naći će te ga već za oko 500 kuna na domaćem tržištu.