antec_p82_flow_1 antec_p82_flow_2

P82 Flow je evolucija P8 kućišta predstavljenog prije tri godine, a donosi poboljšani dizajn usisa zraka uz zadržan minimalistički vanjski dizajn. P82 Flow je kućište zatvorenog tipa, koje dolazi opremljeno s četiri 140-milimetarska ventilatora koji bi trebali napraviti adekvatan protok zraka za hlađenje i moćnijih komponenata. Mi smo ga naravno stavili na kušnju ugradivši sistem s Ryzenom 9 3900X kojeg smo i overclockirali, te s Gigabyteovom Radeon RX 5700 XT Gaming OC grafičkom karticom.

Kućište dolazi u običnoj kartonskoj kutiji unutar koje je zaštićen u najlon i debeli stiropor – klasika. Na kutiji se nalaze sve osnovne informacije koje bi mogle bili bitne kupcu, kao i exploded-view kućišta, tj, svih njegovih sastavnih dijelova.

antec_p82_flow_3

P82 Flow je tipično mid-tower kućište minimalističkog dizajna koje nastavlja na nasljeđu koje ostavlja prije pet godina predstavljeno P8 kućište koje smo tada i testirali. Crni monolitni dizajn razbijaju tek novo dizajnirane usisne rešetke koje su povećane i nalaze se s tri strane prednje plastične stranice. S četvrte, one lijeve, je puna plastika na kosom dijelu iza koje se nastavlja prednji ili u ovom slučaju bočni panel. Spomenute rešetke za usis zraka su s pravom povećane kako bi tri priložena ventilatora usisala čim više zraka u kućište, što je inače problem ovakvog zatvorenog, ili zatvorenijeg tipa kućišta. Bočna je stranica pomodno napravljena od kaljenog stakla kako bi vlasnici ponosno pokazali svoje skupo plaćene komponente.

antec_p82_flow_4

Pogled s desnog boka otkriva bočnu rešetku za usis zraka, kao i bočnu punu stranicu. Kućište je u potpunosti napravljeno od SPCC čelika, s naravno plastičnom prednjom maskom i dijelovima. Dimenzija je 454 x 215 x 480 milimetara, i mase 7,78 kilograma. Debljina čelika je standardna, a kvaliteta obrade vrlo dobra.

antec_p82_flow_5

Stražnja strana otkriva klasičan raspored, s napajanjem na dnu, sedam horizontalnih proreza za dodatne kartice, rupom za stražnje I/O portove ploče, te rešetku iza koje je 140-milimetarski ispušni ventilator. Ovdje možemo spomenuti i prvu manu kućišta koja nam je zapela za oko, a to je da je samo prvi limić za kartice pričvršćen vijkom, dok su ostali fiksni i potrebno ih je strgati.

antec_p82_flow_6 antec_p82_flow_7

Rešetka za usis zraka izbliza izgleda odlično i daje određeni štih ovome kućištu da ono ne izgleda baš skroz dosadno. Prednja je stranica mat, s Antec logoom na dnu, a rešetka je sjajno crna. Na lijevoj se strani gornjeg dijela rešetke nalazi dio mliječne plastike ispod koje je bijela indikacijska LED-ica. Na vrhu se kućišta nalazi metalni filtar za prašinu, s magnetskim držačima, ispod kojih je rešetka na koju je moguće montirati tri 120 ili dva 140-milimetarska ventilatora, ili pak 240-milimetarski radijator AIO hlađenja.

antec_p82_flow_8

Na dnu se kućišta nalaze četiri plastične nožice s gumenim podloškama, koje čvrsto drže kućište uz površinu. Straga je plastični filtar za prašinu kojeg je lako ukloniti i očistiti. Na dnu prednje stranice vidimo istu onu rešetku za uvlačenje zraka pa je tako ovo kućište sada dobilo puno veći kapacitet na usisu od P8.

antec_p82_flow_9

Prednji, ili u ovom slučaju bočni panel sastoji se od dva audio porta (mikrofon i slušalice), dva USB 3.0 porta, Reset tipke i Power tipke na vrhu. Ovo nam djeluje malo siromašno i tu bi svakako voljeli vidjeti USB Type C konektor u 2020. godini. Bočni smještaj olakšava umetanje uređaja i pristup tipkama kada je kućište na stolu, no ako je ispod stola riskiramo udarac koljenom u primjerice USB stick. Naravno, ovakvo će kućište s prozirnom bočnom stranicom ipak češće stajati na stolu.

antec_p82_flow_10 antec_p82_flow_11

Prednja plastična stranica se može odvojiti od šasije potezanjem odozdo, što nam omogućava pristup velikom metalnom filtru s magnetskim držačima. Iza njega je metalna mreža, na koju su montirana tri usisna 140-milimetarska ventilatora. Unutarnji pogled na prednju plastiku najbolje otkriva koliki su prorezi za uvlačenje zraka, koji su sada puno veći nego kod P8. Ujedno, vidimo i kako je Antec mislio na urednost skupine kabela koja prolazi prema bočnom panelu, a koji su smješteni, tj. prolaze kroz tri plastična organizatora.

antec_p82_flow_12

Stražnja je strana nosača za matičnu ploču relativno jednostavnog dizajna, sastoji se od dvije razine, a veže se na poklopac koji kućište odjeljuje na dva dijela. Vertikalom prolaze kabeli prednjeg panela, a neki od njih su i relativno kratki, kao npr. onaj s audio konektorom koji jedva doseže poziciju na ploči. U donjem se dijelu nalazi kavez za 3,5-inčni disk s plastičnom ladicom, na vrh kojega je moguće montirati i jedan 2,5-inčni.

Još dva 2,5-inčna je moguće montirati na panel koji se nalazi s lijeve strane i kojeg je moguće izvaditi kod montaže. Ujedno, taj je panel moguće i premjestiti na unutarnju stranu kućišta te osloboditi ovu stranu za aranžiranje kabela.prostora za napajanje je do 220 milimetara bez ugrađenog kaveza i otprilike do 180 milimetara s ugrađenim. Kavez je lako izvaditi jer ga drži samo jedan thumb vijak.

antec_p82_flow_13

Uz kućište dolazi sve ono što je potrebno za montažu, kao i razdjelnik za četiri ventilatora koji se spaja na klasični Molex konektor. Prednost toga je što se ventilatori napajaju centralno, a mana što uvijek rade na maksimalnom broju okretaja – više bi voljeli vidjeti kakav hub s PWM kontrolom (no to je možda nerealno u ovom cjenovnom rangu). Da se iskupe za fiksne poklopce PCI uređaja priložili su jedan kojeg je moguće stegnuti vijkom, no to naravno nije dovoljno jer je takvih pozicija ukupno pet. Uz to dolaze i šture slikovne upute za instalaciju.