Antec P82 Flow recenzija

Datum objave 22.08.2020 - Krešimir Matanović

P82 Flow - prvi dio

antec_p82_flow_1 antec_p82_flow_2

P82 Flow je evolucija P8 kućišta predstavljenog prije tri godine, a donosi poboljšani dizajn usisa zraka uz zadržan minimalistički vanjski dizajn. P82 Flow je kućište zatvorenog tipa, koje dolazi opremljeno s četiri 140-milimetarska ventilatora koji bi trebali napraviti adekvatan protok zraka za hlađenje i moćnijih komponenata. Mi smo ga naravno stavili na kušnju ugradivši sistem s Ryzenom 9 3900X kojeg smo i overclockirali, te s Gigabyteovom Radeon RX 5700 XT Gaming OC grafičkom karticom. Kućište dolazi u običnoj kartonskoj kutiji unutar koje je zaštićen u najlon i debeli stiropor - klasika. Na kutiji se nalaze sve osnovne informacije koje bi mogle bili bitne kupcu, kao i exploded-view kućišta, tj, svih njegovih sastavnih dijelova.

antec_p82_flow_3

P82 Flow je tipično mid-tower kućište minimalističkog dizajna koje nastavlja na nasljeđu koje ostavlja prije pet godina predstavljeno P8 kućište koje smo tada i testirali. Crni monolitni dizajn razbijaju tek novo dizajnirane usisne rešetke koje su povećane i nalaze se s tri strane prednje plastične stranice. S četvrte, one lijeve, je puna plastika na kosom dijelu iza koje se nastavlja prednji ili u ovom slučaju bočni panel. Spomenute rešetke za usis zraka su s pravom povećane kako bi tri priložena ventilatora usisala čim više zraka u kućište, što je inače problem ovakvog zatvorenog, ili zatvorenijeg tipa kućišta. Bočna je stranica pomodno napravljena od kaljenog stakla kako bi vlasnici ponosno pokazali svoje skupo plaćene komponente.

antec_p82_flow_4

Pogled s desnog boka otkriva bočnu rešetku za usis zraka, kao i bočnu punu stranicu. Kućište je u potpunosti napravljeno od SPCC čelika, s naravno plastičnom prednjom maskom i dijelovima. Dimenzija je 454 x 215 x 480 milimetara, i mase 7,78 kilograma. Debljina čelika je standardna, a kvaliteta obrade vrlo dobra.

antec_p82_flow_5

Stražnja strana otkriva klasičan raspored, s napajanjem na dnu, sedam horizontalnih proreza za dodatne kartice, rupom za stražnje I/O portove ploče, te rešetku iza koje je 140-milimetarski ispušni ventilator. Ovdje možemo spomenuti i prvu manu kućišta koja nam je zapela za oko, a to je da je samo prvi limić za kartice pričvršćen vijkom, dok su ostali fiksni i potrebno ih je strgati.

antec_p82_flow_6 antec_p82_flow_7

Rešetka za usis zraka izbliza izgleda odlično i daje određeni štih ovome kućištu da ono ne izgleda baš skroz dosadno. Prednja je stranica mat, s Antec logoom na dnu, a rešetka je sjajno crna. Na lijevoj se strani gornjeg dijela rešetke nalazi dio mliječne plastike ispod koje je bijela indikacijska LED-ica. Na vrhu se kućišta nalazi metalni filtar za prašinu, s magnetskim držačima, ispod kojih je rešetka na koju je moguće montirati tri 120 ili dva 140-milimetarska ventilatora, ili pak 240-milimetarski radijator AIO hlađenja.

antec_p82_flow_8

Na dnu se kućišta nalaze četiri plastične nožice s gumenim podloškama, koje čvrsto drže kućište uz površinu. Straga je plastični filtar za prašinu kojeg je lako ukloniti i očistiti. Na dnu prednje stranice vidimo istu onu rešetku za uvlačenje zraka pa je tako ovo kućište sada dobilo puno veći kapacitet na usisu od P8.

antec_p82_flow_9

Prednji, ili u ovom slučaju bočni panel sastoji se od dva audio porta (mikrofon i slušalice), dva USB 3.0 porta, Reset tipke i Power tipke na vrhu. Ovo nam djeluje malo siromašno i tu bi svakako voljeli vidjeti USB Type C konektor u 2020. godini. Bočni smještaj olakšava umetanje uređaja i pristup tipkama kada je kućište na stolu, no ako je ispod stola riskiramo udarac koljenom u primjerice USB stick. Naravno, ovakvo će kućište s prozirnom bočnom stranicom ipak češće stajati na stolu.

antec_p82_flow_10 antec_p82_flow_11

Prednja plastična stranica se može odvojiti od šasije potezanjem odozdo, što nam omogućava pristup velikom metalnom filtru s magnetskim držačima. Iza njega je metalna mreža, na koju su montirana tri usisna 140-milimetarska ventilatora. Unutarnji pogled na prednju plastiku najbolje otkriva koliki su prorezi za uvlačenje zraka, koji su sada puno veći nego kod P8. Ujedno, vidimo i kako je Antec mislio na urednost skupine kabela koja prolazi prema bočnom panelu, a koji su smješteni, tj. prolaze kroz tri plastična organizatora.

antec_p82_flow_12

Stražnja je strana nosača za matičnu ploču relativno jednostavnog dizajna, sastoji se od dvije razine, a veže se na poklopac koji kućište odjeljuje na dva dijela. Vertikalom prolaze kabeli prednjeg panela, a neki od njih su i relativno kratki, kao npr. onaj s audio konektorom koji jedva doseže poziciju na ploči. U donjem se dijelu nalazi kavez za 3,5-inčni disk s plastičnom ladicom, na vrh kojega je moguće montirati i jedan 2,5-inčni. Još dva 2,5-inčna je moguće montirati na panel koji se nalazi s lijeve strane i kojeg je moguće izvaditi kod montaže. Ujedno, taj je panel moguće i premjestiti na unutarnju stranu kućišta te osloboditi ovu stranu za aranžiranje kabela.prostora za napajanje je do 220 milimetara bez ugrađenog kaveza i otprilike do 180 milimetara s ugrađenim. Kavez je lako izvaditi jer ga drži samo jedan thumb vijak.

antec_p82_flow_13

Uz kućište dolazi sve ono što je potrebno za montažu, kao i razdjelnik za četiri ventilatora koji se spaja na klasični Molex konektor. Prednost toga je što se ventilatori napajaju centralno, a mana što uvijek rade na maksimalnom broju okretaja - više bi voljeli vidjeti kakav hub s PWM kontrolom (no to je možda nerealno u ovom cjenovnom rangu). Da se iskupe za fiksne poklopce PCI uređaja priložili su jedan kojeg je moguće stegnuti vijkom, no to naravno nije dovoljno jer je takvih pozicija ukupno pet. Uz to dolaze i šture slikovne upute za instalaciju.

P82 Flow - drugi dio

antec_p82_flow_14 antec_p82_flow_15

Unutarnji je prostor zadovoljavajuće prostran, za sve ploče do standaradnih ATX dimenzija. Prostora za hladnjake procesora ima do 178 milimetara, a za grafičke kartice do 380 milimetara (368 s ventilatorima ili 338 s radijatorom). Uz postojeća četiri 140-milimetarska generička ventilatora koje Antec isporučuje s kućištem, moguće ih je ugraditi još dva na vrh ili tri 120-milimetarska. Za radijatore vodenih hlađenja ima mjesta na prednoj strani do 360 milimetara, na gornjoj do 240 milimetara i straga do 140 milimetara. S obzirom na to da je prostor za matičnu ploču pomaknut prema desnom boku, stvoren je prostor za proreze kroz koje prolaze kabeli kojih je dva bočno, dva na vrhu i dva na donjem poklopcu. Ni jedan nije gumiran kao što je to običaj, a bočna dva su čak i preuska. Nismo s lakoćom mogli provući debeli kabel s 24-pinskim konektorom Superflowerovog Leadex Platinum 1200W napajanja, pa ga nismo mogli i ni uredno aranžirati. Ovo je još jedan mali minus koji pišemo za P82 Flow, premda većina napajanja ima nešto uže kabele.

antec_p82_flow_16

Također, s gornje strane je vrlo malo prostora, pogotovo ako ugrađujemo masivniji hladnjak, pa je EPS konektor potrebno spojiti prije ugradnje hladnjaka. Za testnu platformu smo koristili uobičajene komponente - ASRockova X570 Gaming Phantom X ploča, AMD Ryzen 3900X procesor, Gigabyteova Radeon RX 5700 XT Gaming OC grafička kartica, tri SSD-a (ADATA NVMe, 2x SATA) i G.Skillova Trident Z Royal memorija.

antec_p82_flow_17 antec_p82_flow_18

Straga smo ugradili 2,5-inčne SSD-e što je jednostavan zadatak s priloženim gumenim obujmicama i vijcima, koji se pričvršćuju na ploču. Aranžiranje kabela u ovom kućištu nije najlakši zadatak no moguće ih je uredno posložiti pod uvjetom da ih nema previše. Koristili smo veliko 200-milimetarsko napajanje, pa je kavez morao van zbog velikih plastičnih konektora na kraju kabela. Opet, nismo se naročito trudili aranžirati kabele jer smo računalo nakon testa rastavljali.

antec_p82_flow_19

Unutrašnjost glavne komore je moguće lako urediti tako da nema previše smetnji za strujanje zraka, ali ipak smo s beljim kabelima imali problema kod slaganja. Ono što nam se svidjelo je da prostora ima i za najveće hladnjake za procesor pa je Noctua D15 bez problema stao, kao i drugi ventilator koji dosta strši iznad hladnjaka.

antec_p82_flow_20

Prva rešetka u nizu je napravljena od mliječne plastike, u njoj je bijela LED-ica i ona je indikator da je računalo u pogonu. Bijelo svjetlo malo razbija monotoniju kućišta, ali je opet dovoljno decentno uklopljeno u cjelinu. Bilo bi zanimljivije da je to ujedno i Power tipka.

antec_p82_flow_21

Jednom kad je sve složeno i pušteno u pogon odmah primjećujemo lagano povišenu buku zbog činjenice da su ventilatori u kućištu na punoj brzini spojeni preko Molexa. U stanju mirovanja računala je buka 39,2 dBA zbog ventilatora, a kada je računalo potpuno opterećeno buka doseže ne pretjeranih 42,7 dBA (Meterk MK09 s 30 cm udaljenosti). Bilo kakav PWM kontroler bi riješio čujnost ventilatora u stanju mirovanja, no Antec je zaključio da je ovo dovoljno dobro. problem se naravno može riješiti spajanjem ventilatora na ploču no i tada je moguće odrediti samo fiksnu brzinu vrtnje, ne i krivulju rada koja bi nam najviše odgovarala.

antec_p82_flow_load_1 antec_p82_flow_load_2 antec_p82_flow_load_3 antec_p82_flow_load_4

antec_p82_flow_load_5 antec_p82_flow_load_6 antec_p82_flow_load_7 antec_p82_flow_load_8

Prva četiri screenshota su nakon opterećenja na tvorničkim postavkama procesora, a druga četiri nakon opterećenja overclockiranog procesora na 4,3 GHz. U prvom slučaju je računalo iz utičnice vuklo 440 W, a u drugom 490 W. Vidimo da je P82 Flow dovoljno dobrih rashladnih mogućnosti da drži u oba slučaja procesor pod kontrolom kao i ostatak komponenata. U ovom smo mjerenju opteretili i procesor i grafičku karticu do maksimuma i rezultat su visoke, no i dalje temperature u granicama normale. Jedina komponenta koja se previše zagrijava je bila ADATA-in NVMe SSD koji nije očito primao dovoljno zračne struje.

antec_p82_flow_22

P82 Flow je evolucija P8 kućišta i kao takvo je doživjelo određene promjene i poboljšanja. Neke stvari nisu najbolje riješene i tu bi voljeli vidjeti poboljšanja, no sve u svemu je riječ o vrlo dobrom proizvodu. Za jedno kućište zatvorenog tipa, najviše nam je zapravo smetala malo povišena buka u stanju mirovanja, jer se ventilatori spojeni preko Molex konektora uvijek vrte na maksimumu. Stoga je primjerenije za računala jače snage koja trebaju moćnije hlađenje, a da nisu kućištu potpuno otvorenog usisa.Ako gradite tiho računalo, opcija je ili nabavka PWM kontrolera ili spajanje ventilatora na ploču i spuštanje brzine, pri čemu naravno pada i protok zraka. Svidio nam se minimalistički dizajn, prozirna bočna stranica, ali i bočni panel. Naravno, voljeli bi vidjeti i Type C konektor na njemu. S cijenom od oko 74 € (u Hrvatskoj ga još nema), ovo je zapravo kućište izvrsne vrijednosti, jer dolazi opremljeno s četiri ventilatora koji svaki vrijedi barem 8 do 10 €. Antec vas je tako poštedio nabavke skupih 140-milimetarskih ventilatora. Na kraju ga zapravo možemo preporučiti svima kojima ne smeta malo čujniji rad i u stanju mirovanja, i još pokoja mana koja se brzo zaboravlja zbog cijene i zbog četiri 140-milimetarska ventilatora.