No, da se ne bi sve svelo samo na lijep dizajn Apacer smo podvrgli i nekim testovima kako bi vidjeli da li iza dobre vanjštine postoji i "pamet". Testirali smo s aplikacijom AIDA 32 odnosno njenim pluginom za testiranje medija (hard diskova, flash diskova, optičkih pogona). Plugin za testiranje medija sastoji se od nekoliko testova, no mi smo rabili samo ove: linear bench – čita sve podatke s površine diska, quick linear read – čita svaki 10 podatak, random read – čita nasumce blokove podataka, linear write – mjeri zapisivanje podataka na cijeloj površini diska te random write – zapisuje podatke nasumce. Testove smo radili na matičnoj ploči s VIA KT890 čipsetom, a provjerili smo ih radi sigurnosti i na ploči s nForce4 čipsetom. Radi usporedbe iste testove smo provrtili na još dva USB sticka koja inače koristimo i dobili smo sljedeće rezultate (kliknite za veću sliku).

Apacer
AVIXE
San Disk

AIDA 32 Linear read test

Apacer
AVIXE
San Disk

AIDA 32 Quick read test

Apacer
AVIXE
San Disk

AIDA 32 Random read test

Apacer
AVIXE
San Disk

AIDA 32 Average acess test

Apacer
AVIXE
San Disk

AIDA 32 Linear write test

Apacer
AVIXE
San Disk

AIDA 32 Random write test

Kao što je vidljivo iz grafikona, Apacer je na svim testovima daleko ispred AVIXE-a i San Diska. Jedino što nas je malo zbunilo je činjenica da se na Apaceru quick linear read i random read testovi nisu mogli provesti tj. rezultat koji smo dobivali je konstantno iznosio 0. To je vrlo čudno s obzirom na ostale podatke i na činjenicu da inače uređaj radi izvrsno.

I što reći na kraju? Ako želite kvalitetan USB stick s inovativnim dizajnom nećete pogriješiti odabirom Apacerovog modela Handy Steno HT203. Mislimo da je Apacer jedan od boljih izbora na tržištu jer za 375 kn nudi dobre performanse te izvrstan vizualni i "user friendly" dizajn što mu je svakako velika prednost.