Apple_Watch8_ recenzija_naslovnica

Otkako je Apple Watch lansiran 2015. godine prošao je mnoga ažuriranja i postao broj jedan na polju pametnih satova. Prodaja osme generacije je počela, a mi smo nakon nekoliko tjedana korištenja  spremni reći više o Apple Watch 8 testiranom u tandemu s iPhone 14 i 14 Pro telefonima za maksimalnu relevantnost.

Tehničke specifikacije

 • Dimenzije: 41 x 35 x 10,7 mm / 45 x 38 x 10,7 mm
 • Masa: 31,9 /32,2  grama (41 mm), 38,8 grama (45 mm) 
 • Završne obrade : aluminij i nehrđajući čelik
 • Ekran: Retina LTPO OLED zaslon, 45 mm ( 1.9 inča, 484 x 396 piksela,329 ppi) /    41 mm (1,7 inča,  352 x 430 piksela, 329 ppi); Always-On
 • Sistemski čip: S8 SiP sa 64-bitnim dvojezgrenim procesorom
 • GPU: PowerVR
 • Memorija: 1 GB RAM i interna 32 GB eMMC 5.1
 • Komunikacije: Wi-Fi 802.11 b/g/n, dvopojasni Bluetooth 5.3, A2DP, LE; NFC; LTE
 • Baterija: litij-ionska  282 mAh / 308 mAh  + USB-C magnetski kabel za brzo punjenje
 • Senzori: High-g akcelerometar, žiroskop,  optički treće generacije, temperature, barometar,   visinomjer, kompas, SpO2, VO2max,
 • Platforma: watchOS 9.0
 • U kutiji: Apple Watch Series 8 + remen + magnetski brzi punjač na USB-C kabel (1 m)
 • Ostalo: IP6X , zvučnik, mikrofon, podrška za ultraširokopojasni (UWB)
 • W3 Apple bežični čip, detekcija pada i sudara, safirno staklo ili Ion-X ojačano staklo
 • Cijena: 3999 kn (530,76 €) / 4319 kn (573,23 €)
 • Ustupio: iStyle

Izgled  

Apple Watch 8 izvana ima promjene u odnosu na prethodnika koje se slobodno mogu nazvati samo kozmetičkima. Dostupan je u veličinama 41 x 35 x 10,7 milimetara i 45 x 39 x 10,7  milimetara. U izradi kućišta korišteni su aluminij (kao za naš testni model) i  nehrđajući čelik.

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_1

Vodootporan je do 50 metara i otporan na prašinu (IP6X). Korisna značajka je zaključavanje zaslona prije kontakta s vodom i zatim uklanjanje vlage iz zvučnika putem niskofrekventnih zvukova što je odlično rješenje nakon plivanja. Ima Ion-X staklenu površinu prednje strane. Istodobno, između zaslona i stakla nema zračnog jaza. Baza je ravna što smanjuje vjerojatnost puknuća. Uobičajeni otvori za mikrofon/zvučnik ostali su na istom mjestu.

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_2

To se odnosi i  na stražnju stranu s tipkama za otpuštanje remena i blago konveksnu sredinu  sa  senzorima kojima je sada  dodan za mjerenje tjelesne temperature.

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_3

S desne bočne strane su, kao i uvijek, jedna duguljasta tipka (uglavnom potrebna za otvaranje liste pokrenutih aplikacija) i Digital Crown kotačić. Koristi se za pokretanje ili pregledavanje aplikacije, povratak na početni zaslon i mjerenje EKG-a. Nakon 30 sekundi, koliko traje mjerenje, bit ćete obaviješteni imate li ili nemate znakove fibrilacije atrija. Sam kardiogram možete vidjeti u aplikaciji Health na iPhoneu pa čak pretvoriti pdf format kako biste pokazali metriku svom liječniku.

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_4_fibrilacija_ atrija

Mjerenje smo proveli stavljanjem Watch 8 sata na zapešće osobe s dijagnosticiranom  fibrilacijom atrija

Zaslon

Zaslon je LTPO Retina OLED osjetljiv na dodir i zaobljenih rubova. Okviri oko njega nisu vidljivi pogotovo s tamnim brojčanicima.

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_5

Dijagonale je 1,53 inča i rezolucije 352 × 430 piksela. Reproducira boje s visokom kvalitetom i detaljima. Može pružiti svjetlinu do 1.000 kandela po metru kvadratnom. Čak i  na direktnom suncu još uvijek ima solidno vidljive informacije. Zadržava funkciju Always-On Display koji je imao i prethodnik, za prikaz zraznih informacija u bilo kojem trenutku.

Funkcije Apple Watch 8 sata

Funkcionalnosti sata su u cjelini ostale na razini prethodnika. Puls, otkucaji srca, brojanje kalorija, praćenje buke, mjerenje kisika u krvi, udaljenosti, zapisi o lijekovima i podsjetnici, primanje poruka, odgovaranje na poruke pomoću QWERTY tipkovnice, slušanje glazbe  (preporučujemo povezivanje s Bluetooth slušalicama), odbijanje/ prihvaćanje poziva ili vođenje razgovara itd.

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_6

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_7

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_8_galerija_ brojčanika

Galerija brojčanika na satu i aplikaciji za iPhone

Za brzo i jednostavno beskontaktno plaćanje tu je Apple Pay. Eto, sve je to naslijeđeno od ranije.

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_9

Glavni izbornik razbacan je okruglim ikonama raznih aplikacija. Ali ima i noviteta.

Mjerenja tjelesne temperature 

Mjerenje tjelesne temperature temelji se na dva senzora (na stražnjoj strani i izravno ispod zaslona) kako bi se smanjila razlika između okoline i stvarne bazalne temperature. Senzori mogu otkriti minimalne promjene već od 0,1° Celzijusa. Ali, Apple mora biti poseban pa su tako ograničili rad samo na predviđanje ovulacijskog ciklusa kod žena kao dio normalnog menstruacijskog ciklusa. Na klasično mjerenje bazalne temperature u slučaju bolesti treba zaboraviti. Za korištenje je potrebno nositi sat noću i imati omogućeno praćenje spavanja. Također treba imati na umu da je bazalnu tjelesnu temperaturu potrebno bilježiti tijekom barem dva ili tri mjeseca kako bi  kasnije algoritam što preciznije odredio vrijeme ovulacije.

Spavanje

Watch 8 sada može pokazati detaljnije i točnije podatke o praćenju spavanja. Preko akcelerometra i senzora otkucaja srca otkriva je li korisnik u osnovnom snu, dubokom ili  REM fazi kada su mišići u opuštenom stanju, a očne jabučice se pomiču velikom brzinom.  Ova funkcija prati i zasićenost kisikom, puls, brzinu disanja i temperaturu zapešća.

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_10

Kompas

Aplikacija Kompas više ne pokazuje samo smjer, već uključuje točke nadmorske visine i nagib. Osim toga, dodaje funkciju za označavanje nekih točaka na putu ili geografske orijentire i pomaže pronaći put natrag korak po korak, u slučaju dezorijentiranosti ili izgubljenosti u prirodi. Inače, za orijentaciju ima aplikaciju Maps u kojoj možete dobiti upute i tražiti razne objekte u blizini, poput trgovina i kafića.

Otkrivanja sudara 

Žiroskop, akcelerometar, mikrofon, barometar, GPS i senzor ubrzanja visoke g-vrijednosti (256G) u kombinaciji s algoritmom umjetne inteligencije uvježban na više od milijun sati vožnje u stvarnom svijetu i zapisima o nesrećama detektiraju pad ili automobilski sudar. Pri tome automatski pokreću poziv hitnoj pomoći bez obzira gdje se nalazite. Korisno, no nadamo se da nitko od vas koji čitate recenziju nikada neće trebati ovu značajku.

Sportske aktivnosti

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_11_sport

Na zaslonu se vide najvažnije informacije u stvarnom vremenu, a nakon treninga detaljno izvješće (trajanje treninga, prijeđena udaljenost, brzina otkucaja srca, VO2max….) u odgovarajućoj aplikaciji. Sustav omogućava prilagođavanje redoslijeda vježbanja, dodavanje metrike, kreiranje rasporeda kondicijskih treninga i odmora. Po prvi puta dostupna je povijest rute za trčanje ili vožnju biciklom, što Garmin i Polar već dugo imaju.

Baterija i način rada niske potrošnje energije 

Baterija od 282 mAh (2 mAh manje od S7) ne unosi promjene u autonomiju. Svakodnevno punjenje i dalje je pravilo. Mogu se isključiti neke funkcije kako bi trajanje baterije bilo dva do tri dana, ali smanjivanje funkcionalnosti sata nema nam previše smisla. Također je za uštedu energije dostupna opcija način rada niske potrošnje. Međutim, kada je ovaj način  aktiviran, pauzira se rad praćenja nekih senzora, AOD postaje ograničen i nema  automatskog  detektiranja vježbanja. Također dolazni pozivi i obavijesti neće raditi  ako upareni iPhone nije u blizini.

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_12

Baterija se srećom brzo puni – adapterom od 20 W za otprilike 45 minuta do 80 posto.   Adapter za punjenje nije u prodajnom paketu na što smo već navikli i  potrebno ga je dodatno kupiti.

Procesor

Srce sata je 2-jezgreni Apple S8 procesor. Najvjerojatnije je doživio samo osnovno ažuriranje budući da se Apple na prezentaciji uopće nije fokusirao na ovaj čip. I ugrađena memorija je ista kao kod lanjskog modela – 32 GB. Općenito, rad je fluidan i nismo imali nimalo problema.

Zaključak

Kod Apple Watcha 8 sve je poznato i prikladno. Teško je pronaći neke ozbiljne nedostatake. Kombinira visokokvalitetnu izradu (iako već dosadnim stilskim kontinuitetom), tipične značajke svakog pametnog sata nadopunjene mikrofonom i prilično glasnim zvučnikom. Može se pohvaliti vrlo ozbiljnom sportskom funkcionalnošću i sveobuhvatnim senzorima u smislu praćenja zdravlja te automatskim obavijestima u slučaju problema.

Apple_Watch8_ recenzija_ slika_13_ splikacija sat_iphone

Aplikacija Apple Watch na iPhoneu

Savršeno se uklapa u Appleov ekosustav, a watchOS 9.0 je intuitivan, ima mnoge widgete i aplikacije. Moguće je instalirati i dodatne iz App Storea. Također imajte na umu da sat automatski instalira aplikacije koje su na vašem iPhoneu i imaju verziju za watchOS.   Punjenje svaki dan nije baš cool, a voljeli bismo i bolju svjetlinu zaslona za korištenje na suncu, te da možda nije tako skup. Imate li neki stariji Apple Watch ili kupujete po prvi puta pametni sat s iPhoneom, Watch 8 je vrijedan pažnje.