Arctic Accelero Xtreme IV Arctic Accelero Xtreme IV

Tvornički hladnjaci, bilo iz AMD-a ili Nvidije, često znaju biti zatvoreni sistemi koji su efikasni no pri tom i vrlo bučni. Tu kupcima, tvrtke kao što je Arctic nude rješenja otvorenog tipa, koja su najčešće vrlo glomazna no i jako efikasna te ono najbitnije – tiha. Accelero linija je sad već vrlo dugo vremena na tržitu i dobro je poznata. S vremenom je Arctic usavršavao hladnjak i prilagođavao njegovu kompatibilnost s novijim grafičkim karticama, no u osnovi je ostao sličan originalu. Na kutiji se može vidjeti kako hladnjak izgleda ali i sa svih strana saznati informacije koje su nam bitne kao korisnicima. Uz to, tu je i lista kompatibilnosti, pa odmah možemo vidjeti da li hladnjak podržava i našu karticu.

Arctic Accelero Xtreme IV Arctic Accelero Xtreme IV

Unutar zaštitne se kutije nalazi dobro zaštićen hladnjak i dodatni elementi koji dolaze uz njega. Na bazu je hladnjaka već nanesena teromovodljiva pasta, pa je prozvođač cijelu bazu zaštitio plastičnim pokrovom. Accelero Xtreme IV je dobro zaštićen od eventualnih mehaničkih oštećenja i sigurno će dočekati vađenje iz zaštite. U zasebnom bijelom kartonu se nalazi i lim kojim učvršćujemo karticu kada ju montiramo u kućište, a stražnji, pasivni hladnjak je smješten u najlonsku zaštitu.

Arctic Accelero Xtreme IV Arctic Accelero Xtreme IV

Sam glavni hladnjak je vrlo sličan prethodnim Accelero modelima gdje dominiraju tri ventilatora u plastičnom nosaču, koji pokriva veliki aluminijski rebrasti hladnjak sa pet toplovodnih cijevi koje završavaju u bakrenoj bazi. Hladnjak je dug 288 mm, visok 104 mm i širok 54 mm. Time će grafička zauzeti tri slota, a dodavanjem i stražnjeg hladnjaka još jedan. Ukupna pridodana masa će biti 991 gram. Toplovodnih cijevi je ukupno pet, a promjera su 5 mm. Aluminijskih pak listova ima 83 i debljine su 0.3 mm. Velika je to disipacijska površina koja se proteže i izvan granica PCB-a najdužih kartica, a ukupna disipacijska snaga je 300 W, što je dovoljno i za najjače kartice. Ventilatori su promjera 92 mm, vrte se između 900 i 2000 okretaja (PWM), stvaraju buku od 0.4 Sone-a pri  maksimalnoj brzini, vuku 0.12A struje, te troše 4.32W energije (proizvođačevi podaci). Ventilatori imaju Fluid Dynamic ovješenje, sa čeličnom osovinom i pojačanom pločom ventilatora koja stvara manje trenje.

Arctic Accelero Xtreme IV Arctic Accelero Xtreme IV

Masivni se aluminijski hladnjak montira na stražnju stranu PCB-a, a nasjeda na poseban termovodljivi materijal i na zaštitnu plastičnu foliju koja štiti od kratkog spoja. Ovaj je hladnjak namijenjen ponajprije hlađenju RAM i VRM modula ali sa stražnje strane, tj. odvođenju topline koja se nakuplja na toj strani PCB-a. S gornje strane PCB-a gdje se zapravo i nalaze ti elementi, hladnjaka nema, a komponente hladi zračna struja iz ventilatora. Postupak montaže nismo posebno fotografirali pa ćemo ga pokušati objasniti čim bolje, no zapravo velike mudrosti ni nema. Potrebno je jedino puno strpljenja i preciznosti.