Arctic_Alpine_AM4_Passive_2 Arctic_Alpine_AM4_Passive_3

Arctic nam je na test poslao svoj novi Alpine AM4 Passive hladnjak namijenjen AM4 procesorima niskog TDP-a. Hladnjak ima kapacitet hladiti procesore TDP-a do 47W pri čemu jasno ne stvara apsolutno nikakvu buku jer je pasivan, tj. nema ventilator. Na hladnjaku se nalazi tvornički nanesena pasta MX-2, a Arctic nam je poslao i tubu MX-4 paste kako bi izmjerili razlike. Hladnjak smo testirali na Ryzen 3 2200G procesoru.

Arctic_Alpine_AM4_Passive_4

Alpine AM4 Passive dolazi u malenoj crnoj kutiji, na kojoj se nalazi fotografija proizvoda iz više kuteva te osnovne informacije o proizvodu. Arctic ga pozicionira protiv stock hladnjaka koji dolaze sa slabijim AM4 procesorima, od kojih jasno ima nešto lošije performanse no zato je potpuno tih. Na kutiji se nalazi i podatak o šest godišnjem jamstvu. U kutiji je listić s QR kodom uz pomoć kojeg dolazimo do višejezičnih korisničkih uputa, a u vrećici su četiri vijka, četiri podloške i četiri opruge za montažu. Baza hladnjaka je pokrivena plastikom kako ne bi došlo do razmazivanja prednanesene paste.

Arctic_Alpine_AM4_Passive_5

Hladnjak je aluminijski s crnim anodiziranim premazom koji poboljšava transfer topline. Hladnjak je širok i dug 99 milimetara, a visok 70. Mase je 557 grama. Sastoji se od pune aluminijske baze i dvadeset jednog lista od ekstrudiranog aluminija. Hladnjak je kao što smo rekli idealan za procesore TDP-a do 47 W, no proizvođač navodi kako bi u kućištima bez zračne struje i pri dužim opterećenjima procesori TDP-a iznad 35°C mogli smanjivati takt kako bi održali temperaturu unutar sigurnih granica.

Arctic_Alpine_AM4_Passive_6

Baza je strojno obrađena s vidljivim naborima, no prednanesena MX-2 termalna pasta služi za bolje povezivanje IHS-a procesora i hladnjaka i bolji prijenos topline. Dva su seta rupa za montažu s donje strane na bazi, za različite orijentacije hladnjaka u ovisnosti i matičnoj ploči i prostoru oko socketa.

Arctic_Alpine_AM4_Passive_7

Hladnjak je kao što vidimo dosta masivniji od AMD-ovog stock hladnjaka koji dolazi sa Ryzenom 3 2200G. Velika je disipacijska površina nužna, kao i masa za pasivne hladnjake. Kod ugradnje ovakvog hladnjaka na malo jači procesor, preporučljivo je osigurati bilo kakav protok zraka kroz kućište, jer će hlađenje biti ipak puno efikasnije.

Arctic_Alpine_AM4_Passive_10 Arctic_Alpine_AM4_Passive_11

Postupak montaže hladnjaka na socket nije pretjerano kompliciran, no potrebno je okrenuti ploču naopako, naciljati vijke u rupe i zavrtati ih ravnomjerno do kraja. Ovakav način montaže je jednostavniji kada je ploča već unutar kućišta nego na stolu, no i dalje ostaje “ciljanje” rupa na crnom hladnjaku. Mi smo Ryzen 2200G stavili na ASRockovu X470 Master SLI ploču, na koju je hladnjak sjeo bez ikakvih problema. Kako bi se poboljšalo hlađenje u kućištu s ventilatorima potrebno ga je orijentirati tako da su rebra okrenuta okomito na smjer kretanja zračne struje.

Arctic_Alpine_AM4_Passive_8 Arctic_Alpine_AM4_Passive_9

Uz hladnjak su nam poslali i 4-gramsku tubicu MX-4 termalne paste koja je pogodna za sve vrste hladnjaka i koja je već dokazala svoju kvalitetu  dugom nizu godina proizvodnje. MX-4 je pasta s karbonskim mikro česticama koje omogućavaju visoku termalnu provodljivost od 8.5 W/(mK). Viskozitet je 870 poise-a, a gustoća paste 2.5 c/cm3. Volumenski otpor iznosi 3.8 x 1013 Ohm-cm. Nama je na test stiglo pakiranje iz 2016., a Arctic je za ovu godinu pripremio još novije i lakše pakiranje i to u tri izvedbe – 2 grama, 4 grama i 20 grama. Izdržljivost paste je 8 godina.